2016 RHS CHELSEA FLOWER SHOW : Övriga stora trädgårdar

2016 RHS CHELSEA FLOWER SHOW : Övriga stora trädgårdar

Foto: Kerstin Engstrand

I år har man slagit på stort, hela 17 stora visningsträdgårdar bjöd på inspiration för alla smaker.  Kvalitén var ovanligt hög i år, ingen fick bronsmedalj eller blev utan. Lejonparten av de stora trädgårdarna hade måtten 10 x 22 meter. Onekligen intressant vad mycket man kan göra på enbart 220 kvm. Bara det är en inspirationskälla för många trädgårdsägare. Kerstin Engstrand var där och rapporterar här om Chelseas stora trädgårdar, kategorin ”show gardens”.

The Telegraph Garden

wandy

Sponsor: The Daily Telegraph

Designer: Andy Sturgeon

Anläggare: Crocus

Andy Sturgeon är en av Englands skickligaste trädgårdsdesignerns, känd för sin stora kunskap i både växter och “hard landscaping”. Han är en av de som bäst klarar modern designs balansgång, konsten att skapa en trevlig trädgård att vara i samtidigt som ytterst moderna material används. På Chelsea har han tidigare fått sex guldmedaljer samt fick 2010 den åtråvärda titeln Best in Show.

I år hade Andy fått äran att göra den brittiska dagstidningen The Telegraph:s trädgård. Enorma kalkstensblock och växter från 32 olika länder, som alla trivs i samma klimat, dominerade årets trädgård. Premiär var det också för många växter som aldrig tidigare har visats på Chelsea.  Metall använder sig gärna Andy av och i år blev det bronsbelagda stålformationer.  Andy fokuserar också på det hantverk som utförs när man skapar en trädgård, smidesarbeten, stenhuggare, växtodlare och konstruktörer är några. Efter Chelsea kommer träden att planteras i ett nytt område skapat till Capability Browns ära. Skulpturerna är sålda till en privatperson.

Här ovan ser du skissen, trädgården var 10 x 22 meter, och så här blev den i verkligheten:

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Mer om Andys vinnande trädgård, Best in Show, kan du läsa i en separat artikel här.

The M&G Garden

 

wclewe

Sponsor: M&G

Designer: Cleve West

Anläggare: Swatton Landscape (som fick utmärkelsen ”Bästa anläggare)

Ännu ett av de stora designernamnen, Cleve West som i år fått äran att skapa Chelsea Flower Shows huvudsponsors trädgård. Cleve började sin karriär med att arbeta för David Hockney’s studio. Tills i år har han erhållit fem guldmedaljer på Chelsea, och två Best in Show (2011 och 2012).  I år blev det ännu ett guld och det var stora ekar som dominerande objekt samt sandsten. Att det blev ekar är dels beroende på ett av hans barndomsminnen från tonåren, av Exmoorheden.  Ekarna symboliserar även de värdeord som sponsorn MGM arbetar efter: styrka, tillväxt, långsiktighet och trovärdighet. Storlek: 10 x 22 meter.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Cleves guldmedaljbelönade trädgård presenteras mera i detalj här.

Rosy Hardy gjorde debut – utomhus!

whardys

I 25 år har plantskoleägaren Rosy Hardy ställt ut i det stora tältet, och det med stora framgångar, 20 guldmedaljer har de åren resulterat i. Nu kastade hon sig i vattnet och gjorde för första gången en stor utomhusträdgård,  Brewin Dolphin – Forever Freefolk

Sponsor: Brewin Dolphin

Fokus ligger på naturresursernas utsatthet och bland annat utlovas en kalkstenså, av jordens 200 finns 160 av dem i England. Det lät mycket vackert och poetiskt med kalkstensån, men det blev något helt annat. Nåväl, smak ska man inte diskutera.

Så här blev det i verkligheten. Det sägs att Rosy enbart stod för växterna och hon hade inget med den hårda utformningen att göra. Fick silvermedalj. OBS! Medaljens grad har inget med smak att göra, trädgårdarna bedöms efter de ritningar och beskrivningar man lämnat in och efter kvalitén på arbete och växter. Storlek: 10 x 22 meter.

 

 

Foto: Kerstin Engstrand
Lite besviken, bara silvermedalj, Rosy Hardy får lite medlidande av BBC:s programledare. Foto: Kerstin Engstrand
The Cloudy Bay Garden

wowens

Sponsor: Cloudy Bay

Designer: Sam Ovens

Anläggare: The Outdoor Room

Den triangelformade platsen där Dan Pearson 2015 hade sin Best in Showträdgård är en svår plats, här saknas avgränsningar, trädgården kan ses från alla håll. Och i år hade nykomlingen Sam Ovens fått just denna plats, men han fick dela den med Diarmuid Gavin och dennes excentriska trädgård. Cloudy Bay firar 30 år av vinframställning i Marlboroughregionen i Nya Zealand och deras trädgård fokuserar på hur en jordtyp bäst kommer till sin rätt i en trädgård. Trädgården fick förgyllt silver.

 

Support, a garden in Melbourne

Sponsor: Gardena and Husqvarna

Designer: Charlie Albone

Gardena och Husqvarna, svenska företag men återigen är det deras företag på andra sidan jordklotet, Australien, som står för en av idéträdgårdarna. I år med en trädgård tänkt att vara belägen i Melbourne. En trädgård som ska reflektera ett modernt liv. Man hade siktat på guld men fick förgyllt silver. Det blev en blandning av typiskt engelskt, typisk italienskt och en del växter från Australien. Snyggt men saknade ”det”, och kändes som Chelsea Flower Show för 10-15 år sedan. Frågan är, kommer de tillbaka en tredje gång för att äntligen få sitt guld? Vi hoppas det!

