Rabarber testar: Odla i vatten, hydroponiskt

Rabarber testar: Odla i vatten, hydroponiskt

15 olika växter går att odla på en så liten yta som 55 x 35 cm! Foto: Kerstin Engstrand

Odla utan jord, så spännande! Och kunna odla 15 växter på en så liten yta som 55 x 35 cm, fungerar det?

På senare år har det kommit flera lösningar på odling utan jord. Numera behövs inga konstiga slangar eller pumpar, men fungerar det ändå? Vi har testat två av produkterna på marknaden. En tredje skulle ha varit med men den produkten blev så pass försenad att vi kommer att testa den separat.

Vi har testat att odla i Ikeas Krydda/Växer och i Nelson Gardens Harvy.

 

Växterna

 

Rucola på g. Foto: Kerstin Engstrand
Rucola på g. Foto: Kerstin Engstrand

Vi valde växter som vi vet fungerar att odla inomhus med extra ljus Följande sex odlades i båda kärlen:

Basilika, den klassiska ’Genovese’, har en utvecklingstid från sådd till skördeklar planta på 30 dagar om den växer i jord. Fröna brukar gro på 5 dagar, ibland längre.

Pak choi, sellerikål, har en utvecklingstid i jord från sådd till skörd om ca 60 dagar. Fröna gror i regel mellan 5 – 15 dagar.

Tomat, den låga sorten Tiny Tim, från sådd till blommande planta ska det ta 55 dagar vid odling i jord.

Sallat, Lollo Rosso, är kraftigväxande vars blad, när den är odlad i jord och vanligt solljus, får en intensivt rödrosa färg. Odlas också för att den är extra god. Skördeklar i jord inom 60 dagar. Fröna gror vanligen inom 6 – 8 dagar.

Bladkoriander, groningstid i regel 10 dagar, små blad kan snabbt skördas.

Rucola, gror i regel mellan 10 och 30 dagar, blir skördeklar på en månad, men man kan börja skörda enstaka blad redan innan.

Testförhållanden 
Harvy står på fönsterbrädan. Foto: Kerstin Engstrand
Harvy står på fönsterbrädan. Foto: Kerstin Engstrand

Testodlingen startades i början av året, i samma rum och med i stort identiska förhållanden. För att växter ska må bra behöver de ljus, näring och vatten.

Harvyodlingen stod på fönsterbrädan. Ikeas Krydda/Växer var varianten i tre våningar där vi odlade hydroponiskt i den översta så den fick stå en bit längre in i rummet. Rummet har en grundtemperatur av 22 grader och har två stora fönster mot väster. Varje odling gjordes enligt tillverkarnas odlingsråd och med deras tillhörande belysning och näring.

Ikeas variant står en bit in i rummet med deras extra belysning. Bilden är tagen när det är mörkt ute. Foto: Kerstin Engstrand
Ikeas variant står en bit in i rummet med deras extra belysning. Bilden är tagen när det är mörkt ute. Utrymmen som inte är sådda ska ha lock, detta för att ljus inte ska nå vattnet. Foto: Kerstin Engstrand

Ikeas har en vattenbehållare som rymmer 4,8 liter men man fyller på 4 liter vatten. Den är gjord för att kunna stå inne i ett rum eller i ett fönster om man väljer envåningsvarianten. Finns i två bredder, med två rader och totalt 8 plantor eller tre rader med 15 plantor. Ikeas kan också byggas på höjden, i två eller tre våningar totalt. Går också att dra upp vanliga plantor i, sticklingar eller som vinterförvaring av de krukväxter som behöver extra tillskott av ljus vintertid.

Ikeas Odla/Växer i tre våningar som de presenterar den i bild.
Ikeas Odla/Växer i tre våningar som de presenterar den i bild.

Belysning kan lätt kopplas ihop med odlingen. Väljer man att odla i en nivå går det lätta att flytta odlingen. Man kan också odla utan belysning, då blir det som en odlingsbricka man lätt kan flytta runt.

Näringen som tillsattes var den som respektive leverantör har med i sina set.

 

Lätt att få tag på?

Ikeas odlingskärl, hållare, belysning, och pimpsten kan köpas online, däremot säljer Ikea inte frön , näring eller rotningskuber online. Varför har vi ännu inte fått svar på. Många har ju en bit att åka till närmsta varuhus och det är märkligt att man inte kan köpa hela setet on-line, särskilt när deras produkt inte har andra återförsäljare än deras egna butiker.

