Maskros är suverän som sallat

Maskros är suverän som sallat

Maskros i blom. Foto: Kerstin Engstrand

Maskrosen är väl vårt mest kända ogräs, men släktet Taraxacum innehåller faktiskt mer än 900 arter som indelas i 14 sektioner. Det finns ishavsmaskrosor, strandmaskrosor, hornmaskrosor … Den fjortonde och sista sektionen är ogräsmaskrosorna som det lär finnas 500 arter av, och benmaskrosen är den som växer i gräsmattan. Och benmaskrosen är onekligen vanligast, de övriga ca 899 är ovanliga.

Det är i maj som gräsmattor och vägslänter börjar bli självlysande av maskrosor. Även ur asfalten skjuter de upp, deras växtkraft är enorm. Maskrosen har många fantasifulla namn i andra länder. I Frankrike kallas den ”kissa i sängen” och i Italien för ”lejontand” och betraktas som en delikatess. Ingen måltid ska vara utan sallad, säger fransmännen och blandar, liksom italienarna, gärna in späda maskrosblad i den.

Maskrosfrön från 1990-talet, och ja de gror fortfarande! Foto: Kerstin Engstrand
Maskrosfrön från 1990-talet, och ja de gror fortfarande! Foto: Kerstin Engstrand

Där kan man också köpa maskrosfrö i påse, de gror inte så bra i det varma klimatet som de gör hos oss. En enda blomma kan få flera tusen frön. Och alla är de försedda med fallskärm.

Så varför inte göra som fransmän och italienare, dags att ta tillvara på denna så lättodlade skatt?

Rödbladig maskros är idag det absolut senaste, om du vill ha någon enstaka som prydnad.  Eller en rosablommande! Klicka här för att läsa om rosa maskros.

Fröbollar av maskros. Foto: Kerstin Engstrand
Fröbollar av maskros, en verklig fröskatt! Foto: Kerstin Engstrand

2019 valde också Svenska örtasällskapet maskrosen till Årets ört. de anger att namnet maskros kommer av att det ofta finns små insektlarver i blomman, som man kallade maskar. De tipsar också om att steka blomknopparna med lite lök och kryddor.

Och inte att förglömma är att maskrosen är viktig pollenväxt för humlor och bin!

Text och foto: Kerstin Engstrand