Som gjord för en lite kyligare sommar!
Vissa somrar bjuder på blåst och mindre somriga temperaturer. Sommaren 2015 har hittills bjudit på exakt sådant väder och det inbjuder till att leta efter passande växter. Dags för fuchsian att träda fram och förgylla våra trädgårdar.
Ja, hon har legat i träda ett tag nu, det har inte skrivits så mycket om Kristi blodsdroppe som är ett annat av fuchsians namn. Det namnet har den fått efter sina droppformade knoppars skull. Särskilt de röda sorterna. I Portugal har den det underbara namnet prinsessörhänge och där ses den ofta växandes tätt tryckt mot husväggarna, och då i regel uppstammad. Och det är en bedårande blomma, som klätt sig i både enkla och dubbla kjolar. Vissa ser ut som de vore hårt strukna, andra som om de vore gjorda av tyll. Det finns fuchsior som är sockersöta i sina färgkombinationer, och tuffa som i rött och lila. Allra vackrast är blommorna sedda underifrån.
Fuchsia trivs i både sol och halvskugga och klarar förvånansvärt bra att växa i blåsiga lägen, även om den utvecklas bäst om den får växa i skyddad från starka vindar. Fuchsian är värd att investera tid och pengar i för fuchsian sviker dig sällan − även solfattiga somrar blommar den ymnigt, normalt från maj till september.
Den är suverän att ha i uterummet eller på den inglasade balkongen. Det går även att ha den som traditionell krukväxt, men då blir blomningen inte lika riklig. Inomhus ska den stå så ljust som möjligt, gärna i full sol.
I vårt klimat är den inte vinterhärdig så bäst och lättast är att odla den i kruka. Höjden beror på sorten, från 30 cm till 120 cm är vanligt. En sak att ha i åtanke är att uppstammade exemplar lätt blåser omkull, en stadig kruka är ett måste, liksom en stödpinne. Men inte för stora krukor, för att blomma bra ska den ha det trångt om rötterna.
Och den är som gjord att växa i amplar.
Fuchsia vill inte ha för fuktig jord så vänta med vattningen tills bladen precis börjat sloka. Men låt den heller aldrig torka ut, det ogillar den starkt. Ge en svag giva näringslösning vid varje vattning.
Det går att ha fuchsia ute i rabatten. Den klarar vind och väta, men den vill växa soligt och väldränerat.
Även om experter vinterförvarar sina fuchsior nergrävda så gäller för de flesta av oss övervintring inomhus. De plantor som har förvedat sig kommer att klara övervintringen bra. Alla blad ska tas bort, för en fuchsia ska övervintra naken. Den kan förvaras mörkt i 5−8 grader, med eller utan jord runt rötterna. Har du ett frostfritt garage, källare eller kanske till och med en jordkällare så är de utmärkta övervintringsplatser. Vid högre temperatur kräver fuchsiorna tillgång till ljus. Risken om man övervintrar den ljust och varmt är att de får löss. Under vintern ska de vattnas ytterst lite, och heller inte få någon näring.
Fuchsia har fått sitt namn efter den tyske botanikern Leonhart Fuchs. Det finns fuchsior som klarar att övervintra utomhus i zon 1 och 2, sorter av scharlakansfuchsia, Fuchsia magellanica (som på engelska kallas för hummingbird fuchsia, kolibrifuchsia). För att de sorterna ska hinna etablera sig på växtplatsen, ska en fuchsia som man tänker övervintra utomhus, vara utplanterad i juni. Placera gärna några stenar tätt omkring plantan, de både avger värme och gör det trängre för rötterna.
Efter vintervilan ska den omplanteras. Vill du ha en kompakt planta beskärs den hårt, då förgrenar den sig snabbt. På våren tas också sticklingar.
Av Kerstin Engstrand