Hjälp, mina krusbärsbuskar är helt kala

Hjälp, mina krusbärsbuskar är helt kala

Foto: Kerstin Engstrand

Den är vig, klarar med lätthet att äta upp och ner och den är ganska sällskaplig av sig, den ses oftast i grupp med sina kamrater. Och du upptäcker den i regel när dina krusbärsbuskar plötsligt har kala grenar. Nåväl, så vidare plötsligt har grenarna inte blivit kala.Titta noga på bilden ovan så ser du en larv.

Foto: Kerstin Engstrand
Smakar det gott så går det bra att äta upp och ner. Foto: Kerstin Engstrand

Den som har ätit med god aptit är krusbärsstekelns larv, Nematus ribesii, som är vanligare än man tror, den förekommer i hela landet. När larven är nykläckt äter den bara lite, vilket syns på att busken plötsligt har små runda hål på bladen. De är ganska svårupptäckte då den nykläckta larven i regel håller sig väl gömd långt inne i busken. När larven vuxit till sig, och ätit upp sig på de inre bladen, ja det är då du i regel upptäcker att något är fel. Det är då som du ser att dina buskar plötsligt saknar blad.

Dock, som tur är, så varierar dess aktivitet från år till år. Den äter inte bara på krusbär utan även röda och vita vinbär. I regel börjar de med krusbärsbuskarna, och när bladen där är uppätna går de vidare till närliggande vinbärsbuskar, dock inte svarta vinbär.

Angreppen skadar buskarna då tillväxten och framför allt blombildningen skadas, vilket kommer att märkas nästkommande år. De är mycket hungriga, larverna.

Själv krusbärsstekelhonan är ganska lätt att känna igen, hon blir 6-7 mm lång, har svart huvudet, kroppen är gulbrun och vingarna genomskinliga. Hanen är lite mindre och lite mörkare i färgen.

Honan lägger äggen när bladen springer ut tidigt på våren. Äggen är små, runt 1,2 mm långa, ovala i formen och del ligger snyggt längs nervernas undersida, som stygn! En hona kan lägga 50 till 100 ägg och hon lägger i regel dem på bladens undersida, på de blad som ligger närmast stammen och långt ner på busken. De ska vara svåra att hitta för dig och för fåglar! Här gäller det att skydda sin avkomma!

En bra bild om hur det kan se ut finns på Wikipedia:

Det tar i regel sju till 14 dagar innan äggen kläcks. Larverna går igenom flera stadier innan de förpuppas. Som ”prepuppor” syns de i buskarna men de äter inte längre. När det är dags så lämnar de busken, och bildar en kokong i jorden under busken. I regel finns de några centimeter ner i jorden. Där ligger de mellan 1,5 till 2,5 månader. Vanligen kan man få uppleva hela tre generationer krusbärsteklar under en sommar! De prepuppor som lade sig i marken under hösten övervintrar i kokongen och förpuppar sig först nästa vår.

När larverna är fullvuxna är de cirka två cm långa och syns lätt igen då kroppen början och slut är gul! Prepuppor liknar larver men har blekt grönblå huvud och kropp, och saknar även svarta vårtor.

Hur får jag bort dem?
Fullvuxen larv. Foto: Kerstin Engstrand
Fullvuxen larv. Foto: Kerstin Engstrand

Lättast är att plocka larverna, lägg dem i en bunke och dränka dem i vatten.

Luckra även jorden under buskarna så att pupporna inne i kokongerna störs.

Ta för vana att kontrollera dina buskar direkt efter det att bladen har slagit ut på våren. Leta efter äggen som ligger längs bladnervernas undersida och kläm sönder äggen.

Det finns även nematoder som kan användas. Nematoder är så kallade nyttodjur, de är en typ av biologisk bekämpning och nematoderna angriper larverna, de går in i dem och skadar dem inifrån.  De ska duschas över larverna, detta är viktigt så att de verkligen infekteras av nematoderna.  Behandlingen ska inte göras i dagsljus eller starkt solsken, vädret ska heller inte vara torrt och varmt, då är risken stor att nematoderna dör, de torkar ihjäl innan den hinner börja sitt arbete. OBS! nematoder är en färskvara, seriösa säljare sänder enbart dem när det råder rätta temperaturförhållanden för transporten. Även en kylklamp brukar medfölja förpackningen. Hemma ska de innan de används förvaras i kylskåp och det enbart under en kortare tid. Noggranna instruktioner brukar följa med leveransen.

Text och foto: Kerstin Engstrand

 

 

Liknande artiklar