Harvy finns att köpa on-line och i välsorterade trädgårdsbutiker. Hela startset säljs med odlingslåda, locka, pluggar med försådda frön, (tre med basilika och tre med sallat) samt näring.

 

Så gick startskottet!
Locket med odlingspluggarna läggs på. Harvy. Ute är det flera minusgrader, snö och mörkt.  Foto: Kerstin Engstrand
Locket med odlingspluggarna läggs på. Harvy. Ute är det flera minusgrader, snö och mörkt. Foto: Kerstin Engstrand

Spännande att äntligen få odla fräscha bladgrönsaker mitt i vintern. Det kliade i odlingsfingrarna, vår väntan på trädgårdssäsongen utomhus var stark så det var befriande skönt att få odla något ätbart.

Bådas instruktioner var lätta att följa. Vi hade sedan tidigare Ikeas:s odlingsställning så det var i princip lika startförhållande, annars hade den tagit lite längre tid att montera.

Bort med några vintertrötta krukväxter från fönsterbrädan och Harvy ställde på plats. Belysningen hängdes upp i en ställning som sitter på plats på fönstret med sugkoppar. Nio liter rumstempererat vatten fylldes i behållaren. Sex pluggar sattes i hålen i locket, fröna såddes och belysningen tändes.

Det gick nog på ca 10 minuter.

Ikea har plats för 15 växter i sin. Vi började med de sex som var gemensamma för båda seten, senare kompletterade vi med andra för att nyttja hela odlingsytan.

Ikeas plantor ska först dras upp i en separat odlingslåda som också fungerar för "stafettodlingen".  Foto: Kerstin Engstrand
Ikeas plantor ska först dras upp i en separat odlingslåda som också fungerar för “stafettodlingen”. Foto: IKEA

Enligt Ikea ska man först dra upp småplantorna i en separat odlingslåda, efter cirka en vecka ska de sedan planteras över till den hydroponiska odlingen. Vi valde att göra testet i två varianter, det fanns ju plats för 15 plantor. Dels dra upp sex pluggar med frön separat som de rekommenderar, dels så motsvarande mängd i pluggar direkt i lådan.

Ikeas lösningar har rätt stora behållare som ska fyllas med pimpsten och plugg. Här ser du starten av testet när vi väljer att även sätta i pluggana vid odlingsstart. Foto: Kerstin Engstrand
Ikeas lösningar har rätt stora behållare som ska fyllas med pimpsten och plugg. Här ser du starten av testet när vi väljer att även sätta i pluggarna vid odlingsstart. Foto: Kerstin Engstrand

Ikeas korgar ska fyllas med rotningskub och pimpsten. Det var lite småbökigt att fylla i pimpstenen. Dels dammar den, dels har den olika storlekar så det blir lite spill. En kaffesked fungerade bäst att fylla på med. Här svor vi lite.

Upphängningsanordningen med sugproppar fungerar bra . det går till och med att ha belysningen fastsatt med persiennerna nedfällda. Hållaren för Foto: Kerstin Engstrand
Upphängningsanordningen med sugproppar fungerar bra, det går till och med att ha belysningen fastsatt med persiennerna nedfällda. Foto: Kerstin Engstrand

Belysningen tändes. Båda leverantörerna rekommenderar 16 timmar per dag och det följde vi. Ljusets sammansättning skiljer mellan de två, och även konstruktionen, Nelson Gardens kan lätt anpassas i höjd allt eftersom plantorna växer till sig. Ikeas sitter fast på en höjd av 30 cm.

 

Hur var det att så i pluggarna?
Sallaten i Harvy börjar växa till sig, bilden är tagen 14 dagar efter sådd.  Foto: Kerstin Engstrand
Sallaten i Harvy börjar växa till sig, bilden är tagen 14 dagar efter sådd. Foto: Kerstin Engstrand

Vi valde att så flera frön i varje plugg. Det tål växterna. Pluggarna gjorda av kokos var betydligt trevligare att hantera än de gjorda av stenull. De var större och hade ett bra förborrat hål i mitten, det var lätt att få fröerna på plats samt täcka med lite av pluggen för de frön som inte är ljusgroende. Exempelvis tomatfröna som ska täckas med 0,5 cm. Nu finns det också försådda pluggar att köpa men vi valde de ”tomma” då vi ville välja samma sorter för båda testerna.

