Höstbekämpning av mördarsniglar

Höstbekämpning av mördarsniglar

Nu ska de som ska övervintra äta upp sig. Städa undan, ta bort bräder och annat, likaså fallfrukt. Mördarsnigeln älskar halvruttna äpplen. Foto: Kerstin Engstrand

Vår chefredaktör Kerstin Engstrand är en av landets främsta experter på mördarsniglar. Nu, när regnet har kommit åter efter en varm och torr augusti, är det högsäsong för snigelbekämpning. Igen! På med pannlampan eller ta med ficklampan och ta en kvällspromenad i trädgård i bästa James Bond stil. Det kommer att löna sig.

2015 är ett år som det varit oerhört gott om sniglar och snäckor. Regnvädret började redan i april och fortsatte juli ut. Och sniglarna stortrivdes. Inte nog med det, den milda vinter gjorde att många överlevde och inte heller tappade så mycket i vikt under vinterdvalan. Mördarsniglar och pantersniglar övervintrar en bit ner i jorden, i komposten, under trätrall och i sprickor i murar.

Det lönar sig att gå på snigeljakt. Foto: Kerstin Engstrand
Det lönar sig att gå på snigeljakt. Foto: Kerstin Engstrand

De äldre kommer inte att överleva till vintern men de hinner att fortsätta fortplanta sig långt in på hösten. De yngre kommer att klara vintern. Inför vintern söker de skydd i håligheter ungefär 10 cm ner i jorden, men de kan inte själva gräva ner sig. Har man lerjord ska man inte höstgräva för det ger dem bara ypperliga övervintringsställen. De är aktiva så länge dagstemperaturen är +8 grader och över. Det betyder att de fortfarande kommer att vara aktiva på många håll i landet ända fram till mitten av oktober, vissa höstar till och med i november, kanske till och med en bit in i december. Pigga exemplar har hittats i Uppsala mitt i vintern!

  • Klipp itu de du hittar nu, även de små, för det är de yngre som kommer att överleva vintern.
  • Sprid också ut snigelmedel, typ snigelfritt, där du vet att de brukar påträffas. Snigelfritt innehåller ett medel som gör att sniglarna tappar aptiten. Ända tills temperaturen är runt 8 grader är sniglarna aktiva. Och de vaknar i vår när vitsippan blommar
  • Fallfrukt plockas upp, och det som inte är fräscht för att ätas läggs på komposten. Halvruttna äpplen älskas av sniglar och snäckor, särskilt mördarsniglar.
  • Städa trädgården, ta bort bråte.

Leta efter ägg. Ägg som finns i en snigel som klipps itu klarar sig inte. De ägg som finns inne i en snigel är helt enkelt inte mogna. Ägg som läggs sent på hösten utvecklas kanske inte till ungar. Men det finns rapporter om att äggen tycks tåla en hel del kyla. Man har funnit livsdugliga ägg i februari månad i Uppsala. De påträffades under en presenning, och över häften utvecklades till sniglar. De senaste årens milda vintrar, särskilt i Skåne, klarar mördarsnigelns ägg.

Mördarsnigeln lägger sina ägg direkt på marken, inte nedgrävda i jorden som snäckor gör. Titta under brädor, säckar, krukor, i komposten och under marktäckare eller klätterväxter med mycket blad, där finns de. Äggen är cirka 3–4 mm stora och ser ut som helt runda gråvita pärlor. Oftast ligger de många ihop. En snigel lägger minst 20, men oftast 30–70 ägg per gång. Snigeln är lättast att bekämpa i äggstadiet, kläm sönder äggen helt enkelt. Det kan vara lite svårt att för hand klämma sönder äggen. De rullar runt mellan fingrarna, är lite hala och slinker lätt undan. Lägg dem i en burk och häll kokande vatten på dem, eller mosa sönder dem med en sked.

 

Kerstin Engstrand har testat det mesta när det gäller mördarsniglars favoritkost. Och oavsett vad hon har lockat med så har alltid halvruttna äpplen varit deras favoritmål. Foto: Kerstin Engstrand
Kerstin Engstrand har testat det mesta när det gäller mördarsniglars favoritkost. Och oavsett vad hon har lockat med så har alltid halvruttna äpplen varit deras favoritmål. Foto: Kerstin Engstrand

 

Läs också våra andra artiklar om sniglar!