SOMMARSKÖN GRÄSMATTA

SOMMARSKÖN GRÄSMATTA

Allt om gräsmattan! Foto: Kerstin Engstrand

Gräsmattan är trädgården sköna gröna golv som vi inte vill vara utan. Den skänker ögat välbehövlig vila men kan också vara sommarens stora stressfaktor. Börja i tid för det som vackert och välskött ska bli ‒ grundregel nummer ett för gräsmatteskötsel.

 

PÅ VÅREN

De senaste årens milda vintrar har gjort att vi numera, i stora delar av landet, har brittiskt gröna gräsmattor även på vintern. Bor du där snö och kyla gjort sitt så är gräsmattan efter vinter mera gråbrun än grön. Så fort temperaturen börjar bli runt +8 grader så börjar gräsmattan växa. Det är samtidigt som myrorna börjar visa sig, och mördarsniglarna. På många håll i landet blommar då också vitsippan.

 

Mossa först ut

På våren är mossan lättast att upptäcka för mossa börjar växa så fort temperaturen är över noll. På alla skuggiga partier, som längs med norrsidan av häcken och under träd, finns mossan garanterat. För där trivs inte gräset. De milda vintrarna gynnar också mossans tillväxt, liksom sur nederbörd. Att ha en totalt mossfri gräsmatta är därför oftast en omöjlighet. Det är bara att acceptera att på trädgårdens skuggiga ställen är det ingen idé att ha gräsmatta. Där är det bättre att plantera skuggälskande marktäckare som dessutom är mycket vackrare, och högsta mode!

De finns faktiskt fördelar med mossa i gräsmattan, för den ger intrycket av grönt. När snön är på väg att smälta kan man se att många kalkar sin gräsmatta just för att eliminera mossan. Det kan du glömma, effekten på mossan är ganska minimal. Räfsa heller inte bort mossan, då kan den sprida sig till andra delar av gräsmattan som än så länge är mossfria. Om du absolut vill ha bort mossan, och inte vill plantera andra växter där mossan växer, är det bättre är att strö ut sand över de mossbelagda partierna.

Räfsa

På våren är gräsmattan fylld av gråbrunt visset gräs. Att räfsa bort det vissna gräset är bra men jobbigt. Själv använder jag en eldriven s.k. gräsmatteluftare som effektivt får upp allt visset och gräsmattan blir vackert grön och ”kammad” efteråt! Och vilka mängder visset gräs den får upp! Och jag använder den enbart på de områden där ingen mossa finns, liksom jag inte räfsar där mossan finns. Men jag vertikalskär aldrig min gräsmatta, det behövs inte.

 

GÖDSLING

En smaragdgrön gräsmatta kräver rejält med gödsel. Inte i mängd per gång, men en mindre giva flera gånger under växtsäsongen. Efter vårens första räfsning är det dags för årets första gödsling. En gödslad gräsmatta blir tätare och står då emot ogräsangrepp bättre. Å andra sidan blir klippbehovet större. Här finns flera olika medel att använda, och vill du absolut tillföra ett gödselmedel, välj då ett långtidsverkande. Gemensamt för alla är att de alltid ska spridas före regn, ett rejält regn, annars måste man ta till vattenspridaren. Gödsel på torr gräsmatta bränner sönder gräset, och det går snabbt! Liksom för mycket gödsel. Hönsgödsel ger den snabbaste effekten och risken att överdosera är ganska liten. Nackdelen med hönsgödsel är att det stinker. Särskilt dagen efter. Det luktar som om någon har kräkts på hela gräsmattan. De flesta golfbanor använder sig av naturliga gödselmedel. Gödsla gräsmattan behöver man göra till långt in på hösten, så länge som gräset växer. När hösttemperaturen börjar sjunka ner mot tio grader är det dags att sluta gödsla. Läs på förpackningen hur mycket som ska ges varje gång så att du inte övergöder din gräsmattan.

Idag finns också bladgödselmedel, flytande gödsel som man sprider samtidigt som man vattnar. Långtidsverkande specialgödselmedel är dyrare per förpackning, men man behöver inte gödsla ofta, bara två gånger: tidigt på våren och sedan en gång mitt i sommaren.