Stenullspluggarna var små och nästan omöjliga att få ner korianderfröna i, korianderfrön är ganska stora, och runda, de rullar lätt av! Så de fick gro på ytan vilket gick bra.

Det är inte lätt att så frön som ska ha en viss täckning i stenullspluggar.  Foto: Kerstin Engstrand
Det är inte lätt att så frön som ska ha en viss täckning i stenullspluggar. Foto: Kerstin Engstrand

För att täcka tomatfröna rev vi av en liten bit av stenullspluggen och lade över. Det blev nästan som ett litet kompakt lock, kändes inte riktigt kul, men det fungerade.

Ikeas lösningar har rätt stora behållare som ska fyllas med pimpsten och plugg. Här ser du starten av testet när vi väljer att även sätta i pluggana vid odlingsstart. Foto: Kerstin Engstrand
Ikeas lösningar har rätt stora behållare som ska fyllas med pimpsten och plugg. Här ser du starten av testet när vi väljer att även sätta i pluggana vid odlingsstart. Foto: Kerstin Engstrand

Vi valde också att så direkt i Ikeas pluggar nedsatta i odlingen, alltså omgiven av pimpsten och i vatten. Deras odlingslåda rymmer 15 plantor, så 6 blev sådda direkt och 6 i en separat odlingslåda för senare överflyttning. Oavsett om vi hade valt detta steg eller ej så skulle de ändå senare sättas ner i pimpsten. Det var lite bökigt och tålamodskrävande. Och grusigt, pimpstenen hade stor förmåga att hamna på golvet och vid sidan om odlingen. Men det gick.

 

I väntans tider, gror det?
Basilika. Foto: Kerstin Engstrand
Basilika. Foto: Kerstin Engstrand

Det är helt enkelt underbart att vakna och tassa upp och se vad som har hänt. Har något grott? Det är en bra start på dagen!

Redan efter två dagar hade rucolafröna börjat spira i samtliga tre. Dessutom sallaten Lollo Rosso och pak choi som var sådda i Ikea:s pluggar men Nelsons pluggar hade redan nästa dag kommit ifatt.

Samma förhålllande rådde mellan de olika pluggarna sådda med basilikafrön, som var ytsådda. De i stenullspluggarna grodde två dagar före de i torv.

Både tomatfrön och koriander grodde vid samma tidpunkt oavsett pluggmaterial.

 

Näringen

Intressant är att Nelson Garden anger att man ska tillsätta näring redan i samband med att setet startas, redan från första dagen, medan Ikea anger att näringstillförsel ska göras först efter 14 dagar.

Vi har följt tillverkarnas anvisningar. Ikea har en brasklapp om att växterna inte mår bra av för mycket näring, bra om man frestas att tillsätta mer än rekommenderat.

Efter cirka tre veckor uppträder en svag grön beläggning på pluggarna, och det vid exakt samma tidpunkt för båda oavsett när näringen hade tillsatts. I Nelsons hade den tillsatts vid start, Ikea efter 14 dagar. Denna svaga gröna beläggning syns knappt och påverkar inte odlingsresultatet. Dessutom skyls pluggarna snabbt av plantorna.

 

Gallring ger reservplantor
Gallrad pak choiplanta i väntan på ledig plats Ikeas odling.  Foto: Kerstin Engstrand
Gallrad pak choiplanta i väntan på ledig plats, Ikeas odling. Foto: Kerstin Engstrand

Behöver då odlingen gallras? I regel nej, vi valde att låta småplantorna växa på. Sallad och rucola växer bra i små grupper. Däremot nöp vi av överskottet av tomat- och pak choiplantorna efter en tid. Vi behöll den starkaste plantan av varje och tog tillvara på de sticklingar vi fick. De sattes i vatten för fortsatt odling som ersättningsgrödor. På så sätt fick vi fram ersättningsplantor lite tidigare och slapp också oron att något frö inte skulle ta sig. Det blev tre extra pak choi och sex extra tomatplantor.

Övriga sorter, sallat, rucola, koriander och basilika växer på bra med flera småplantor i en plugg.

