Kartgallring, ett arbete som ger frukt

Kartgallring, ett arbete som ger frukt

Foto: Kerstin Engstrand

I år bjöd fruktträden på en enorm blomning och det kan vi tacka förra årets torra och varma sommar för. Blomning är en överlevnadsfaktor. Men våren har också varit kall, vilket på många håll medfört att humlor och bin inte varit så aktiva. Deras aktivitet påverkar den kommande skörden, men även din insats påverkar. Det är dags att börja kartgallra.

Kartgallra gör man för att få fin frukt, men också för att fruktens tyngd inte ska knäcka grenarna. Gallra bort även skadade eller insektsangripna kart. Ja, det är tråkigt men arbetet ger frukt!

 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

I början – mitten av juli brukar de flesta fruktträd ha klarat av sin naturliga kartgallring vilket syns tydligt på marken under trädet. Men den naturliga gallringen räcker oftast inte, även vi måste göra en insats.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Självfertila sorter av exempelvis plommon behöver kartgallras mer än icke självfertila. Plommon ska man verkligen kartgallra noga, de brukar ge rikligt med frukt vissa år och då knäcks grenarna snabbt.

 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Persika och aprikos har en tendens att mogna alla samtidigt. Aprikos bör gallras till ett avstånd av 10 cm (en handflatas bredd), persika allra helst 15 – 20 cm men 10 cm brukar fungera bra i zon 3 och uppåt. Nektariner 10 – 15 cm.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Många äppelsorter ger enorm skörd vartannat år. Här skiljer man på ätäpplen och matäpplen. Matäpplen, som man bland annat gör äppelmos på, gallras hårdare, de ska få utvecklas till att bli riktigt stora. Avstånd efter gallring 15 till 20 cm. Ätäpplen brukar man gallra till ett avstånd av 8 till 10 cm.

 

Tips: Mät din hand, en handflatas bredd är bra måttstock, eller fyra fingrars bredd. Eller tälj till en avståndspinne.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand