Nyttodjur mot bladlöss
Vissa år är riktiga lusår. 2020 var ett sådant för mig. Trots att jag som så många andra just denna vår fick ha min arbetsplats i hemmet och kunde hålla superkoll på alla de plantor jag hade dragit upp. Året innan, 2019, hade jag också angrepp men inget slog 2020. Det var invasion!
Det var bladlusen som hade kommit på besök. Inte en, inte några tiotal utan horder. De trivdes! Bladlusen suger formligen musten ur växterna. Är plantorna små och sköra klarar de inte stora angrepp.
Aubergine, äggplanta, är en växt som är en massiv ohyremagnet. Jag känner flera professionella trädgårdsmästare som ansvarar för de vackraste växthus i historisk miljö som undviker aubergine just för att den drar till sig ohyra så lätt. Chili älskar de också, växter som man förodlar inomhus och tidigt på året. Så tidperioden, luckan är lång, från januari till maj för att få ett angrepp. Den torra vindstilla inomhusluften är en miljö de stormtrivs i.
Varning för äckliga bilder!
Bästa första vapnet är ögonen och fingrarna. Titta, kontrollera och kläm.Är du nyfiken på hur bladlusen utvecklar sig berättar jag mera om det i artikeln “Bladlöss på inomhussådden” där du även får mera handgripliga tips hur du bekämpar bladlöss.
Men samtidigt kan aubergine och chili fungera som visarväxter. Har du bladlöss inomhus så lär du upptäckta det först på just äggplanta- och paprikaplantor.
Nyttodjur är de insekter som mer än gärna de skadedjur vi får in på plantorna. De kan köpas på nätet och hem kommer ett paket fullt med levande små kryp. När de ätit upp sig så har de jobbat färdigt, precis som ute i naturen. Då drar de sig undan, lämnar din bostad via en springa i fönstret eller så gömmer de sig inomhus, en del för att förpuppas och bli en mogen individ.
Mars och april brukar vara de månader då bladlössen slår till i hemmaodlingar. Torr inomhusluft och stillastående luft är mumma för bladlöss, plus då unga växter att mumsa på.
Enligt Jordbruksverket så kan en veckas försening i bekämpningen medföra att det kommer att krävas fem gånger så många nyttodjur… bladlöss förökar sig mycket snabbt.
Att det tar tid att bekämpa utbrott vet alla erfarna odlingar. Plus ett tränat öga! Jordbruksverket påtalar för proffsodlare att övervakning av skadedjur och spridning av nyttodjur tar tid. Det gäller även för oss amatörer.
Guldögonslända, Chrysoperla camea är denna insekts vetenskapliga namn. Du har säkerligen haft den inomhus på hösten, den brukar sitta på en vägg, blixtstilla samtidigt som ögonen nästan rullar runt och de långa tentaklerna klipper fram och tillbaka. Det är främst guldögonsländans larver som äter bladlöss och de finns att köpa per postorder. Larven är gråbrun och inte särskilt vacker men den kämpar på, äter idogt utan att störa. I regel är den aktiv under dygnets mörka timmar så vill du se den i arbete är det kvällen som räknas. Under sin livstid lär den äta runt 600 bladlöss men kan även äta annat smått som finns på dina växter som trips.
Runt 250 kronor plus frakt kostar en förpackning om 450 larver. Oj tänker du säkerligen, hur kommer det att kännas at släppa ut 450 larver. Det är lugnt. Jag har haft dem i ett sovrum och knappt sett till dem. Det sägs att man ska beräkna runt 50 larver per kvadratmeter och det är enligt min uppfattning rätt mått, färre larver klarar inte ett normalt bladlusangrepp inomhus.
Det är intressant att studera larvens arbete. Den håller fast bladlusen, och har man bra mikroskop eller förstoringsglas ska man kunna se att den håller fast lusen med sina kindben! Enligt uppgift lär övriga bladlöss då varnas för faran och ramlar rask ner, dock lyckades jag inte se någon sådan reaktion på mina bladlöss, de satt snäll kvar och väntade på att bli uppätna.
Under dagen ligger larverna i regel under plantorna, lyft på en kruka så kan du hitta dem där.
När du öppnar förpackningen ligger där ett stycke kartong fyllt med små håligheter. Där i ligger larverna, fortfarande små, många med sitt ägg kvar på ryggen, dvs de är nykläckta. Larverna bankas ut över dina växter, som ska vara torra. I början är de små, ett par millimeter långa men de växer snabbt till sig och när de är som aktivast är de cirka en centimeter långa. I ett par veckor är larverna aktiva.
Är de då effektivare än dina fingrar och att spola växterna? Kanske, svårt att säga. Intressanta är de dock! Självklart får man väga nyttan mot kostnaden. Det hemska angrepp jag hade 2020 var det nog avgörande för plantornas överlevnad att jag kombinerade med nyttodjur vid sidan av allt klämmande.
Vid köp ska du köpa av en leverantör som enbart sänder nyttodjuren när det är plusgrader ute. Samt att de sänder dem i början av veckan så att de hinner fram innan helgen. I regel sänds de heller inte om vädret skulle bjuda på mycket heta dagar. De kan förvaras några dagar i kylskåpet. Jag har testat att ha nyttodjur ”på lager”, det vill säga förpackningen har fått ligga oöppnad i en månad i kylskåpet och de har fungerat lika bra som helt nyanlända.
Det är i regel de yngsta plantorna som är ”godast” för bladlössen, får de härja fritt så tar de över och plantan dukar under. Större plantor klarar angrepp bättre.
Text och foto: Kerstin Engstrand