Stafett
Sallaten till höger är direktsådd i den hydroponiska lådan medan den till vänster först har dragits upp i separat sålåda. Skillnaden i resultat är märkbar. Bilden visar Foto: Kerstin Engstrand Ikeas odlingslåda.
Sallaten till höger är direktsådd i den hydroponiska lådan medan den till vänster först har dragits upp i separat sålåda. Skillnaden i resultat är märkbar. Bilden visar Ikeas odlingslåda. Foto: Kerstin Engstrand

Om man ska ha kontinuerlig tillgång till bladgrönt krävs det att man hela tiden har nya plantor på g. Det kräver viss planering och en separat pluggbox. Det har Ikea tänkt på, de har en stor pluggbox för 50 plantor, och deras pluggar passar även i storlek i Nelsons pluggboxar. Nelson pluggar kan man förkultivera direkt i förpackningen, en smart lösning som inte tar någon plats, om man drar upp sex åt gången. Ytan som behövs för varje är bara som en liten smörgås.

Men efter en tid märker vi att småplantorna som dras upp i stenullsplugg måste planteras om efter en vecka, även om det inte finns plats i den hydroponiska odlingen. Växterna blir annars minivarianter. Så har du sått stafettplantorna för tidigt och inte har plats för att flytta över dem till den hydroponiska odlingen så måste ett mellansteg in. Nelson Gardens pluggar, som är större och av annat material klarade de sig bättre.

 

Vattenpåfyllning
Foto: Kerstin Engstrand
Ikea:s lösningar har påfyllningshål med tratt och flottör. Foto: Kerstin Engstrand

Går det då åt mycket vatten?  Nej, inte i början. Först efter 3,5 vecka blev det dags att fylla på i båda och därefter krävdes det hela tiden i princip lika mycket vatten. Och det är lätt, särskilt i Ikeas som har en flottör som visar när det är dags samt ett bra påfyllnadshål med tratt. I Harvy får man lyfta på locket för att se hur stor skillnaden mellan nivåmarkeringar är. Det går enkelt, men de gånger vi haft andra som skött odlingen har de varit lite rädda för att skada plantorna när vattennivån skulle kontrolleras och vattenpåfyllning skulle ske. En flottör och ett påfyllnadshål med tratt skulle vara bra på Harvy.

För att kontrollera vattennivån och fylla på vatten i Havry måste man lyfta på odlingen. Foto: Kerstin Engstrand
För att kontrollera vattennivån och fylla på vatten i Havry måste man lyfta på odlingen. Foto: Kerstin Engstrand

Efter fem veckor har växterna vuxit till sig så pass mycket att vattenpåfyllningen måste ske tätare. Och när vårsolen börjar gassa så ökar behovet ytterligare.

 

Skördedags

I reklamen anges att man kan börja skörda redan efter ett par veckor, ja enstaka blad av pepprig rucola men verklig skördetid blev för oss efter fem fram till sju veckor.

Tomatblomma på väg att slå ut. Foto: Kerstin Engstrand
Tomatblomma på väg att slå ut. Foto: Kerstin Engstrand

Förutom för tomaterna som efter 4,5 vecka hade börjat blomma och behöver ytterligare sex till åtta veckor på sig för att ge mogna frukter. Tomaterna började blomma en vecka tidigare i Harvy jämfört med i Ikeas. Havryplantorna var också kraftigare.

 

Intressant är att pluggmaterialet inte påverkade groningstiden, skillnaderna beror högst troligtvis på fröna i sig. Däremot såg vi en rejäl utvecklingsskillnad mellan de växter som exempelvis rucola som hade dragits upp i stenullsplugg direkt i pimpsten och vatten än de som hade dragits upp separat odlingslåda.

Detsamma gällde basilikan, så beträffande Ikeas lösning blir resultat betydligt bättre om man sår direkt i plugg satta i den hydroponiska lådan. Startar man odlingen direkt i vatten utvecklas plantorna betydligt bättre. Det var en rejäl skillnad. Nästa stora skillnad var mellan plantorna i Harvy gentemot Ikeas, här spelar troligen den större mängden vatten som kärlen rymmer in. Mer om att odla basilika hydroponiskt kommer vi att presentera i en separat artikel.

