Skogsgläntans terrass

Skogsgläntans terrass

Uteplats i samklang med naturen. Foto: Kerstin Engstrand

Diffrent Levels

Design: Whila Garden /Patrik Anderson Whilagarden i samarbete med Anna Skjönsberg, Garden by Anna. 

Anna Skjönsberg. Foto: Kerstin Engstrand
Anna Skjönsberg. Foto: Kerstin Engstrand

Anna Skjönsberg har varit verksam som trädgårdsdesigner i tio år. I botten är hon kemingenjör och hon har arbetat länge med miljö- och kvalitetsfrågor. Förutom ren trädgårdsdesign tar hon även många uppdrag som projektledare för hela processen, från design till genomförande.

– Mycket kan hända längs på vägen när man skapar en trädgård. Som projektledare är det min uppgift att se till att det blir som det är tänkt.

2007 vann Anna balkong- och terrasstävlingen på Nordiska trädgårdar. Hon blev publikens absoluta favorit med sin japanskinspirerade terrass ”Zen by Anna” . En annan mycket intressant terrass är den vi visar här. Tillsammans med Whila Garden skapade Garden by Anna 2010 ’Different Levels’ där hon fokuserade på tips på lösningar som man kan inspireras av och återskapa i sin egen trädgård. Den terrassen fick silvermedalj på Sommarsalongen 2010.

Foto: Kerstin Engstrand
Lek med nivåskillnader på liten yta ger mera spänning och intrycket blir att ytan känns större. Det nedsänkta bordet var Patriks idé.  Den är lite rolig, man sitter på ett annorlunda sätt.  Foto: Kerstin Engstrand

Men lekfullhet, kan det vara ett tema för en terrass? Jovisst! I en glänta vid Ulriksdals slott skapade Anna Skjönsberg tillsammans med Patrik Andersson en uteplats där nivåvariation var temat. Hög kvalitet i material är extra viktigt när läget är utsatt. Här valde de marina produkter som utmärkt passar in i trädgårdsvärlden.

–Man kan göra så många olika roliga saker med dessa produkter, säger Anna. Man kan få in färger och kraftiga tampar som man kan hänga upp rejält tunga föremål i.

I denna terrass kombinerade de en modern design med högteknologiska produkter och lösningar i hållbara och lättskötta material från bland annat segelbranschen. Växtvalet hade fokus på växternas bladform och färg framför blomning. Främst för att skapa en brygga mellan modern miljö och den stämningsfulla skogsmiljön men även för att väl, när blomning sker, ska den få full uppmärksamhet.

Så här beskriver Anna terrassen:

”Kärleken har ju många olika nivåer, och det vill vi visa genom att skapa tre olika rum där man upplever olika saker. Första nivån är vatten och ett välkomnande, ett lugn. Andra nivån är umgänge med vänner, det sociala planet. Tredje nivån är den privata delen med rinnande vatten, sittplatser för mysiga kvällar och härliga dagar samt ett växtutbud som både doftar och utstrålar romantik. Meningen är att vår trädgård ska inspirera till hur man i sin trädgård, stor som liten, kan skapa olika slags känsla i olika delar av trädgården.”

wwDSC024314192
Foto: Kerstin Engstrand

 

 

De valde att utgå från naturens färger och ha en klickfärg. Det blev orange. De fokuserade också på höjd och här finns utmärkta exempel på hur höjd kan skapas på ett både konstnärligt och luftigt sätt. Och skärmarna är både avskärmning som konst. De finns även dubbla med ljussättning emellan.

 

 

Först hör man ljudet av porlande vatten. Sedan ser man den lilla strömmen  som plötsligt dyker upp i terrassgolvet. Därefter går man över bäcken, allt vävs ihop. Ljud är alltid väldigt trevligt i och med att man har en liten bäck ger det en liten lekfullhet. Stenarna över bäcken är placerade som de görs i en Zen-trädgård, för att symbolisera kärleken i mötet mellan två personer.

–En symbolik jag alltid tyckt varit så vacker, säger Anna.  Att stenarna är infogade i däcket ger också en känsla av lyx! Och det är i övrigt något som nivåskillnaderna också gör, skapar en känsla av lyx med hjälp av intressant form.

wwDSC018214032
Foto: Kerstin Engstrand

 

Inramning är viktigt, särskilt en inramning som inte stänger in en, eller stänger en ute. En bra inramning ger känslans av en trygg rygg.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Växtvalet var sparsamt, enbart ett fåtal växter som sammanband terrassen med skogsdungens natur. Samtidigt fungerade växtvalet som förlängare av naturen. Terrassen skulle både smälta in och synas. Det var där färgklicken, orange, kom in i bilden.

 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Vilstolarna står i ett hörn, och riktade mot diagonalen. Diagonalen är den längsta sträckan man har att förfoga över.

Alunrot.
Alunrot. Foto: Kerstin Engstrand

Växtval:

Perenner: Alunrot, hasselört,hyacintviva, ormbunkar, penningblad

Klätterväxter: Humle, klätterhortensia

Buskar och häckar: Avenbok, bambu, perukbuske

wwDSC025314212
Foto: Kerstin Engstrand

 

 

Staket, vajrar, överliggare med mera: Dog House Marine 

Odlingskrukor av tyg (tvättbara), ”Bozz” av LZN.

Golv från TimberTech.

Skärmar från Atopias.