Tulpantrappan, världens vackraste?

Tulpantrappan, världens vackraste?

Spiraltrappan, tulpantrappan i Queens's House, London. Foto: Kerstin Engstrand

En blå trappa som syns sväva sig upp mot taket. Koboltblå som blir självlysande i visst ljus. En blå trappa som är en dröm. En trappa vars räcke skulle passa utmärkt som trädgårdsstaket. Den kan du få njuta av, trappan finns i Queen’s House i Greenwich i London som numera är ett museum, en del av Royal Museums Greenwich.

Denna ”villa”,  som vi nog skulle rubricera som ett palats, var den första i England byggd i italiensk stil. Arkitekten bakom detta vackra hus var ingen mindre än Inigo Jones. Det var hans första stora projekt. Bygget påbörjades år 1616 för James I:s drottning Anne av Danmark. Tyvärr dog Anne tre är efter att bygget påbörjades.

Tänk att en 1600-tals trappa är lika modern idag!

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Trappan kallas för “The Tulip Stairs” då blommorna anses likna just tulpaner, troligen ett misstag som en smed ansvarade för i slutet av 1600-talet. Numera anger muséet att det troligen ska föreställa “liljor”, inte de liljor vi vanligen tänker på utan svärdsliljan. Den kungliga franska liljan, fleur-de-lis, och vald av Henrietta Maria som tog över bygget efter Annes död. Henrietta Maria av Frankrike (1609 – 1669),  engelsk drottning var gift med Karl I av England samt dotter till Henrik IV av Frankrike och Maria av Medici. Maria av Medici är kvinnan som såg till att den franska matkulturen fick en högre nivå. Hon importerade italienska kockar till det franska hovet.

Självlysande!

Färgen kallas för smalt blue. Det är ett blått färgpigment med kaliumkoboltsilikat, det vill säga det är gjort av pulvriserat koboltfärgat glas. När ljuset är rätt ser trappan självlysande ut. Själva räcket är gjort av järn.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Känd från The Queen

I Netflix superserie The Queen finns den med i den fjärde säsongen. Där är det filmens Diana som passerar i trappan.

Men den är även känd för spöken! De har rapporterats setts 1966, av när ett kanadensiskt par fick några spöklika figurer med på en av bilderna de tog. En av “spökena” höll i trappans räcke.

Unik konstruktion och ett mästerverk av skönhet

Trappan är unik på så sätt att den är självbärande och en utsökt spiraltrappa, den första i sitt slag i England. Trappstegen sitter bara fast i väggen, trappstegen stöds av varandra och varje trappsteg är perfekt avvägt. Här kan man skrida fram.

Jones förebild var en liknande trappa i Santa Caritaklostret i Venedig, en byggnad skapad av ingen mindre än Palladio. Eller som Jones också noterade, ljuset från takfönstret är oerhört viktigt för att få denna trappa att fungera.

 

Text och foto: Kerstin Engstrand