Bra trädgårdsbutiker med visningsträdgårdar har ofta provgräsmattor där man kan se effekterna av olika gödselmedel. Algomin ger tunnare grässtrån medan konstgödsel som NPK ger kraftigare. NPK står för Kväve (N), fosfor (P) och kalium (K) vilket gräsmattan behöver för sin tillväxt. Algomin är ett pulver framställt av torkade alger. Det innehåller mycket kalcium men även magnesium och andra mineraler. Konstgödsel bör undvikas, jorden mår bättre av gödselmedel som är baserade på naturliga ämnen.

Enklast och billigast är gräsklipp! Har du en s.k. mulchergräsklippare, eller en robotgräsklippare, som finfördelar klippet kan det ligga kvar några gånger per säsong och då behövs ingen extra gödsling. Det bör även ligga kvar efter sista klippningen innan man far bort på semester, för gräsklippet binder fukten och det bryts ner innan man är tillbaka. Detta förutsatt att du klippt strax innan denna sista klippning, annars blir gräsklippet för långt och ligger i torra drivor på gräsmattan. En förutsättning för att gräsklippet ska få ligga kvar är att gräset bara har klippts av några centimeter.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
KLIPPNING

Att klippa gräsmattan blir lätt en stressfaktor, precis som snöskottningen kan bli under vintern. Se det istället som en gratismotion. Nyklippt gräs doftar också härligt av sommar, en doft som sprider sig utanför den egna trädgården till grannarna. Vid varm och fuktig väderlek växer gräset fort. Då behöver man oftast klippa två gånger per vecka, och då ska klippet inte ligga kvar. Varför inte? Jo, för då bildar det en tät filt som täpper till grässvålen. Gräset får svårt att andas och resultatet blir en trist, gulaktig matta.

Tumregeln är att man ska klippa när gräset har blivit 1,5–2 cm högre än önskad höjd och i torrt väder. Lagom höjd på gräset är 4–5 centimeter. Då blir gräsmattan saftig, härligt grön och mjuk, och gräset klarar av att konkurrera med ogräs och mossa. Klippningen stimulerar skottillväxten så att gräsmattan blir tätare. Denna höjd gör också att gräset lättare står emot längre perioder av torka. Golfbanekort gräs, vilket ofta är 3,5 cm högt, bränns lätt när det blir en vecka eller fler med torrt och soligt väder. Det kan också bli glesare och ge plats åt ogräs.

Minst en gång i veckan ska gräsmattan klippas, och man bör aldrig klippa bort mer än 1/3 av gräsets längd åt gången. Klipps gräset hela 5–6 cm på en gång får det en riktig chock, gräsklipparen också. Regniga somrar, då gräset växer med raketfart, är gräsklipparförsäljarnas bästa somrar. Vi envisas med att klippa för långt gräs, som också är fuktigt ‒ och det brukar resultera i att många gräsklippare helt enkelt slutar att fungera.

Om nu gräset skulle bli för högt är det bäst att klippa i 2–3 omgångar med någon dag emellan, med allt lägre klipphöjd och med uppsamlare. Om du ska köpa en ny gräsklippare, välj då en som man vid behov kan koppla till en uppsamlare. Då slipper du räfsa bort för långt gräsklipp som lägger sig i ränder på gräsmattan. Förresten är just gräsklipp i ränder på gräsmattan ett tecken på att man har klippt med för låg klipphöjd, och/eller att man har låtit gräset växa sig så långt att inte gräsklipparens högsta klippinställning är tillräcklig.

Sedan bör man inte ha rabatter i gräsmattan, det försvårar bara klippningen. Träd som man ska klippa under bör beskäras regelbundet så att inte grenar sticker i ögonen eller river en i huvudet.

 

OGRÄS

Gräs som går i blom är ett av de värsta ogräs som finns. Gräsfröna har en osedvanlig förmåga att slå sig ner precis mitt i en planta. Och då är det pincett som gäller för att få bort det! Inte nog med det, vinden tar fröna och för med sig dem till de omöjligaste platser. In i rabatter, köksland och grusgång. Så klipp innan gräset går i blom!

