När klätterrosen matchar bilen

När klätterrosen matchar bilen

Foto: Kerstin Engstrand

En förfallen trädgård eller en scen i en film? Eller en trädgård där man har återanvänt gamla prylar? Eller en mycket älskad som väcker minnen och välbehag?

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Blicken dras direkt till bilen. Det är en handgjord bil av brittisk märke. Vackert röd. En 1935 Morgan Super Sports. Men det var nog länge sedan den var ute på vägarna. Varför tror jag det? Jo, för en fågel har byggt bo.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Men boet är fejk.

Detta är konst. Trädgårdskonst. Trädgården var uppbyggd på 2019 års Chelsea Flower Show och hette ” The High Maintenance Garden for Motor Neurone Disease Association”. Man ville lyfta fram att en trädgård betyder mycket när man har svårigheter att röra sig. En trädgård behöver inte vara perfekt, det räcker med att den väcker minnen och bjuder på dofter.

Det var en oerhört stark upplevelse att få gå in i denna trädgård. Designer var Sue Hayward och den var byggd efter en idé från Martin Anderson MBE, en av grundarna till MND Association som bildades för 40 år sedan, 1979. Trädgården fick guldmedalj. Sue Hayward har medverkat tidigare, bland annat 2010 när hon skapade “Stephen Hawking Garden”, också den för MND, då besökte Stephen Hawking själv Chelsea Flower Show.

Text och foto: Kerstin Engstrand