Vår inomhus: Jennys underbara tulpaner i kruka

Vår inomhus: Jennys underbara tulpaner i kruka

Foto: Malin Björkholm

Jenny Strandh är välkänd florist, i över 20 år har hon varit verksam och nu kommer äntligen Jenny med en bok fylld av hennes bästa tips och idéer, ”Everyday Flowers: Blomsterprakt av köpt och plockat ( Roos&Tegnér). Malin Björkholm står för bilderna och Marie Onäng har skrivit texten tillsammans med Jenny.

wEF_omslag_150923

Bland snittblommorna ligger fokus på tulpaner, pioner, rosor, hortensia  och nejlika. Här får du lära dig att göra en riktig spiralbukett, en kunskap som gör att man får gott självförtroende. Jenny inbjuder till lek, klassiska blomstertårtor och cupcakes är idag ett måste i en bok som denna och de finns självklart med. Men också drömmarnas blomma, en glameliaros. Det är som namnet anger en mycket glamorös ros, en helt av äkta rosblad skapad blomma, ett pilljobb som heter duga.

Andra delen av boken har mestadels fokus på trädgården, våren och sommarens pastelliga toner övergår till rost och mossgrönt för att därefter låta vintervitt inta scenen.

Jenny delar flitigt med sig av sina bästa floristtips, inte bara bindning utan även hur man ska få blommorna att hålla länge. Styrkan i boken är att alla idéer funkar för oss som bor i en vanlig lägenhet och vanligt hus. Här finns inga arrangemang som kräver fyra meters takhöjd, 2,40 fungerar bäst. Och självklart blandar hon in inslag från trädgården och andra krukväxter, murgröna, några kvistar och annat smått och gott.

Som alltid när det gäller böcker är det något man faller lite extra för. Tulpaner i en vanlig lerkruka är just en av flera. Lätt att göra, fräscht och enkelt, passar in i alla miljöer. Här gör Jenny en krukdekoration av tulpaner, där stjälkarna står stadigt i stickmassa. Att korta av och sätta blommorna tätt tillsammans och ge dem sällskap av grönt är ett lätt sätt att lyfta en enkel bukett tulpaner från butiken.

Jenny Strand. Foto: Malin Björkholm
Jenny Strandh. Foto: Malin Björkholm
Du behöver:

TULPANBUKETT | RANKA AV MURGRÖNA | TERRAKOTTAKRUKA  | BLOCK AV STICKMASSA | KNIV OCH TJÄRAT SNÖRE

Gör så här:

Skär till stickmassan så att den precis fyller krukan. Se till så att inget sticker upp över kanten.

Foto: Malin Björkholm
Foto: Malin Björkholm

Ta därefter upp stickmassan och blötlägg den tills den är helt mättad med vatten.

Skär av stjälkarna så att tulpanerna får önskad längd. Stick ner dem en och en i stickmassan.

Foto: Malin Björkholm
Foto: Malin Björkholm

Stick ner en ranka av murgröna och linda den runt krukans ovankant, så att stickmassan döljs.

Slå ett snöre om blommorna om de behöver stöd, eller runt krukan som dekoration.

Foto: Malsn Björkholm
Foto: Malin Björkholm

 

OBS! Boken utkommer i slutet av mars 2016 men kan redan nu förhandsbeställas i flera nätbokhandlare, som Adlibris och Bokus.

Övervy
Idéer
Foto
Text
Formgivning
Pris