Blommande gräsmattor får vi också mer eller mindre per automatik. Först brukar vitklövern komma vilket bin och humlor gillar. Vitklövern sprider sig snabbt både med frö och med utlöpare. Har klövern en gång fått fäste i större mängd är den i princip hopplös att få bort. Så det gäller att ta bort klöverplantorna så fort man upptäcker dem. Har man småbarn blir de också lätt stungna av bin och humlor som kalasar på klöverns pollen. Jag tar bort klöverplantorna med ogräsjärn. Men en fördel med klöver i gräsmattan är att det i regel inte behövs extra gödsling för att hålla mattan friskt grön. Klipp bara ibland utan uppsamlare.

Revsmörblomman är söt och ettrig, liten och nätt och soligt gul som den är när den kryper längs marken. Den har också en stor förkärlek för gräsmattan. Vill man ha bort den får man gräva upp och ersätta med en reparationsbit, d.v.s. en bit ogräsfri gräsmatta som är uppgrävd från en kant av gräsmattan.

I en glesare gräsmatta frodas andra ogräs, som maskrosor och groblad. De bearbetas också bäst mekaniskt, med ett ogräsjärn. Det är ju lite obekvämt att ligga på alla fyra och jaga ogräs och därför finns numera långa ogräsupptagare som kan förenkla arbetet. Ogräsupptagare fungerar faktiskt allra bäst för groblad, då får man lätt upp alla rötter. Groblad sprider sig snabbt med frön så låt dem inte gå i blom. Rotsystemet är ytligt, som en liten kvast, och de är därför ganska lätta att ta bort. Groblad brukar alltid dyka upp där jorden är fast, oftast på gräsmattans promenadstråk.

Och ta alltid upp ogräs efter regn. Och börja på våren, för plötsligt i maj så är din gräsmatta smörgul av maskrosor och smörblommor. Det är på våren medan knopparna ligger djupt nere i bladrosetten och maskrosornas (och alla de andra ogräsens) kraft går till att sätta blommor, som det är lättast att få upp roten hel. Då är roten ganska slak och böjlig, sedan blir den betydligt styvare och bryts lättare av.

 

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Svamp i gräsmattan, men inga kantareller tyvärr. Oftast kommer svampen om det är fuktigt och blött, och/eller gräsmattan lider av näringsbrist. Hur får man bort svampen, som ibland uppträder i ringar, så kallade häxringar? Det är inte lätt men ett beprövat recept är att i en tioliters hink med vatten blanda i 1 dl Atamon, konserveringsmedlet som du köper i matvarubutiken. Några säger att det blir ännu effektivare om man också blandar i 1 dl sköljglans till diskmaskin. Gör hål i gräsmattan där svampen växer, en grep fungerar bra och vattna därefter ut blandningen.

VATTNING

Gräs klarar mycket torka. Det går helt enkelt i vila vid långvarig torka. Det slutar då  att växa och tappar färgen. Det är det fantastiska med gräsmatta. Om man ändå vill vattna och ha en ständigt grön gräsmatta, förutsatt att det inte är bevattningsförbud, är det rejäla vattningar som gäller. Och, om möjligt, att man vattnar på kvällen. Vattnar man mitt på dagen avdunstar en del av vattnet. Men tidig morgonvattning är att föredra om man har problem med sniglar.  Sätt på spridaren och låt den stå och vattna på samma ställe i två timmar innan den flyttas. 30 mm vatten brukar en sådan omgång ge, vilket är tillräckligt.

 

KANTSKÄR

Det finns inget snyggare än en välklippt gräsmatta med en snygg kant som gör att hela trädgården till och med ser betydligt större ut. Men det finns heller inget så tråkigt och så tidsödande som att kantskära. Oftast måste man göra det två gånger per säsong, gräsmattan breder ut sig och gräset växer också bättre i kanterna, där jorden oftast är lite lösare.

HÖSTEN

Sista klipphöjden inför vinter ska vara lite högre än tidigare. Räfsa bort löv som bildar tjocka lager över gräsmattan och lägg dem som täckning under buskar och i rabatter. Eller, om du inte har så många löv, kör över dem med gräsklipparen så finfördelas de. Finfördelade löv kan ligga kvar.  Undvik att gå på fruset gräs, liksom att gå på gräset på hösten och våren när jorden är kladdig. Det sliter hårt på gräset.