Arkiv

Publikens respektive juryns val av balkonger och idéträdgårdar på Nordiska trädgårdar 2015:

 

 

Att sköta om sina pelargoner är att vårda ett kulturarv. Det är ett enkelt sätt att rädda både gamla som nya, till oss själva och till nästa generation.

Det sägs att:

  • Ett skott ska tas i lönndom för att det ska ta sig.
  • En stickling som är en gåva ska man inte tacka för, då kommer den nämligen inte att ta sig.

Vi på Rabarber har begravt dessa gamla traditioner, vi tackar med stor glädje för de skott vi får och vi frågar alltid om vi får ta ett skott och än så länge har ingen nekat oss.

 

Klicka på bilden för att se hela bildtexten. 

Pelargonsticklingarna rotar sig bäst i jord, då utvecklas bättre rötter än om man sätter sticklingen i vatten. Man kan även använda jiffybriketter, de är särskilt bra för sticklingar man tänker ge bort.

Årets Pelargon 2015 en violett, Pelargonium x hortorum Moonlight-serien ‘Violino’ men i dagligt tal säger vi bara pelargonen ’Violino’. Den ska vara lättskött, sällan få gula blad, hålla sig fin långt in på hösten och även klara en sommar med dåligt väder.

’Violino’ är zonalpelargon från Moonlightserien. Moonlightsorterna karakteriseras av serie av att ha mörkt bladverk och blomstjälkar. Vi på Rabarber trädgård gillar färgen helskarpt.

Björn Höjrup, Sweed, odlare i Skåne och representant för utvecklarna berättar att det tidigare fanns en violett pelargon men den plockades bort ur sortimentet eftersom den inte höll måttet. Och det orsakade ett ramaskri för det var många som var förtjusta i just den violetta färgen. Kundernas reaktion gjorde att man startade ett förädlingsprogram för att få fram en ny, bättre sort. Och för ett par år sedan kom då ’Violino’.

 

 

Vill stå ute på sommaren, på sommaren trivs ’Violino’ bäst ute, till exempel på balkongen, altanen eller utanför entrén. Allra helst vill den stå soligt, varmt och skyddad från vind men fungerar också bra i halvskugga, men blommar då inte lika rikligt.  Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats.

Jord, näring och vatten, plantera om ditt exemplar i porös och kraftig blomjord. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna. Under tillväxtsäsongen trivs den med att få svag näringslösning varje gång du vattnar.

Ansa, bryt av/klipp bort överblommade blomstänglar längst nere vid basen. Det gynnar knoppsättningen.

 

 

Läs storyn bakom Ann-Lis fantastiska trädgård här.

Läs mer om ‘Rozanne’ här

Säga vad man vill om jättevallmo, men hon bjuder på ett praktfullt skådespel. Läs mer om jättevallmo här: Så lyckas du med jättevallmo

På Svensk Form skapade Gunnar Kaj och glaskonstnären Gunnel Sahlin  arrangemang inför Gunnars release av sin senaste bok “Blommande rum”.

Klicka på bilderna för att se hela bildtexten.

Mer information om Gunnel Sahlin hittar du här: konsthantverkarna.se/medlemmar/424-gunnel-sahlin

Redaktionens val

Visst får man leka lite? Vi fyndade på loppis några vaser som såg ut som glasstrutar. De i sin tur födde idéen...