Kålsorter för tuffare klimat

Kålsorter för tuffare klimat

Till vänster ‘Red Drumhead’, till höger grönkålen ‘Reflex’. Foto: Kerstin Engstrand

Kål är näringsrikt och har lång hållbarhet. Här tipsar jag om några sorter som är både mycket vackra och även lämpar sig extra bra att odla i norra Sverige.

Dutchman’ är en spetskål känd för sin utsökta smak. Är lite mindre än andra kålsorter varför den passar extra bra att odla i pallkragar. Den är bäst att konsumera färsk, och bör skördas senast vid tidig höst. Står den kvar senare brukar huvudena spricka. Utvecklingstid 75 dagar.

Grönkål även kallad purpurkål ’Redbor’, (syns på bilden ovan), är en röd grönkål som är lite sötare och mildare i smaken än vanlig grönkål. Bladen blir mörkare allt eftersom temperaturen faller. Den är så vacker att många planterar några extra plantor bara för att låta dem stå kvar och pryda odlingen. Brukar kunna börja skördas 40 dagar efter utplantering.

Till vänster ‘Red Drumhead’, till höger grönkålen ‘Reflex’. Foto: Kerstin Engstrand

Grönkålen ’Reflex’ kan även odlas som mikroblad, eller baby leaf som man säger i Storbritannien. Är en medeltidig mörkt grön och mycket krusig grönkål som behöver 120 dagar från sådd till skörd. Anses vara den bästa grönkålen vid sen plantering vilket menas efter mitten av maj månad. ’Reflex’ är en F1-hybrid och sorten är känd för att ge stora skördar under lång tid.

Rödkål ’Red Drumhead’ kan lätt utveckla två kilo tunga huvuden. Ganska snabb i utvecklingen. Är en gammal gedigen frösort från andra hälften av 1800-talet, enligt uppgift från 1865 och mycket god. Denna rödkål ger varje kålsallad eller coleslaw både en extra smak och färg. För bästa vinterförvaring brukar man ta bort de yttre bladen. Förvaras på en sval men frostfri plats. Ett bra tips är att skörda huvudena med rötterna kvar. Då klarar de att förvaras längre och man får då två möjligheter, antingen ”plantera” huvudena med rötterna i sanden eller förvara dem som pelargoner, hängandes i rötterna.

Foto: Kerstin Engstrand

Rödkål ’Red Jewel’, även den ett praktexemplar. Är en F1 hybrid som blir skördeklar från slutet av juli/början av augusti och kan skördas under hela hösten. Fungerar även att odlas som mikroblad. Men vackrast som fullt utvecklad planta då de yttersta bladen går i mörkt rött till lila och de inre i lila med vita stjälkar. Man brukar räkna med en utvecklingstid från sådd till skörd på 90 dagar. Blir cirka 40 cm hög.

Hur så kål?

Kål kan direktsås när jordtemperaturen är minst 7 grader och max 20 grader. Sådjup 1 till 2 cm men säkrast är att förkultivera plantorna inomhus för senare utplantering. Det kan ibland ta upp till två veckor innan fröna grott. Man brukar då förkultivera dem fyra till sex veckor innan beräknad utplantering.  Jorden ska vara fuktig men inte blöt. När plantan fått fyra blad, dvs ytterligare ett bladpar efter de första hjärtbladen är det dags att omplantera till en planta per kruka. Nu ska plantorna stå ljust och svalt, 15-18 grader.  När frostrisken är över ska plantorna avhärdas innan utplantering. Det vill säga man ska vänja dem vid utomhuslivet, låt dem stå utomhus i skuggan några timmar per dag.

Kål är hungriga växter, de gillar näring som hönsgödsel eller guldvatten.

Skydda! Det är inte bara vi och rådjur som älskar kål. Även mindre skadedjur som kålfjäril, kålmal och kålfluga. Bäst är att skydda odlingen med antingen mycket finmaskigt nät eller fiberduk. Se till att förankra näten rejält då minsta lilla öppning är ett inbjudningskort för dessa att ta sig in. Det sägs att rödbladiga sorter angrips mindre än de gröna. Detsamma sägs när det gäller mördarsniglars aptit, att de inte så gärna äter rödbladiga sorter inklusive rödbladiga sallatssorter.

Text och foto: Kerstin Engstrand