Slingrande gräslikt skönt

Slingrande gräslikt skönt

Foto: Kerstin Engstrand

Solrosfält, vem har inte drömt om ett sådant. En äng likaså. Barndomsminnen och reseminnen dyker ofta upp när man blir med trädgård. Och när man blir stressad, sjuk eller kanske på ålderns höst dement så hjälper trädgården en att må bättre och kanske minnas på nytt.

Vad kan man göra om man har ett stycke trädgård att skapa något nytt av? En sittplats är ett måste, och när Tom Massey, en av Storbritanniens lovande unga designers, skapade en trädgård åt välgörenhetsorganisationen Perennials, som särskilt stöder de som arbetar inom den gröna näringen, även de som är pensionerade, så förlade han den längst in.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Där, i mitten, med ryggen mot hög bambu fanns en enkel bänk. Och framför den en utsökt vattenspegel. Där blev man sittandes. Länge. Och man hörde inte stojet runt omkring en. För trädgården var uppbyggd på världens största trädgårdsmässa, Hampton Court Flower show 2017. Här kände man sig trygg och det var också meningen, platsen hade en inbyggd symbolik, den förmedlade det som organisationen Perennials står för.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Vägen till denna rofyllda sittplats var desto mera spännande. Den stenbelagda gången slingrade sig elegant som en orm fram. Och den var kantad av växter, alla planterade i olika perenna, dekorativa gräs. Det var gräslikt skönt! Det var främst olika sorter av tåtelsläktet, Deschampsia, som var planterade som gardiner. Perennerna fanns där, ibland skymtade de till rejält, ibland såg man dem inte alls men oftast så förnamn man dem genom en skir ridå.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

varje växt hade sitt parti att få helt dominera. Kransveronika ,Veronicastrum virginicum  är en fulsnygg växt med karaktär. Blommar i regel i augusti och är mycket lättskött, kommer troget tillbaka år efter år.

Tom Massey i sin trädgård, iklädd kostym som matchar Afrkas blå lilja!  Foto: Kerstin Engstrand
Tom Massey i sin trädgård, iklädd kostym som matchar Afrkas blå lilja! Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand