Stadsodling à la Lycksele

Stadsodling à la Lycksele

Foto: Kerstin Engstrand
 Det växer så gruvligt i Lapplands första stad där sommarnatten aldrig blir mörk.

Här ligger Lycksele ,växtzon 7.

 

Josephine Norrbro  Foto: K Engstrand
Josephine Norrbo Foto: Kerstin Engstrand

Våren 2014 var Josephine Norrbo ny på jobbet som stadsträdgårdsmästare i Lycksele. Ganska omgående fick hon en utmaning som heter duga. Lycksele kommun drogs med stort underskott i ekonomin och kommunpolitikerna beslutade om sparkrav. Det innebar för hennes verksamhet att sommarblomsplanteringarna var strukna 2014.

Josephine valde att se detta som en utmaning. Vårblomman nummer ett, pensén, säkrade hon, de planterades ut i början av maj. Dessutom sponsrade och planterade den lokala Rotaryföreningen växter längs Storgatan. Och trots sommarblomsstoppet så frodades det som aldrig förr utanför stadshuset. Lösningen blev en kålgruva i det fria, kål, potatis och ärtor eller som hon skämtsamt säger: Potatisekonomi. Där fick kommunen växter uppdragna av privata Trädgårdsduon Rosa lapponica, Mariana Mattsson och Reginald Scholz.

Planteringslådorna fanns där redan. Urvalet var sparsmakat och unikt. Fokus var på gamla kulturarvssorter och att det också skulle vara vackert. Blom- eller bladfärger tittade man särskilt på. 2014 fylldes de med potatis, bondbönor, ärter och kål. Att det hela skapats med en stor portion humor märks i kommentarer som att man kan inte låna på ärtskidor innan man har sått dem. Och att potatis ger rik skörd, sätt en och få 15 nya.

Det var förkultiverade plantor som i början av juni planterades ut framför stadshuset. Den 28 juni, på Stadsträdgårdens dag, invigdes nysatsningen. Och redan i mitten av juli blommade bondbönorna samt några av ärtsorterna medan potatisen Blå Kongo valde att börja blomma en vecka senare. Läget utanför kommunhuset var gynnsamt, soligt och fick bra skydd av huset. Samt Lycksele fick dessutom en ovanligt varm sommar.

wstadshus1
Foto: Kerstin Engstrand

 

I övriga planteringar valde Josephine att satsa på gröngödslingsväxter. Att Lyckseleborna saknade sina färgstarka sommarblommor märkte hon. Det var många som hörde av sig, särskilt om planteringarna med gröngödslingen. Den typen av växter är utseendemässigt ganska väsenskilda från det ordinarie utbudet.

2015 bestämde kommunen att det återigen skulle bli sommarblommor, exakt vad var i slutet av mars inte bestämt, man inväntar den nya stadsträdgårdsmästaren. Själv har Josephine lämnat Lycksele för varmare breddgrader för projektet ”Planteringar utan gränser” i Helsingborg.

Jag vill särskilt poängtera att trots den korta säsongen så går mycket att odla så här långt norr ut. Ljuset, de långa dagarna och ljusa nätterna, gör mycket till för att växterna ska bli extra välmående.

 

Läs om de unika ärtsorterna man odlade, klicka här:

Lyssna på trädgårdsduon om ärtodlingens sköna konst.

Text och foto: Kerstin Engstrand