Mor Olssons gurka är den bästa!

Mor Olssons gurka är den bästa!

Vita gurkor eller gröna, oavsett så blir de mycket goda när de läggs in. Foto: Kerstin Engstrand

Uppvuxen med Kindagurka, den vita färsksaltade östgötska specialiteten som köps styckvis så är sommar lika med inlagd gurka på leverpastejsmörgås. Eller till köttbullar, eller till söndagssteken. Knaprig, len och har en underbar eftersmak. För att inte tala om doften!

Ingen annan köpegurka kan jämföras med Kindagurkan! Eller Brinks från Kimstad. Det finns flera producenter. Den borde klassas som en svensk delikatess! Men hösten 2023 fick denna östgötska delikatess EU-skydd.  Dessvärre är deras recept hemligt och sorten de odlar finns heller inte att köpa så vi får nöja oss med andra köpesorter eller köpegurka och ett annat klassiskt recept.

Det näst bästa alternativet är det klassiska receptet ”Mor Olssons gurka” som länge fanns på Winborgs ättiksflaskor. Den har en härlig smak av sött och surt samt krispighet. Bli inte rädd för mängden socker i lagen, det är gurkorna man äter, lagen blir kvar i burken. Och vanligen så tar man bara ett par skivor åt gången.

Till mor Olssons gurka använder man vad vi brukar kalla för västeråsgurka eller asiagurka. Vi föredrar vita men gröna går lika bra, i alla fall nästan. Vita sorter brukar vara fastare och ha mindre mängd kärnor än de gröna.

Bli inte avskräckt av mängden salt och socker, saltet sköljs av och sockret stannar till större delen i lagen.  Foto: Kerstin Engstrand
Bli inte avskräckt av mängden salt och socker, saltet sköljs av och sockret stannar till större delen i lagen. Foto: Kerstin Engstrand
Mor Olssons Gurka

Det här behöver du:

2 kg gurka

1,5 dl salt

2 msk gula senapsfrön

2 msk bruna senapsfrön

1 kg socker

ca 10 dillkronor (färska eller frysta)

2,5 dl Winborgs Ättiksprit 12%

Här finns en lathund anpassat för mindre mängder än två kilo gurka:

olssonsgurkaBild

Gör så här:

  1. Ta bort taggarna på gurkorna, lättast går det att gnida dem mot jeanstyg eller en grov handduk eller handske.
  2. Skölj gurkorna väl, är de mycket jordiga kan de behöva en liten rengöring med borste.
  3. Lägg dem i saltlag (1,5 dl salt till det vatten som täcker gurkorna) i ett dygn.Saltet gör gurkorna krispiga. Låt gurkorna stå svalt.
  4. Skölj av saltet av gurkorna och låt dem rinna av.
  5. Skär gurkorna i skivor.
  6. Varva gurkorna i väl rengjorda burkar med dillkronor, gula och bruna senapskorn samt socker.
  7. Fördela 2,5 dl ättiksprit mellan burkarna.
  8. Förslut och låt stå i ca två dygn, då har gurkorna vattnat sig så att en lag bildats. Det är bra att vända på burkarna några gånger under denna tid.
  9. Den som spar, den har. Foto: Kerstin EngstrandDen som spar, den har. Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand

Liknande artiklar