Spräckta tomater blir den ljuvligaste sås
Höst, och hela köket är överfullt av tomater i alla de former och färger. Min italienska tomatsås är en av favoriterna, lätt att göra och frysa in i platta paket. Men jag har även en annan tomatsås som är mera ”mogen” i smaken. I den här är det saltinlagda kapris som sätter tonen. Bli nu inte orolig – den smakar inte alls kapris. I stället ger kaprisen en doft av umani. En tomatsås som är vanlig i Italiensk sydligaste delar.
Till två portioner behöver du:
- Ca 500 gram hela, små mogna och fasta tomater typ körsbärstomater eller lite större
- Olivolja
- 3 matskedar hackad silverlök men det är också ok med vanlig gul lök
- 2 klyftor vitlök, skurna i tunna skivor
- 1 liten peperoncino eller lite malen cayennepeppar
- En tesked saltad kapris, finns att köpa på nätet
- En nypa torkad oregano
- 3 blad färsk basilika
- Ta en gryta och täck botten med olivolja, oljan ska täcka bra dvs oljan ska skymta mellan tomaterna, dvs nästan täcka tomaterna.
- Ha i den finhackade löken, den skivade vitlöken och peperoncino.
- Hetta upp oljan, när löken börjar bli lite genomskinlig och oljan är het, häll i de hela tomaterna.
- Lägg på locket och skruva ner värmen lite. Nu ska tomaterna ligga och koka i den heta oljan och kommer efter ett tag att spricka upp. Det brukar ta cirka 10 minuter.
- När tomaterna har spruckit upp är det dags att hälla ner den saltade kaprisen. Rör om och sätt på locket igen. Låt puttra i 10 minuter till.
- Innan servering, smula sönder de färska basilikabladen och blanda ner dem i tomatsåsen tillsammans med en nypa oregano. Ja brukar låta vitlöken vara kvar.
- Denna sås är även god på ett gott bröd. Eller ta en bit bröd och sug upp såsresterna med. Det är egentligen inget man gör i Italien, det är mera franskt, men hemma i sitt eget kök gör man som man vill. Skulle du möjligen ha tillgång till saltad ricotta så är det även gott till.
Jag brukar även frysa in den i platta paket, dvs i plastpåsar som fryses in platta.
Text och foto: Kerstin Engstrand