Plötsligt så händer det: Rapport från Tokyo

Plötsligt så händer det: Rapport från Tokyo

Foto: Kerstin Engstrand

En tweet på Twitter: Körsbärsträden blommar!

****************************************************************************************************************

Tweets by ‎@wm_sakura_en

WEATHERMAP SAKURA @wm_sakura_en

【Mar 21st / TOKYO / Cherry Blossom First Bloom】5 days earlier than average. The same day as last year. #sakura2017

*****************************************************************************************************************

Landet är Japan och orten är Tokyo. Och det följs av följande rapport: ”Strax efter kl 12 den 21 mars 2017 iakttogs utslagna körsbärsblommor på ett träd i Ysukunitemplet. Detta trots att dagen var kylig, med en temperatur på runt 10 grader.

På samma dag som förra året slog de ut, och hela fem dagar tidigare än normalt. Detta trots att det är ganska kallt i Tokyo just nu. Om sju till tio dagar kommer träden vara i all sin prakt. För det är de allra första utslagna blommorna som räknas.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Ysukunitemplet har totalt ca 600 körsbärsträd. Templets träd används alltid som referenspunkt. Det skyddade läget mitt inne i en storstad gör att här slår träden ut mycket tidigt. Redan i januari börjar man publicera blomningsprognoser – det SMHI är något att ta efter!

Vad vi kallar för körsbär kallas i Japan för bergskörsbär. I Japan firar man främst “yoshino”, “shidarezakura” och “yaezakura” och de slår ut i samma ordning. Det är i regel en vecka mellan yoshino- och shidarezakuraträden medan yaezakuraträden blommar ca två veckor senare. Det vetenskapliga namnet för yoshino är  Prunus x yedoensis, som vi brukar kalla för Tokyokörsbär. Det blommar som bäst vid en ålder av 20–40 år. Träden i Ysukinitemplet härstammar från planteringar gjorda 1870.Japans äldsta yoshinoträd finns i Hirosaki och det ska vara planterat år 1882. Shidarezakura, som är en hängande sort, är vår favorit.

Gamla träd. Foto: Kerstin Engstrand
Gamla träd. Foto: Kerstin Engstrand

Mer om blomningen kan du läsa på specialsidan om sakura.

Av Kerstin Engstrand