Morot i ny tappning

Morot i ny tappning

Foto: Kerstin Engstrand

Morot är en härlig rotsak, god både rå och kokt. Dessutom ganska billig och lättodlad. Numera kan man även finna både gula och svartröda morötter.

Morotsbil

Foto: Kerstin Engstrand

Morötter brukar gillas i alla former och färger. Denna morotsbil är dessutom mycket lättare att göra än man tror. Morot är ett spänstigt material att skulptera i. Använd ångtillsats när den kokas så förblir den intakt.

  • 1 ganska stor och fin morot
  • lite citronsaft
  • tandpetare

1. Ta bort blasten på moroten.

2. Tvätta moroten men skala den inte.

3. Skär av en bit där blasten har suttit. Denna del ska bli bilens ratt.

4. Skär dessutom, i samma del av moroten, av fyra jämnstora och jämntjocka skivor. Dessa ska bli bilens hjul.

5. Snygga till bilens bakre del.

6. Gröp ur för förarsätet. Det bör vara ganska rymligt så att det finns plats för en ratt.

7. Sätt fast ratten med hjälp av en bit tandpetare. OBS! Innan man äter bilen ska man ta bort ratten och tandpetaren.

8. Sätt fast de fyra hjulen med hjälp av tandpetare. Här gäller samma som med ratten, ta bort tandpetarna innan bilen äts upp.

9. Pensla skapelsen med lite citronsaft.

10. Koka morotsbilen i en ångtillsats, det brukar ta cirka 10 minuter.

Hasselbacksmorötter

Foto: Kerstin Engstrand

Hasselbackspotatis är känt. Men varför inte göra morötter på samma sätt?

  • morötter
  • smör
  • salt
  • peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Tvätta och skala morötterna.

3. Skär fina, täta, djupa hack i morötterna. Morötterna ska skäras djupt men inte helt igenom.

4. Lägg ordentligt med smör i en ugnsfast form.

5. Sätt in formen, med smör, men utan morötter i ugnen. Låt smöret smälta.

6. Ta ut formen ur ugnen. Pensla morötterna med smöret. OBS! Akta fingrarna så de inte vidrör den varma formen.

7. Lägg morötterna i formen med den skivade sidan uppåt.

8. Salta och peppra.

9. Stek morötterna mitt i ugnen i ca 40 minuter.

10. Pröva med provsticka om morötterna är färdiga. De ska vara mjuka men ändå hålla ihop.

Om man vill kan man strö över lite riven ost, som parmesan, när halva tiden har gått.

Morotsband

Långa band av morötter som liknar mycket bred pasta.

  • morötter, stora kraftiga, breda
  • smör
  • socker
  • salt
  • mejram

1. Tvätta och skala morötterna

2. Hyvla tunna, breda skivor längs morötterna.

3. Lägg lite smör i en kastrull. Låt smöret smälta.

4. Lägg försiktigt i morotsbanden.

5. Salta och tillsätt ytterst lite socker.

6. Rör om så att morortsbanden täcks av smöret.

7. Tillsätt lite vatten, ca 0,5 dl för 2 – 3 morötter.

8. Sätt på locket.

9. Låt morotsbanden småkoka i ca 4 – 5 minuter.

10. Strö över lite mejram.

Text och foto: Kerstin Engstrand