Tulpanfrossa

Tulpanfrossa

Tulpanfrossa. Foto: Kerstin Engstrand

Inspireras av Uppsala våren 2007, då blomsterkungen Carl von Linné firades med sina 300 år. Och det med en orgie av tulpaner!

Platsen var Stadsträdgården, mitt i Uppsala. 10 000 lökar, 60 olika sorter. Och Uppsalaborna njöt, gladdes och fotograferade. Detta var en folkfest som hette duga. Detta borde fler kommuner ta efter! Och medan du väntar på att du i din egen kommun ska få njuta av blomsterfester så passa på och kopiera några blandningar själv.

 Lek med färg

© K Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Man blir glad av färg, ingen lökväxt är så tacksam som att leka med just färger med som tulpanen. Frossa i just din absoluta favoritfärg, gör något vilsamt i rogivande färger, sockersöta pasteller, sprakande kontraster som bjuder på fyrverkerier, gör som du vill. Det är din trädgård och det är du som ska trivas där. För färg är magiskt.

En klar fördel med vårens rabatter är att det sällan finns något annat som konkurrerar. Buskarna står fortfarande ganska kala, gräsmattan är knappt grön och perennerna har knappt börjat skjuta upp sina gröna blad, än mindre blomma. Så tulpanerna får vara ganska ensamma på trädgårdsscenen.

Säkraste kombinationen är två färger, där den ena sorten tar upp en ton i den andra. Eller två toner av samma grundfärg, ton i ton. Man kan också satsa på raka motsatser,

Oerhört effektfullt är tre färger, där två går ton i ton och så bryta av med en tredje. Det roliga med tulpaner att de klarar att blandas och det ganska vilt. Det är få växter som klarar att blandas i alla färger – och de klarar det med stor stil. Kanske är det just tulpanens självklara elegans som gör det.

© K Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Ljuset påverkar färgen

  • Rosa och blått blir solblekt i solen och ska därför bäst planteras när de står i halvskugga eller träffas av solens upp- och nergång.
  • Riktigt mörkt blått ser bättre ut i gassande sol än ljusblått.
  • Vitt blir helt urvattnat i starkt solsken.
  • Gult och rött ses bäst i sol och i motljus.

    © K Engstrand
    Foto: Kerstin Engstrand

 

Ögat luras

Vad är det som gör att man upplever en blandad plantering som rosa eller vit fast andra färger dominerar i antal?

Jo, ljusa färger är mera lysande, de syns helt enkelt.  Därför är knepet att lyfta in  några få vita tulpaner och en rabatt ger  intrycket av att kompositionen är ”vit”. Eller om du väljer en vit undervegetation, som vit förgätmigej.

Bra underplanteringar är penséer, förgätmigej och andra vårblommor.

© K Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Men ibland blir det fel

Den lila tulpanen var röd. Det var helt enkel fel sort i förpackningen. Vanligast är detta när man köper lökar i lösvikt. Då kan det hända att, när vi konsumenter plockar runt bland lökarna, så trillar några fel. Men det har också hänt att det blivit fel i specialförpackningar.Det hände för ett antal år sedan när vita liljeblommande tulpaner blev mycket populära. Då var det många förpackningar som innehöll röda istället för vita.  Så spara dina förpackningar och kvittot. Visar det sig när tulpanerna blommar att det är fel färg eller rentav fel sort så har du rätt att få pengarna tillbaka alternativt nya lökar till hösten.

Men det finns snabb bot:  Ta några bilder av rabatten och märk ut vilka färger eller sorter du tycker ska bort. Knipsa av dem som misshagar dig, och sätt dem i vas inomhus för där komma till sin rätt. Sedan tar du en vanlig planteringsspade och gräver försiktigt upp just de lökarna och sätter dem någon annanstans. Ja, det går om jorden är väl vattnad innan. Det går även att flytta blommande tulpaner med lök till en ny växtplats.

 Hur många lökar?

© K Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
  • Dubbla tidiga tulpaner: beräkna 50 stycken per kvadratmeter om enbart tulpaner sätts, kombineras de med undervegetation, som perenner, sätt 25 stycken per kvadratmeter.
  • Senare enkla tulpaner: 70 stycken per kvadratmeter, eller 35 stycken om du kombinerar med undervegetation.
  • Liljeblommande: 100 stycken per kvadratmeter eller häften, 50, om du samplanterar.

Delad glädje = dubbel glädje

Efter tulpanfestivalen så fick Uppsala kommuns förskolor, skolor, grupp-, vård- och äldreboenden lökarna. En låda lök var fick de hämta. Och det gjorde man. De 10 000 blomsterlökarna, mest tulpaner tog slut på 10 minuter.  Det blev 1000 lökar per minut!

© K Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Av  Kerstin Engstrand