Årets pelargon 2015- en violett skapelse

Årets pelargon 2015- en violett skapelse

Årets Pelargon 2015 en violett, Pelargonium x hortorum Moonlight-serien ‘Violino’ men i dagligt tal säger vi bara pelargonen ’Violino’. Den ska vara lättskött, sällan få gula blad, hålla sig fin långt in på hösten och även klara en sommar med dåligt väder.

’Violino’ är zonalpelargon från Moonlightserien. Moonlightsorterna karakteriseras av serie av att ha mörkt bladverk och blomstjälkar. Vi på Rabarber trädgård gillar färgen helskarpt.

Björn Höjrup, Sweed, odlare i Skåne och representant för utvecklarna berättar att det tidigare fanns en violett pelargon men den plockades bort ur sortimentet eftersom den inte höll måttet. Och det orsakade ett ramaskri för det var många som var förtjusta i just den violetta färgen. Kundernas reaktion gjorde att man startade ett förädlingsprogram för att få fram en ny, bättre sort. Och för ett par år sedan kom då ’Violino’.

 

 

Vill stå ute på sommaren, på sommaren trivs ’Violino’ bäst ute, till exempel på balkongen, altanen eller utanför entrén. Allra helst vill den stå soligt, varmt och skyddad från vind men fungerar också bra i halvskugga, men blommar då inte lika rikligt.  Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats.

Jord, näring och vatten, plantera om ditt exemplar i porös och kraftig blomjord. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna. Under tillväxtsäsongen trivs den med att få svag näringslösning varje gång du vattnar.

Ansa, bryt av/klipp bort överblommade blomstänglar längst nere vid basen. Det gynnar knoppsättningen.