Vår balkong på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar

Vår balkong på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar

Vår balkong "Njut av livet, det går inte i repris" som gick i trendfärgen Papaya blev trädgårdsmässans mest fotograferade!

Den 21 – 24 april 2016 var vi med på Sveriges största trädgårdsmässa, Nordiska trädgårdar. Vi gjorde en av balkongerna och vår hette ”Njut av livet, det går inte i repris”, eller jorden runt på 10 kvm med Rabarbers chefredaktör Kerstin Engstrand.

Så här beskrev Kerstin balkongen i korthet:

”Stockholm i mitt hjärta, min gröna oas på 10 kvm, här kopplar jag av när jag kommer hem från jobbet, äter gott, läser en bra bok, tittar på utsikten, drömmer mig bort och ibland slumrar jag till i hammocken. Jag njuter av bambuns prasslande i vinden, skördar rabarber och andra primörer. Med växternas hjälp reser jag jorden runt, Japan, Mexiko, Italien. Balkongen är också vacker på vintern, bambun behåller sina gröna blad året runt.”

”Här finns inga måsten, bara ren njutning”.

8www073951

Balkongens storlek var bestämd av mässan, 2,5 x 4 meter med en höjd av 2,5 meter. När man nu fick möjligheten att välja sin önskeutstikt så föll valet på Stockholms bästa utsikt, i solnedgångens varma toner som fint togs upp av möbler och växter. Nu var detta en inomhusmässa så utsikten var från Photowall. Och vi är inte höjdrädda, balkongräcket var tänkt vara av glas.

Frukost, lunch, middag, klassiskt fika eller en kall öl eller en Coca-Cola, här på balkongen lever vi som om vi bodde i Italien, Grekland eller Spanien. Eller rent av Karibien. Bordet och stolarna i färgen papaya är från Gåsens Lada.  De är tillverkade på Gotland, i accoya, ett Svanenmärkt träslag och möbeln är gjord för att stå utomhus året om, är ny för i år, i färgen papaya, Gåsens Lada Utemöbler. Två stolar och ett bord rymdes bra på balkongen. Stolarna är några av de skönaste vi har suttit på.

Kerstin ville visa att vi kan göra så mycket av våra balkonger, man kan umgås, vila och odla på liten yta. För många är hennes bok ”Sköna balkonger och terrasser” (Norstedts förlag) en bibel. Hennes styrka är verkligheten, att balkongen ska fungera i praktiken. Och Kerstin vill visa på möjligheter, hon är även kvinnan bakom att denna balkongutställning finns på trädgårdsmässan.

– I en artikel om mässan när den höll till i Sollentuna tog jag upp bristen på konkret inspiration. Det gjorde ledningen ganska sur, men de ringde upp och frågade vad de skulle göra åt saken. Och mitt svar blev, en balkongutställning.

Vilket det blev, när trädgårdsmässan flyttade till Stockholmsmässan fortsatte man med denna mycket populära idéutställning och i många år höll även Kerstin i den.

 

8www6312

 

Balkongen ramades in av praktfulla växter. Bambu, som är ett gräs, går ypperligt att odla i kruka. Bildar också vackra skuggeffekter och på vintern gnistrar bladen när frosten lägger sig på dem. Bergbambun, Fargesia murieliae ‘Jumbo’ (zon 4) var över två meter höga. Tre stycken fick plats. Det uppstammade trädet i balkongens ena hörn är en krukväxt som fått komma ut på sommarlov, en bambufikus, Ficus binnendijkii ‘Alii’ som är en av de mest lättskötta fikussorterna som finns. Samtliga växter är lånade från Plantagen, deras butik vid Bergianska trädgården i Stockholm. Krukorna är stora plastkärl som döljs av juteväv, billigt, enkelt och snyggt.Och alla stora krukor står på rullfat, eller s.k. krukvagnar.

w6475

Satt man i hammocken såg man denna vy. Perspektivspaljéer är vanliga i storstäder som Paris och London och suveräna att skapa djup med. Just denna har Kerstin köpt från England, för cirka 20 år sedan och den är fortfarande lika snygg. Är du händig med en sticksåg kan du själv göra en likadan. Dessutom är den lätt, man kan lyfta den på ett finger!

Till höger skymtar blombord gjorda av bambu och plåt, Satsumas från Ikea som får flytta ut under sommaren.

 

w6513

Har man en gång lärt sig laga mat i Italien, ja då är tomater ett måste. Självklart fanns det en klase evighetstomater hängandes under taket. Dessa är från förra årets skörd, och fortfarande användbara till matlagningen trots att de tillbringat vintern i Kerstins varma kök. Nyfiken på hur du odlar dem? Läs då mer här.

