Kombinera damm och pool, anlägg en baddamm

Kombinera damm och pool, anlägg en baddamm

Baddamm är som en insjö men anläggs som en vanlig damm. Foto: Kerstin Engstrand

Vad sägs om en liten insjö på tomten där du kan ta ett svalkande bad bland näckrosor? Idag går det alldeles utmärkt, en baddamm, ”swimmingpond” eller s.k. ecopool ger din trädgård det lilla extra.

Det handlar om en damm som är så pass stor att den kan bli en liten insjö, en rättare sagt en baddamm. Trenden kom ursprungligen från Österrike, spreds sig snabbt till Tyskland och vidare till länder i Afrika och Sydamerika. Många lyxhotell har idag en baddamm. I mitten av dammen simmar man och längs kanterna växer näckrosor och andra vattenväxter som fungerar renande. En förutsättning för att baddammen ska fungera utan tillsats av klor eller kemikalier i vattnet är att man inte har sololja på sig när man doppar sig och att man har duschat ordentligt innan.

Vattnet i en baddamm är så rent att man i princip kan dricka det. Idag håller filtren så pass hög klass att det inte borde vara något problem att göra en mindre baddamm om ca 15 kubikmeter. Hela vattenvolymen ska då cirkulera igenom filterdammen på 1–2 timmar. Om man har riktigt gott om plats, kanske hela 120 kvadratmeter (som då kan rymma 35 kubikmeter vatten), blir den ännu större känsla av riktig damm.

I Swellendam, Sydafrika, tillhörandes det lilla pensionatet The Hideaway, finns denna vackra njurformade “ecopool” som är gjuten i betong. Särskilt snyggt är formen på trädäcket. 222,000 liter rymmer den och i kantplantering stormtrivs grodorna. Betongbottnen blir lite hal men å andra sidan så bidrar det till känslan av att bada i en liten sjö. Denna pool värms helt upp av solen. Foto: Kerstin Engstrand
I Swellendam, Sydafrika, tillhörandes det lilla pensionatet The Hideaway, finns denna vackra njurformade “ecopool” som är gjuten i betong. Särskilt snyggt är formen på trädäcket. 222 000 liter rymmer den och i kantplanteringen stormtrivs grodorna. Betongbottnen blir lite hal men å andra sidan så bidrar det till känslan av att bada i en liten sjö. Denna pool värms helt upp av solen. Foto: Kerstin Engstrand

Djupet i baddammen måste vara åtminstone 1,5 meter, annars är det inte något nöje för en vuxen att ta sig ett dopp. En brygga som ligger precis under vattenytan kan bilda entré. Man får inte riskera att trampa sönder växterna eller botten.

Allra bäst är det om man kan förbinda baddammen med en mindre damm som fungerar som reningsverk. En liten bäck får då förena de båda vattenområdena. Reningsdammen behöver bara vara på ett par kubikmeter, men den ska ligga lite högre än baddammen och ha rejält med växter inplanterade och en tjock grusbädd som botten. Pumpen i baddammen ska vara placerad så långt ifrån reningsdammen som möjligt. I det här fallet är det viktigt att ha en pump med backventil som förhindrar att vattnet rinner baklänges om det blir elavbrott och pumpen stannar, annars kan reningsdammen tömmas på vatten.

Du bör välja snabbväxande växter, eftersom den svenska sommaren är kort, och plantera i kokosmatta. Det finns färdiga planteringar att köpa (man kan även få mattan i olika färgtoner) och vissa växter i vattenväxtkorgar. Snabbväxande växter är tack vara sina kraftiga rotsystem extra bra på att binda upp stora mängder näring.

När man har så här rent vatten kan man få trådalger, men de är lätta att ta upp med en pinne. Försök att hålla en så jämn vattennivå som möjligt, då är det lättare att upprätthålla den biologiska balansen. Bäst är att installera en nivåavkännare som släpper på nytt vatten vid behov. Använd vanligt vattenledningsvatten. Dammen anläggs annars som en vanlig damm, tätskiktet kan antingen bestå av betong eller av en gummiduk.

Av Kerstin Engstrand