Vem är Rozanne?

Vem är Rozanne?

'Rozanne', - århundradets perenn. Foto: Kerstin Engstrand

Adrian Bloom är också känd för att förvaltat och utvecklat århundradets perenn. 2013 arrangerade det brittiska trädgårdssällskapet the Royal Horticultural Society (RHS) en folkomröstning och den vann ’Rozanne’ lätt som en plätt. Hon klassade ut alla andra totalt.

Det var år 2000 som nävan ’Rozanne’ introducerades på Chelsea Flower Show. Jag har själv ett av första exemplaren. Fast det var en halv planta. En annan besökare, en kvinna, helt okänd, har den andra. Jag fick en planta av Adrian med instruktionen att ta väl hand om den, den var lite stressad efter att ha stått på Chelsea Flower Show i några dagar. Men den var för stor att ta hem, i bagaget fanns redan en hel del andra plantor. Och kvinnan tittade på mig med ”jag vill också ha den blicken”. Så det var bara att låna en kniv och dela den i två. Sedan dess har den stormtrivts i min trädgård, och jag har utökat beståndet, för jag blev frälst. Jag antar att den okända kvinnans också blev frälst.

’Rozanne’ vaknar upp lite senare på våren än andra nävor men när den väl förstått att våren kommit så växer hon. Och blommor. Och blommar. Och blommar. I slutet av sommaren, när hösten kommit så är man rädd att hon ska växa ihjäl sig.

'Rozanne' i mitten av maj månad. Plantan har vuxit till sig oerhört snabbt. Några veckor tidigare syntes den knappt. Foto: Kerstin Engstrand
‘Rozanne’ i mitten av maj månad. Plantan har vuxit till sig oerhört snabbt. Några veckor tidigare syntes den knappt. Foto: Kerstin Engstrand

– Det är många som tror att hon inte har klarat vintern, säger Adrian, men de blir snabbt varse om att det har hon.

wwGeranium_Rozanne_with-Adrian-Bloom
Foto: Blooms of Bressingham®

 

’Rozanne’ har fått sitt namn efter Rozanne Wateter. Hon var hustru till Donald Waterer, vars familj i århundraden drev den anrika plantskolan Knaphill Nursery i Somerset. Det var inte vilken plantskola som helst, den startades redan på 1760-talet och var kända för azaleor och rhododendron. Plantskolan bytte dock ägare 1976.

Rozanne Wateter var hängiven amatörodlare, särskilt av nävor. 1992 upptäckte hon en näva i deras trädgård i en sömning by i Somerset, en näva som utmärkte sig för sin exceptionella tillväxt, stora blad och blommor. Blommorna liknande den populära sorten ‘Buxton’s Variety’, men de var dubbelt så stora. Och plantan blommade non-stop, långt in på hösten tills frosten tog dem. Man antog att deras var en hybrid mellan Geranium himalayense och  Geranium wallichianum ‘Buxton’s Variety‘. Efter kontakter med flera experter inom området, som den välrenommerade Graham Stuart Thomas, bekräftades vad de själva uppfattade. Deras näva var unik. Och experterna i sin tur rekommenderade dem att kontakta Adrians Blooms företag, Blooms of Bressingham®.

Adrian testade ”Rozanne”, både i sin egen trädgård som hos andra runt om i världen. Vad klarade denna unika växt? Mycket visade det sig. Vart den än provodlades så klarade ’Rozanne’ sig med bravur. Hon var helt enkelt en klass för sig. Men ingen framgång går utan problem. ’Rozanne’ var suverän på alla vis utom på ett område. Hon var svår att föröka. Adrian Bloom började därför samarbeta med all världens expertis för att knäcka ’Rozannes’ förökningskod. Och han lyckades. Efter fem av av test kom ’Rozanne’ ut på marknaden med växtskydd som nu ger makarna Waterers efterlevande royalty.

Så blev det dags för trädgårdsvärldens modevecka, åtta år efter upptäckten tog ’Rozanne’ steget ut på Chelsea Flower Show. Där visade Adrian Bloom upp henne i en plantering där ’Rozanne’ bildade en blå bäck. Han lät henne växte upp ur en källa gjord av flinta från Norfolk. Och än idag planterar Adrian ’Rozanne’ som just bäckar av blåaste blått. I sin egen trädgård och i alla de trädgårdar han anlägger jorden runt.

wwGeranium_Rozanne_fp5
Foto: Blooms of Bressingham®

 

2006 fick ‘Rozanne’  RHS Award of Garden Merit. 2008 valde Perennial Plant Association ‘Rozanne’ till Årets perenn. Och 2013 röstades hon fram som Århundradets perenn när RHS firade Chelsea Flower Show 100 år. 2013 hade 12 miljoner plantor sålts. Och är nog den enda växten som har en egen Facebooksida. 

Läs också: Rozanne trivs också i kruka

 

Kerstin Engstrand