Smaktest
Smaktest på gång, i den orangefärgade skålen ligger blad skördade från Havry, i den gula från Ikea:s. Foto: Kerstin Engstrand
Smaktest på gång, i den orangefärgade skålen ligger blad skördade från Harvy, i den gula från Ikea:s. Foto: Kerstin Engstrand

Så kom smaktestet. Det var högtidligt och spännande. Är det någon skillnad?

Basilikan hade växt på bra, och hade bra smak av klassisk basilika. Kanske lite starkare än odling i jord och den odlad i Harvy med deras näringslösning smakade bättre. Pak choi hade även den en lite starkare smak än traditionellt odlad.

Sallat, Lollo Rosso, var vackrare i Nelsons Harvy, den hade mera rött i sig än i Ikeas odling. Harvys var också betydligt större samt krispigare samt smakade mer. Sallat visade den största skillnaden i smak och textur mellan de två odlingarna.

Bladkoriander, oj vad stark den blev i båda. Här får man mycket smak för pengarna och de plantor man köper i matbutiken kan slänga sig i väggen.

Rucola blev också superpepprig i smaken, ljusår från köpta färska kryddor i matbutiken.

 

Skördeekonomi
5, 5 vecka efter sådd! Bilden visar odlingen i Ikeas set.  Foto: Kerstin Engstrand
5, 5 vecka efter sådd! Bilden visar odlingen i Ikeas set. Nu har vi ställt fram den som en bricka i fönstret. Foto: Kerstin Engstrand

Är det då lönsamt att odla hydroponiskt? Både jag och nej, lönsamheten kommer efter en tid. Rolighetsfaktorn och smakfaktor är definitivt hög lönsamhet på!

Det är spännande och lätt att odla utan jord. Och på så små ytor.

Vattenekonomi: Totalt har vi i Ikeas, inkl. startlitrarna, använt 12,6 liter och i Nelsons Harvy 18,1 liter. Det är främst skillnaden i starlitrar som påverkar. I Ikeas fylldes 4 liter i, i Nelsons 9 liter.

Sett till antalet plantor så ger Nelsons sex plantor, Ikea hela 15 för 44% mindre vattenåtgång.

Ett startset av Nelsons Harvy kostade i mitten av mars 2018 599 kr plus belysning på 798 kr, totalt 1397 kr.

Ikeas startpaket kostar för en våning, inklusive plugglåda och belysning 1145 kr  Man kan bygga ut odlingen till tre våningar. Då ingår material för 50 plantor.

5,5 vecka efter sådd. Bilden visar odlingen i Harvy. Foto: Kerstin Engstrand
5,5 vecka efter sådd. Bilden visar odlingen i Harvy. Foto: Kerstin Engstrand

Per planta blir Harvy betydligt dyrare, med en produktionstid om 5 veckor per omgång  får du igen kostnad exkl. kostnaden för vatten efter 52 veckor, efter ett års intensiv odling. Då har vi räknat på en produktmix av tre basilikaplantor och tre sallatsplantor köpa i matbutik.

15 olika växter går att odla på en så liten yta som 55 x 35 cm! Foto: Kerstin Engstrand
15 olika växter går att odla på en så liten yta som 55 x 35 cm! Foto: Kerstin Engstrand

Ikeas går ihop kostnadsmässigt sett redan efter 17 veckor, väljer du att odla i tre våningar betydligt tidigare. I Ikeas har du även möjlighet att få ett bredare urval av växter, 15 istället för 6 och den har också alternativa användningsområden som att dra upp vanliga i jord odlade växter.

Men Harvy är dock betydligt vackrare, samt att varje planta blir större.

Vi noterar att Ikeas hydroponiska lösning är den mest ekonomiska, den erbjuder också en bättre möjlighet att få ett bredare sortiment i sin egenodlade sallad. Å andra sidan är Harvy klart snyggare och ger sallatsplantor med väsentligt bättre smak. Ikeas lösning ger även andra odlingsmöjligheter. Harvy skulle bli bättre med en lättare lösning för att fylla på vatten samt ett lägre pris. Den borde också kunna rymma fler plantor om de sätter hålen sick-sack, totalt elva plantor borde den lätt rymma. Ikea borde kanske titta på alternativ till stenullspluggarna.

Av Kerstin Engstrand

 

Liknande artiklar