 

w6517

Och lika självklart som evighetstomaterna, färskpotatis till midsommar. Sorten är Kerstins absoluta favorit, ‘Maria’ och odlas i en potatiskruka som står i en vacker korg gjord av flätad majsfiber med plastinsats, korgen heter ‘Kenny’ och är lånad från Plantagen Bergianska.

 

w6442

Kryddor är ett måste, som doften av basilika.

Kan man återbruka en sommarlovsdoft? Som doften av isglassen Igloo Cola (1969-1997)? Ja, det går, den finns i växtvärlden, i doftpelargon och åbrodden Artemisia Abrotanum Var.Maritima.

Här finns även epazote, som dock luktar skokräm. Stegen, gjord av bambu, med tillhörande krukor av plåt, är också från Ikea och deras nya serie Satsumas.

 

w204212

De flesta hyresvärdar tillåter inte att man grillar, p.g.a. brandfaran samt att röken kan irritera grannarna, så vad gör man med sin grill? Jo, man odlar i den. Sötpotatis blev det i år, och i takrännan drar Kerstin upp ärter för utplantering på kolonin/sommarstället.

080455

 

Ärtplantor på g ( till vänster), italienska och franska bönfrökartonger i en gammal Coca-Cola back samt sättlök på förkultivering. Pelargonen som står i backen är en doftpelargon, och den doftar faktiskt också isglassen Igloo-Cola! På balkongen odlade Kerstin även sojabönor.

 

w6510

Som du säkerligen har upptäckt så är bambu ett deltema, här bestick med bambuskaft. Marmelad gjord av nypon och rabarber är beroendeframkallande och särskilt gott med brieost. Rabarber hade vi också på balkongen och hur du lyckas med Nordens röda primör kan du läsa här.

 

w259

Många föll i trance över kopparna, formade i olika stadier av en jordgubbes utveckling! De är från A La Carte Antik i Stockholm. De har inga stämplar, tillverkare okänd.

 

w152250

Det var många som stormtrivdes på vår balkong, och prisade dess funktion och alla detaljer. Här är det Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på tidningen Allas och även Gröna pennklubbens ordförande. Hammocken slog igenom på 1960-talet och är en underskattad utemöbel. Den inbjuder till stilla samtal och vila, en vardagslyx som fler borde unna sig. Hammock Marstrand från Hillerstorp, gjord i norrländsk kärnfuru och är ny från i år. Kuddarna i ljusblått med kakelmönster är från H&M Home.

Av bambu görs idag både möbler, köksredskap, kläder, klockor och mattor. På golvet ligger en matta av bambu, ’Iznik’ från Gudrun Sjödén.

w163445

Göran Greider är flitig besökare på trädgårdsmässan och kommer alltid och tittar på balkongerna. I år kom han på söndag eftermiddag och berättade att nästa år kommer han med en bok med trädgårdstema. Den ser vi fram emot!

 

w6459

På hammocken hängde också torktåliga växter i kokosnötter, från Plantagen.

w141754

För oss var det viktigt att växterna var de bästa, och stort tack till Johan Orre på Plantagen Bergianska som direkt förstod Kerstins krav. Plantagen är Sveriges största inköpare av svenskodlade växter och våra bambuplantor hade Plantagen köpt in från en handelsträdgård i Skåne. Här visar vi hur fin en bambuplanta blir efter några år, bambun framför är ett normalt fint köpeexemplar (står i en ytterkruka Marcia från Plantagen)  och snett till vänster syns hur fina de blir efter några år.

Sötpotatisplantorna var odlade uppe i Västerbotten!

w75830

Ja lite roligt måste man ha. Humor är viktigt både på balkongen och i trädgården. Här tittar ‘Timon’ fram, ett av Kerstins många utlandsfynd som nu har vistats utomhus även under vintern i minst 15 år.

wtrug10007

 

På balkongen fanns flera korgar, bland annat en riktig engelsk trug, med böcker i. Självklart kan du läsa om hur de görs, artikeln finns här.

 

v073111

Och den gör alltid succé, Kerstins lilla balkongfontän gjord av en tekanna och en ugnsfast form. Nu 15 år gammal och pumpen fungerar fortfarande! Hur du gör en liknande kommer vi att berätta senare.

Läs också Svenska Dagbladets artikel om vår balkong. 

Samtliga bilder: Foto: Kerstin Engstrand