Teris härliga skördebröd #focacciaart tar världen med storm
Färgstarkt, hembakat och hemodlat samt en rejäl bit Italien, sedan i våras har trenden att baka sitt eget smakrika och smakfulla konstverk spritt sig över hela världen. #Focaciaart också kallat för Gardenfocaccia har tagit världen med storm. Nu när det finns mängder att skörda i den egna täppan är det extra roligt att baka bröden.
Det är enkelt och roligt!
Trenden startades av Teri Culletto som driver hemsidan Vineyardbaker i Massachusetts, USA, https://www.vineyardbaker.com/
Det var ett år innan Corona, i februari 2019. Hon höll då en bakningskurs på temat Världens bröd. Inför Valentin den 14 februari, platsen var trendiga Martha’s Vineyard, så var kursmomentet focaccia. Ordet focaccia lär härstamma från etruskerna och betyda “av hjärtat”. Ett mycket passande bröd att lära sig baka inför 14 februari!
–Ja, det var då det började berättar Teri via meddelande. Just det hjärtformade brödet dekorerat med bland annat tomater som jag lade hon ut på Instagram den 15 februari 2019.
Det började långsamt. Teri delar flitigt med sig av sina erfarenheter, särskilt under lock downtider när hon inte kan hålla sina bakkurser. Gå in på hennes hemsida, www.vineyardbaker.com så kan du ladda ner en fil med hennes bästa recept.
Finessen med bröden kursdeltagarna skapade för den 14 februari 2019 var att de skulle göra två, ett att ge bort och ett till dem själva att dela med någon som de höll kär. Detta var troligen det som triggade att skapa extra vackra bröd. Samt förstås, Teri hade givit dem en palett av färska grönsaker och kryddor som gav en extra touch till skapandet.
Nästa stora steg i denna baklavin kom när hon lade ut ett verkligt konstverk. Eller snarare en kopia, en bakad sådan. Inspirationskälla var ett motiv av Vincent van Gogh och motivet var en målning med solrosor. Vem älskar inte just van Goghs solrosor? Vem har inte odlat solrosor i sin trädgård på grund av hans målningar? Den 7 september 2019 visade hon dem för första gången, det var vernissage på bakkonst av högsta klass:
Sedan spred det sig, till Indien, Australien och till oss i Norden. Det som gjorde att allt fler började baka bröd var all extra tid som många av oss har haft och har sedan Corona bröt ut. Det var inte bara kladdkakor som började bakas i hemmen, matbröd fick också ett uppsving. Focacciaartbröd blev också en viktig symbol nu under kristider, skönhet och mat i ett paket. Att skapa något vackert som också mättar ger en känsla av välbehag. Att brödet då är dekorerad av hemmaodlade grönsaker blir ett extra plus.
Att baka vackra bröd är inget nytt, i Frankrike har det länge varit stort att baka dekorerade röd. På 1970-talet tog det franska bageriet Poilâne upp det igen och sedan över 10 till 20 år tillbaka kan man även köpa deras dekorerade surdegsbröd via deras webbshop för leverans även till Sverige!
Focaccia i sig är ett mycket gott bröd. Tunt och lätt salt samt mycket saftigt. Det finns otaliga focacciarecept, själv föredrar jag ett klassiskt från Ligurien där många anser att focaccia en gång föddes, ett recept som har vitt vin i degen. Dessutom har foccacia en annan fördel, du bakar det lätt utan att behöva några maskiner. En stor bunke och en träslev blir bäst.Samt händer att knåda med.
Gör gärna en skiss
Teri rekommenderar att du gör en skiss först, särskilt om du vill skapa ett bröd á la solrosorna. Så här jobbade hon med vallmomotivet som hon först visade upp 14 maj 2019 och sedan troget återkommit:
Hennes senaste Van Goghbröd, från 3 juni 2020, blev en kopia på solros i vas:
Och i färdig form, nygräddat och klart:
Läs också: Så här bakar jag mina focciaart (recept anpassat för svenska förhållande).
Text: Kerstin Engstrand
Foto: Pictures published by courtesy of Teri Culleto/Vineyardbaker