2016 RHS Chelsea Flower Show: 300 000 minnen i rödaste rött

2016 RHS Chelsea Flower Show: 300 000 minnen i rödaste rött

Foto: Kerstin Engstrand

Under första världskriget sägs Flanderns slagfält våren 1915 ha färgats röda, av blommande kornvallmo. April och maj månad 1915 var ovanligt varma, och värmen kom efter en dubbelt sträng vinter som hade bjudit på både krig och kyla. När bönderna började plöja sina fält, då kom vallmofröerna till liv igen. Och de spred sig under de kommande åren.

Sedan dess är den röda kornvallmon symbol för att minnas alla som förlorat sitt liv i krig. Att bära en vallmoblomma är i Storbritannien en självklarhet, vid årsdagen av freden bär alla programledare i tv, politiker och andra en. Till och med programledarna i Top Gear.

För några år sedan ville två australiensiska kvinnor, Lynn Berry and Margaret Knight, åminna sina pappor som dött i andra världskriget. Via en blogg. och sedan en Facebooksida, nämnde de att de tänkte sticka 120 vallmon som skulle ”blomma” runt ett träd i Melbourne.

Vad de inte hade med i beräkningen att de skulle få hjälp.

– Responsen vi fick blev minst sagt oerhörd. Alla ville vara med, från hela världen kom det stickade vallmoblommor, många med ett personligt meddelande om den nära och kära som vallmon var stickad för.

Deras projekt växte till 5000 Poppies, blev snart till över 250 0000 vallmon, skapade av 50 000 personer. Den yngsta var två år, den äldsta 102.

Och för tre år sedan kom de på idén att kanske visa upp detta på Chelsea Flower Show. Nu blev det till 300 000 handstickade vallmon i alla de röda toner som finns på jorden och som täckte 2000 kvadratmeter. Det var en mäktig upplevelse. Till det en riktig röd matta, 300 meter lång.

Varje vallmo rymmer ett minne av en nära och kär person som dött i krig, någonstans på vår jord.

Philip, Lynn och Margaret Foto: Kerstin Engstrand
Philip, Lynn och Margaret
Foto: Kerstin Engstrand

Till sin hjälp att visa upp dem på ett snygg sätt fick de Phillip Johnson, trädgårdsdesigner som 2013 fick guld och Best in Show för sin trädgård ”Trailfinders Australian Garden”. 2015 visades de upp i Melbourne, på Federation Square.

Till Chelsea hade tillökning skett, med 26 000 vallmon på stjälk, varav 1200 var gjorda i Storbritannien av kvinnor i gruppen  “Knitting for Victory”.

Det var vackert. Det var robust. Det var gripande. Just detta att så många från hela världen hade engagerat sig samtidigt som man förundrades att så många olika toner av rött finns. Och att de gick bra ihop. Och uppfinningsrikedomen om hur en stickad vallmo ska se ut är oslagbar. Alla blommor var handstickade i rött ullgarn. Ull klarar regn bra, för dessa ska blomma längre än en dag.

Detta var mera levande än de 800 000 keramikvallmoblommor som 2014 visades vid Tower of London.

Lynn, Margaret och Philip var djupt rörda av responsen på Chelsea, vilket även inkluderade ett besök av den i år 90-är fyllda drottning Elisabeth II och hennes familj.

Många besökare grät stilla när de såg installationen.

Vad händer efter Chelsea?

– Vi hoppas få sponsorer för att visa våra vallmon vid årsdagen i Fromelles, Frankrike den 19-20 juli. I år är det 100 år sedan slaget vid Fromelles.

Vill också du sticka en vallmoblomma? Då hittar du Marg och Lynns mönster här:

https://5000poppies.files.wordpress.com/2013/06/chelsea-patterns-oct-2015.pdf

https://5000poppies.wordpress.com/poppy-patterns/

Och ja, de tar gärna emot fler vallmoblommor. Hela världen väntar på att få se dem. De lånar också ut mindre delar till olika lokala minnesdagar.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Av Kerstin Engstrand