Världens nästa största snigel

Världens nästa största snigel

Se upp! Snigelkorsning! Foto: Privat

Bananer brukar det skämtas mycket om men visste du att det finns en snigel som heter Banana slug?

Banana slug. Foto: Privat

Den återfinns bland annat i den kanadensiska staden Vancouvers skogsområden. Där, i Nordamerikas nordvästra del, är den ursprunglig. Och har förstås fått sitt namn för dess mycket stora likhet med just- gula bananer. Men denna snigel älskar svalt och fuktigt, precis som just denna del av Kanadas skogsmarker.

Den är lika långsam som många andra sniglar och har liksom dem en fot, en lunga men ingen ryggrad. Vanligen blir den cirka 23 cm lång. Den är Nordamerikas största snigel. Det ska jämföras med mördarsnigeln som bli 8 till 13 cm lång.

Som även andra snigelarter kan den variera i färg. Ibland kallar man den för övermogen banan, dvs brun men även vit och grön kan man finna.

Bland dess fiender finns salamander och orm men där får banansnigeln hjälp av all dess slem. Det sägs att dess slem är så tjockt att den kan passera en knivs egg utan att bli skadad! Den lever mest på nerbrutna växtdelar. Och än så länge har ingen rapporterat om skador i trädgårdar. Men den har 27 000 ”tänder”, lite fler än mördarsnigelns 25 000.

Banana slug. Foto: Privat

Har också fått höra att den finns även i England, bland annat i närheten av staden Sheffield. Där återfinns den oftast i källarna. Och de som har den är inte roade, de talar livfullt hur det är att plocka upp de långa och kraftiga sniglarna. Däremot har jag inte hört någon klaga över att de skadade växter i trädgårdarna. Men som en kvinna sa: Jag är inte så trädgårdsintresserad så jag har inte koll på vad de äter.

Text: Kerstin Engstrand