Så skapar du den ultimata festbuketten

Så skapar du den ultimata festbuketten

Heidi Mikonen vann Flower Grand Prix 2015. Foto: K. Engstrand

Sugen på att skapa något alldeles extra? Vi frågade Heidi Mikonen som vann 2015 års Flower Grand Prix om hur hon tänkte när hon skapade sina vinnande blomarrangemang. Hon är proffs, det var den tionde tävlingen, och för vinnaren Heidi var det andra gången hon vann. Till vardags är Heidi lärare vid Milnergymnasiet i Kristianstad. Totalt var det 16 florister från Danmark, Norge och Sverige som deltog i finalen.

Hur tänkte du om dina vinnande arrangemang?

Den höga vasen:

– Jag hade tänkt att det ska kännas lite busigt, men välordnat och grupperat. Att arrangera en bukett i en stor, hög vas är inte lätt. Först hade jag en idé om att lägga på ett nät, men då låser man materialet och blommornas karaktär och stjälkar syns inte så bra. Så jag valde att använda mig av pinnar och grenar som stöd.

 

Det stora, låga arrangemanget:

 

– Ljung är en av mina favoriter, och när jag såg den runda, låga vasen fick jag en idé om att göra en krans av ljung som gör att hela arrangemanget får en vacker luftig form. Resultatet blev en bukett som blev ett mellanting mellan en krona och en äng.

Ljungen är först fasthållen av små nålar. Därefter har Heidi använt sig av ljungfärgad tråd.

wdetaljframsida

 

 

Heidis bästa råd:
  • Tänk på proportionerna mellan vas och blommor.
  • Välj först de mörkaste och ljusaste blommorna, fyll därefter  ut med alla nyanser mellan dessa två.
  • Plocka upp vasens färg i bukettens blommor. I den högra vasen är det rosa dalior, åskfärgad hortensia och martorn som plockar upp det silvriga.
  • Ogräs och torkade fröställningar från trädgården fungerar mycket bra i stora buketter. Likaså grenar och pinnar kan användas som stöd.
  • Våga vara lekfull!
  • Även bukettens insida är viktig!
    Även bukettens insida är viktig!

 

Text och foto: Kerstin Engstrand