Ranunkler – så lyckas du

Ranunkler – så lyckas du

Foto: Kerstin Engstrand

Vid påsk finns den att köpa i kruka, oftast gul – förstås och som alltid gulligt bullig. Den liknar en smörboll!

Går då bukettranunkler att odla i trädgården? Jo men visst, är du nyfiken på att få en liten odlingsutmaning så är ranunkler något för dig!  

Ranunculus asiaticus är dess vetenskapliga namn. De vi odlar är förädlade sorter, oftast fyllda medan den vilda ranunkeln är enkelblommande.  Vild växer den i bergstrakterna i den östra delen av medelhavsområdet.

Foto: Plantagen

Det sägs att ranunkel betyder liten groda vilket nog kan stämma då den liksom grodor trivs i fuktig miljö. Nu är den extra populär då de tillsammans med anemoner ofta används en masse i blomarrangemanget på honnörsbordet på Nobelfesten. 

Första utmaningen är att välja sort, för nu märks det att ranunkeln odlas som snittblomma. Det finns de mest fantastiska färger att välja mellan och även tvåfärgade. Lejonparten av de näthandlare som säljer blomlökar har ett bra sortiment att välja ur. De säljs både i höst- och i vårsortimentet. Har du inget växthus utan ska odla dem i trädgården så köp dem på våren.

Utmaning nummer 2: Tålamod!

Foto: Kerstin Engstrand

Lökarna ser inte ut som lökar eller knölar. De är mycket märkliga, de ser ut som ett mellanting mellan något med klor och en mycket liten bläckfisk. Och de är ömtåliga, klorna som de faktiskt heter, bryts lätt av när de är torra.

Tålamod! Beräkna minst tre månader från det att du satte knölarna tills de blommar. Så den totala tiden brukar inklusive förkultivering vara 3,5 månad, ibland fyra månader.

Utmaning nummer 3: Förkultivera!

Foto: Kerstin Engstrand

Växtplats: Ranunkler vill växa svalt och i halvskugga till skugga. Många tror att de vill växa i soligt läge men inte. Svalt gäller alltså för ranunkler. Svalt från det att de förkultiveras inomhus ända till växtplatsen. Därför anges de ofta som tuffa växter. Att få knölarna att blomma till påsk är svårt om du inte har särskilda odlingsutrymmen – lättast är då att satsa på blomning i slutet av juni som tidigast.

Om du har tillgång till ett svalt garage, förråd, källare eller rent av en veranda eller ett uterum som håller 5 – 10 grader är det utmärkt. Är det dessutom mörkt är det ännu bättre. Då kan du börja förkultivera långt tidigare. Annars får du i regel börja i april om du bor där man kan ställa ut dem i skuggigt läge. Ranunkel vill inte ha minusgrader, dock brukar de klara enstaka dagar med några minusgrader.  Det anges i regel att de dör direkt vid minus fyra grader.

Innan du börjar förkultivera så separera sorterna och märk upp dem väl. För knölarna yppar inget alls om vilken färg eller form blomman har. De ser alla likadana ut.

1. Blötläggning

Foto: Kerstin Engstrand

Lägg knölarna i en bunke med vatten som håller rumstemperatur, 20 – 22 grader. Här gäller det att bara låta dem dra vatten i tre timmar, eller maximalt fyra, inte längre. Under denna tid ser du hur de sväller upp. Floret Flowers från USA rekommenderar att de ska blötläggas i rinnande vatten. De har knölarna i nätsäckar som får hänga under vattenkranen. Jag har testat bägge metoderna, stilla vatten i en bunke respektive rinnande och de fungerar är lika bra. Men med rinnandevatten bör du kunna samla upp överskottsvattnet. Det är synd om vattnet bara skulle rinna ut i avloppet.

2. I jord

Dags att putta ner knölarna i jord. Klorna ska nedåt. Det vita är perlit. Foto: Kerstin Engstrand

Efter blötläggningen ska de omgående sättas i jord, vanlig planteringsjord eller krukväxtjord är utmärkt. Antingen en och en i krukor eller förkultivera dem i ett brätte. Fungerar även med tre i en lite större kruka. Alla varianterna fungerar bra. Jorden ska vara lätt fuktig, om jordpåsen är ny så brukar den fukten som jorden då innehåller räcka. Är jorden mycket kompakt kan man blanda i med vita perlitkorn som håller jorden luftig. Har jag många föredrar jag att förkultivera dem i ett brätte för att senare, när de börjar spira, plantera om dem en och en i krukor. Vanligen sätts de då i krukor med en diameter på ca nio cm, en knöl per kruka. Har du större krukor så kan du förstås sätta flera i varje men jag varnar för att det då är svårare att hålla rätt fuktighet i jorden.

Lägg ut knölarna försiktigt, ”klorna” ska vara nedåt och täck över cirka med 1 cm med jord. Upptäcker du nu att jorden du har hemma inte räcker till så kan du tillfället täcka över med en fuktig dagstidning.    

Nu ska odlingen stå svalt, i 5 till 10 grader och det går bra att de står mörkt. Viktigast är att de står svalt och att jorden inte värms upp av solen.

OBS! Jorden ska vara lätt fuktig, inte våt! Det är lättare att ha koll på fuktigheten i ett brätte än i krukor. Ranunkelknölar är känsliga för våt jord, då ruttnar de lätt.

Foto: Kerstin Engstrand

3. Omplantera

Efter cirka 14 dagar, ibland redan efter tio, så börjar knölarna bilda rötter, små vita rötter. Då är det dags att plantera om dem. Man kan visserligen vänta tills att även lite grönt syns men risken är då att de vita sköra rötterna lätt går av. Bäst är att plantera om dem när rötterna är cirka 0,5 cm långa. I krukor eller direkt på växtplatsen om risken för minusgrader är över. Varje knöl ska ha minst tre centimeter jord över sig om du sätter dem i krukor, fem till sju centimeter utomhus.

I slutet av juni slog den första ut. I halvskuggan i en pallkrage under en björk. Foto: Kerstin Engstrand

Vanligtvis blommar ranunklerna 90 dagar efter utplantering.

Som snittblomma i vas brukar de hålla i hela tio dagar!

Ranunkler odlas vanligtvis som ettåriga växter.  Om du har kvar knölarna i krukor efter blomningen kan du på senhösten se att en knöl har bildat sidoknölar. En knöl kan ha blivit tre mindre. Skaka av jorden och låt dem torka innan de läggs svalt och mörkt i pappåsar för att tas fram i vår igen.

Text och foto: Kerstin Engstrand