Kanel, kryddan som nästan känns svensk

Kanel, kryddan som nästan känns svensk

Skål gjord av kanelträdets stam. Har man strösocker i skålen får sockret snart smak av kanel. Foto: Kerstin Engstrand

Kanelbulle, den känns så ursvensk, den har ju till och med en egen dag!  Numera är den också en självklar del i den amerikanska kaffekedjan Starbucks sortiment. Kanel har vi på julgröten, i pepparkaksdegen, i glöggen, kanel använder vi som krydda i många utländska matrecept och kanske så kryddar vi även en kopp stark kaffe med just kanel.

Men vad är då kanel?
Ungt träd av äkta kanel en regnig och stormig dag på Sri Lanka. Foto: Kerstin Engstrand
Ungt träd av äkta kanel en regnig och stormig dag på Sri Lanka. Foto: Kerstin Engstrand

Om du köpt hel kanel så vet du att en hel kanel ser ut som avlånga rundlar. Vanligen köper man mald kanel. Ursprunget är bark, från kanelträdet – förstås. Kanel odlas främst i Asien där klimatet är tropiskt. Indonesien, Indien, Kina och Sri Lanka är några stora områden.

I odling skördar man från små, unga träd. Barken skalas av från grenarna och torkas i solen.

Bark av kanel mot stammen av ett kanelträd.  Bilden är tagen i Bergianska trädgården i Stockholm. Foto: Kerstin Engstrand
Bark av kassiakanel mot stammen av ett kanelträd. Bilden är tagen i Bergianska trädgården i Stockholm. Foto: Kerstin Engstrand

Det finns över 200 arter av kanel. Den vanligaste, som du får när du köper hel eller malen kanel i matvarubutiken, är vad som i folkmun kallas för kassiakanel, Cinnamonun aromaticum, även padangkanel Cinnamonun burmanii från Indonesien finner man ofta i svenska butiker. Lejonparten av den kanel vi köper kommer från Kina och Indonesien. De har en starkare smak än den äkta kanelen, som många benämner som ceylonkanel, Cinnamomum verum. Äkta kanel är också ljusare till färgen. Kanelträdet är släkt med lagerträdet.

Nya blad på kanelträd. Även bladen doftar lätt av kanel. Foto: Kerstin Engstrand
Nya blad på kanelträd. Även bladen doftar lätt av kanel. Foto: Kerstin Engstrand

 

Varför heter då kanel kanel?
Äkta kanel och padangkanel. Foto: Kerstin Engstrand
Äkta kanel och padangkanel. Foto: Kerstin Engstrand

Vi tros ha fått ordet kanel från det tyska språket. Hel kanel ser ut som små rör och här kan det finnas en koppling till det italienska ordet för rör, canella.

Hel äkta kanel ser ut som att det rullar ihop sig från två håll medan kassikanel är ihoprullat från ett håll.

Både god och nyttig!
Gamla apotekarkrus som en gång har innehållit olika produkter av kanel. Bilden är tagen i Apotekarmuseet i Krakow. Foto: Kerstin Engstrand
Gamla apotekarkrus som en gång har innehållit olika produkter av kanel. Kanelen som ligger i framkanten är äkta kanel.Bilden är tagen i Apotekarmuseet i Krakow. Foto: Kerstin Engstrand

Att bli på kanelen sade man förr om någon var berusad. Det uttrycket lär komma ifrån den tid när det var vanligt att krydda brännvin med just kanel. Myror skyr kanel och kanel kan, särskilt tillsammans med äppelskal, utlösa kraftig migrän. Men kanel lär också vara bra för matsmältningen, ha en positiv inverkan på blodsockernivån och på blodcirkulationen, om det stämmer kan vi dock inte intyga men det är uppgifter som flitigt förekommer. Kanelolja kan man köpa på Sri Lanka där oljan anses vara bra för olika hudåtkommor.

I kanel finns även kumarin som är ett smak- och doftämne. Livsmedelsverket anger att om man regelbundet och under längre tid får i sig mycket kumarin kan det skada levern. De anger att man maximalt ska inta en tesked kanel per dag om man är vuxen (gäller per 181210).

Den vanliga kanelen, kassiakanel, innehåller mer kumarin än den fina, äkta kanelen från Sri Lanka. Den äkta kanelen har de inga gränsvärden för, så förutom smaken och doften är äkta kanel dessutom att föredra när det gäller den låga halten av kumarin.

Det finns uppgifter om att kanel nämndes runt 2700 f.Kr, och då kassiakanel som ska ha använts som medicin av kejsaren Shennong av Kina, han lär ha noterat den i sin örtabok. Att kanel användes i medelhavsområdet finns det flera uppgifter om, som Ebers-papyrusrullarna (cirka 1500 f.Kr) och i gamla testamentet samt dessutom i gamla skrifter från medelhavsområdet redan 800 f.Kr.

Sidenvägen och kanelvägen tros vara de två farleder som kanelen fördes fram längs. Sidenvägen är ju ganska bekant men kanelvägen? Jo, den sistnämnda ska ha varit sjövägen från Asien till Östafrika och Etiopien vidare mot Europa. Den äkta kanelen från Sri Lanka, också kallad för Ceylonkanel, kan vi tacka Vasco da Gama för. När han 1498 fann sjövägen till Indien så hittar portugiserna nuvarande Sri Lanka. Idag är äkta kanel en mycket viktig exportprodukt för Sri Lanka och man har sedan ett par år tillbaka förbjudet import av kassikanel i syfte att förhindra att andra sorters kanel säljs som den äkta.

Text och foto: Kerstin Engstrand