Spräckta tomater blir den ljuvligaste sås

Spräckta tomater blir den ljuvligaste sås

Spräckta tomater - en sås att sukta efter! Foto: Kerstin Engstrand

Höst, och hela köket är överfullt av tomater i alla de former och färger. Min italienska tomatsås är en av favoriterna, lätt att göra och frysa in i platta paket. Men jag har även en annan tomatsås som är mera ”mogen” i smaken. I den här är det saltinlagda kapris som sätter tonen. Bli nu inte orolig – den smakar inte alls kapris. I stället ger kaprisen en doft av umani. En tomatsås som är vanlig i Italiensk sydligaste delar.

Det går även bra att öka satsen, här med 1,5 kilo blandade tomater. Då får man öka koktiden lite. Foto: Kerstin Engstrand

Till två portioner behöver du:

  • Ca 500 gram hela, små mogna och fasta tomater typ körsbärstomater eller lite större
  • Olivolja
  • 3 matskedar hackad silverlök men det är också ok med vanlig gul lök
  • 2 klyftor vitlök, skurna i tunna skivor
  • 1 liten peperoncino eller lite malen cayennepeppar
  • En tesked saltad kapris, finns att köpa på nätet
  • En nypa torkad oregano
  • 3 blad färsk basilika
  1. Ta en gryta och täck botten med olivolja, oljan ska täcka bra dvs oljan ska skymta mellan tomaterna, dvs nästan täcka tomaterna.
  2. Ha i den finhackade löken, den skivade vitlöken och peperoncino.
  3. Hetta upp oljan, när löken börjar bli lite genomskinlig och oljan är het, häll i de hela tomaterna.
  4. Lägg på locket och skruva ner värmen lite. Nu ska tomaterna ligga och koka i den heta oljan och kommer efter ett tag att spricka upp. Det brukar ta cirka 10 minuter.
  5. När tomaterna har spruckit upp är det dags att hälla ner den saltade kaprisen. Rör om och sätt på locket igen. Låt puttra i 10 minuter till.
  6. Innan servering, smula sönder de färska basilikabladen och blanda ner dem i tomatsåsen tillsammans med en nypa oregano. Ja brukar låta vitlöken vara kvar.
  7. Denna sås är även god på ett gott bröd. Eller ta en bit bröd och sug upp såsresterna med. Det är egentligen inget man gör i Italien, det är mera franskt, men hemma i sitt eget kök gör man som man vill. Skulle du möjligen ha tillgång till saltad ricotta så är det även gott till.
Denna sås är även god att bara äta med en bit bröd. Foto: Kerstin Engstrand

Jag brukar även frysa in den i platta paket, dvs i plastpåsar som fryses in platta.

Text och foto: Kerstin Engstrand