Växter på Chelsea flower Show 2021: Kvartett i gult och brända toner

Växter på Chelsea flower Show 2021: Kvartett i gult och brända toner

Trefliksrudbeckia, Rudbeckia triloba 'Prairie Glow' med flicköga 'Fire & Twister' Foto: Kerstin Engstrand

Dagöga, Heliopsis helianthoides ’Fire & Twister’, falsk solros kallas den också för på engelska, var en av växter som syntes på flest ställen på världens första höstversion av Chelsea Flower Show som gick av stapeln i september 2021.

I Sverige tror många att dagöga är ettårig men den är en perenn. Den klarar av att övervintra men den vissnar alltid ner över vintern. Men på våren skjuter den nya skott igen så det gäller även att ha koll på växtplatsen för andra som gärna hittar den då den på våren är sniglars och snäckors favoritföda.

Dagöga vill växa i full sol. Den brukar börja blomma i augusti och fortsätter så långt in på hösten. Vissa somrar kan den även börja blomma i juli. Som alla höstblommande växter ska nya plantor planteras på våren.

Dagöga, Heliopsis helianthoides ’Fire & Twister’. Foto: Kerstin Engstrand
Dagöga, Heliopsis helianthoides ’Fire & Twister’. Foto: Kerstin Engstrand

Att just denna flicköga med sortnamnet ’Fire & Twister’ heter som den gör beror på dess rika färgbredd. Insekter dras som magnet till blommorna vars färger brukar bjuda på ett eldigt skådespel i brända toner, som orange, gult och ibland även en lättare röd färgton.

Till det pricken över i:et – bladverket som går i mörka pupurpurtoner. Det är en mycket trevlig växt!

Där den trivs så trivs den så räkna med att dela den vartannat år eller vart tredje.

En planta blir ca 75 cm hög och planstavståndet ska vara 60 cm.

Det finns liknande sorter som man kan dra upp från frö, som ‘Bleeding Hearts’. En fördel med frösådda plantor att de oftast blommar första året.  Dagöga sås inomhus i vanlig rumstemperatur och plantorna måste avhärdas innan de planteras ut. Vanligen bör man så dem senast i mars för blomning samma år men ibland lyckas man även med senare sådd i april och maj.

Vild växer dagöga i de östra och centrala delarna av Nordamerika. Man brukar säga att dess hemtrakter är från Saskatchewan till Newfoundland (som kanadensarna uttalar Newfinland) i Kanada men också ner mot heta Texas.

Det finns även en svagt gul dagöga, sorten ’Summer Sun’ som mera liknar ett mellanting mellan jordärtskockans blommor och en pytteliten solros.

Trefliksrudbeckia, Rudbeckia triloba 'Prairie Glow' .  Foto: Kerstin Engstrand
Trefliksrudbeckia, Rudbeckia triloba ‘Prairie Glow’  med flicköga ‘Fire & Twister’  Foto: Kerstin Engstrand

Trefliksrudbeckia, Rudbeckia triloba ‘Prairie Glow’ är en härligt överraskande växt som lätt byter skepnad när den börjar falna. Det är en växt som absolut väcker uppmärksamhet – och glädje.

I regel är två blommor på en och samma planta inte identiska! Dock underbart är kort, det är sällan den blir en trogen och långlivad växt i din trädgård. Plantera den tillsammans med dekorativa växt och då har prärielooken i ett nötskal.

Foto: Kerstin Engstrand
När den börjar vissna så får den en rustikare charm. Foto: Kerstin Engstrand

Växtplatsen ska ligga i full sol eller i halvskugga. Trefliksrudbeckian brukar börja blomma i slutet av juli och fortsätter långt in på hösten. Kan bli över en meter hög, oftast runt 120 cm hög.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Black Jack , på bilden ovan, är en annan trefliksrudbeckia. Den är stramar i färgen, guldgul med svart öga.

Prärierudbeckia, Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers'.  Foto: Kerstin Engstrand
Prärierudbeckia, Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’. Foto: Kerstin Engstrand

Prärierudbeckian, Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’är den tredje man såg ofta. Den är mera stram, den strålande gula färgen med de ytterst smala kronbladen gör att den ger ett lite metalliskt intryck. Kan bli riktigt hög över en meter, oftast 150 cm och är en suverän snittblomma. Den lära klara temperaturer ner till minus 20 grader men det är ytterst sällan man överhuvudtaget ser den i svenska trädgårdar.

Prärierudbeckia, Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers'. Foto: Kerstin Engstrand
Prärierudbeckia, Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’. Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand