2015 RHS Chelsea Flower Show; Tre färgstarka trädgårdar

2015 RHS Chelsea Flower Show; Tre färgstarka trädgårdar

Chris Beardshow Foto: Kerstin Engstrand

Han är en av publikens absoluta designfavoriter, Chris Beardshow. Oftast är hans trädgårdar både blomrika och färgstarka. I år verkade hans planteringar dock lite väl hopträngda. Samt han möter sin publik. Chris är också programledare för trädgårdsprogram i brittisk tv.Detta år hade han skapat en trädgård där skulpturer hade en viktig del. Skickligt utnyttjade han trädgårdens diagonaler. Här hittar vi också klassiska låga buxbomshäckar vars form liknar vänskapsknutar. För övrigt var det idegran som var vanligare än buxbom i år. Efter Chelsea kommer trädgården (dock ej skulpturerna) att byggas upp i stadsdelen Poplar i East London. Trädgården fick guldmedalj.

Designer Adam Frost. En av de få trädgårdar som hade en bit gräsmatta och denna hade mest gräs av alla. Här återfanns även kärrtistel och buxbom. Fick guldmedalj.

Det är onekligen härligt att en stor dagstidning satsar på trädgård. Och det har The Daily Telegraph gjort i många år. De började 1992 och 2009 anlitade de vår svenska designer Ulf Nordfjell, som även kammade hem en Best in Show titel till tidningen. Hela åtta BiS har tidningens trädgårdar fått sedan 1992. Dessutom 2009-2010-2011 tre år i rad! I år hade de valt Marcus Barnett som designer. Detta var hans femte Chelseaträdgård och i år fick han guldmedalj. The Dailty Telegraph är också framåt på flera andra sätt. De var den första brittiska dagstidningen som satsade på en hemsida och även först ut med en iPhone-app.

I år blev det en Mondrianinspirerad trädgård som fungerade ovanligt bra även i busvädret. Planteringarna var i block, med en färg i taget. Mest iögonfallande var den gula praktgemsroten som blommade intensivt i en botten av euphorbia, Pionerna hade dock inte hunnit slå ut.