Trädgård med rötter i Finland

Trädgård med rötter i Finland

Foto: Kerstin Engstrand

Hur skapar man en liten trädgård där Finlands över 188 000 sjöar ska finnas med på ett hörn – om än symboliskt – samtidigt som trädgården ska passa in i stadsmiljö? I Helsingfors eller I London?  Ingen lätt uppgift men med trädgården ”The Roots in Finland Kyrö Garden” lyckades Taina Suonio över förväntan. hennes trädgård fick förgylld silvermedalj, så nära guld man kan komma! Här berättar Taina för oss hur hon skapat sin trädgård. Hennes berättelse är i tre delar och Taina berättar på engelska. Inspelningen är gjord medan Chelsea Flower Show 2019 fortfarande var en byggarbetsplats, därav ljudet av stora maskiner i bakgrunden.

 

 

Finlands vita ros brukar den kallas på svenska. Den är en mycket vanlig ros på svenska kolonilotter.  Foto: Kerstin Engstrand
Finlands vita ros brukar den kallas på svenska. Här i Tainas trädgård på Chelsea, humlorna fann den direkt! Den är en mycket vanlig ros på svenska kolonilotter. Foto: Kerstin Engstrand

Även träden är viktiga, och planket i trädgårdens fond. Taina Suonio berättar vidare för oss om sin trädgård:

 

Sist, men inte minst, här finns även Finlands nationalträd och nationalblomma samt noga utvalda attribut i form av konstverk och nyttoföremål. Kanelbullar likaså!

 

Det var en glad Taina som fick en förgylld silvermedalj för sin trädgård. Nu siktar hon högre, på guld. Taina har även medverkat tidigare på Chelsea, i en trädgård skapad av det brittiska trädgårdssällskapet RHS.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Trädgården lever vidare, efter Chelsea Flower Show återfinns den i den finska ambassadens trädgård i London.

Finland har ett nationalträd, vårtbjörken och en nationalblomma, liljekonvalj men Sverige verkar inte ha något av detta. Vi har sedan lite mer än hundra år tillbaka landskapsblommor och 1985 utnämndes ornäsbjörken till Sveriges nationalträd och det är därför man har planterat  en ornäsbjörk i varje kommun. Koltrasten ska vara får nationalfågel.

Text och foto: Kerstin Engstrand