Storlek: 10 x 22 meter.

 

The Hartley Botanic Garden

Sponsor: Hartley Botanic

Designer: Catherine MacDonald

Här får vi äntligen se en trädgård med växthus! Men vi är i England, och här har man stor förkärlek till växthus som ligger i anslutning till en mur. Men även follies, som Hartley Botanic även anger att det ska fungera som. Fick silvermedalj,troligen fick de minuspoäng för att de inte hade reningsverk i dammen som innehöll fiskar.

The Harrods Eccentric British Garden

wgavin

Sponsor: Harrods

Designer: Diarmuid Gavin

Det anrika varuhuset Harrods har varit med på Chelsea i ett par år nu, men då i kategorien ”Fresh”. I år tog de steget fullt ut och satsade på en stor visningsträdgård. Och inte nog med det, de hade anlitat den excentriske trädgårdsdesignern Diarmuid Gavin. Diarmuid är känd för sina ytterst extrema trädgårdar, mera uppseendeväckande än kanske användbara, vilket dock inte hindrat honom att få en drös medaljer, ett guld, två förgyllda silver och en bronsmedalj har han tidigare erhållit på Chelsea. I år, efter tre års frånvaro från Chelsea, överraskade han med att skapa trädgården med titeln “ Harrods Eccentric British Garden”. Och jag skulle nog säga att detta är nog den mest traditionella trädgård som Diarmuid någonsin skapat. Men självklart hade han med överraskningsmoment, annars vore detta inte en Diarmuidträdgård. Mer om dessa effekter och trädgården kan du läsa här:

”A Modern Apothecary”

wjekkadesign

Jekka McVikkar är drottningen av kryddor, hennes tidigare plantskola har varit den självklara leverantören av kryddväxter till alla stora trädgårdar i decennier. Dessutom har Jekka 14 guldmedaljer för sina utställningar i det stora tältet, och totalt har Jekka erhållit hela 62 guldmedaljer från RHS:s olika utställningar.

Nu gjorde Jekka debut med en stor idéträdgård, ” A Modern Apothecary” som sponsrades av St John’s Hospice. Växterna levereras av Crocus.  Hippocrates ord om att låta växterna bli din medicin är ledorden för trädgårdens form. Efter Chelsea kommer trädgården att återuppbyggas på St John’s Hospice.

Anläggare: Crocus

Jekka fick förgyllt silver, minuspoäng för träden som inte var helt utslagna. Drottning Elisabeth II gillade hennes trädgård, och fick veta att liljekonvaljens röda bär är giftiga… om nu hennes ”underståtar” skulle vilja använda sig av dem. Drottningen fyllde 90 år i år och kommer alltid till Chelsea Flower Show, oftast i sällskap med lejonparten av sin familj.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

LG Smart Garden

hwangw134000

Sponsor: LG Electronics

Designer: Hay Hwang

Anläggare: Siddeleys

Intelligenta hem har vi sett länge på mässor, nu kommer den intelligente trädgården som kan styras via ens smartphone eller surfplatta, sätt igång fontänen, bevattningen, utebelysningen eller varför inte dagens välkomstmusik.  Denna trädgård ska föreställa en ‘Scandinavian lifestyle’ garden, vi var nyfikna på hur den kommer att te sig i verkligheten! Kommer vi att känna igen oss?

Den var ljuvlig och fick förgylld silvermedalj, tekniken såg man inte mycket av.

 

The L’Occitane Garden

wjamesbassom

Sponsor: L’Occitane

Designer: James Basson

Anläggare: Peter Dowle

James Basson läser certifikatet: Guld! Foto: Kerstin Engstrand
James Basson läser certifikatet: Guld! Till höger i röd skjorta, en glad Peter Dowle som varit anläggare. Foto: Kerstin Engstrand

James Basson har gjort succé i flera år och 2015 var det många som ansåg att han borde ha fått titeln Best in Show. I år var han tillbaka, återigen för den franska firman L’Occitane som i år firar 40-års jubileum. Landskapet runt Haute Provence, där Olivier Baussan en gång startade verksamheten var fokus för årets trädgård. Och vi blev inte besvikna, trion James Basson, Peter Dowle och L’Occitane har visats sig vara en superb kombination. 200 olika växter återfanns. Detta är konst att kunna återskapa verkligheten. Och på kritiken att trädgården liknade förra årets svarade James kort: Det är milsvid skillnad, det vet alla som har sett hela Provence.

The Morgan Stanley Garden for Great Ormond Street Hospital

wChrisB2016

Sponsor: Morgan Stanley

Designer: Chris Beardshaw

Anläggare: Chris Beardshaw Ltd.

Chris, som ofta blir publikens favorit, brukar göra trädgårdar som får återuppstå efter Chelsea, så också i år, årets kommer att återfinnas på Great Ormond Street Hospitals område.Trädgården, utan skulpturerna, ska byggas upp på sjukhusets tak och är tänkt som rekreationsplats för de barn som är inlagda på sjukhuset. Här ska de få njuta av livsgivande grönska. Japan var inspirationskälla.

Så här blev den, fick guldmedalj. En skuggträdgård som är mycket typisk Chris stil. Taket blev inte med sedum utan istället ett vackert lövmönstrat. I dammen växte iris. Storlek 15 x 10 meter.

 

Royal Bank of Canada Garden

whugo

Sponsor: Royal Bank of Canada

Designer: Hugo Bugg

Anläggare: Himalayan Landscaping & Landscape Associates

Hugo överraskade alla när han 2014 för första gången skapade en Chelseaträdgård, och fick direkt guld! Royal Bank of Canada arbetar med att fokusera på jordens vattentillgång och självklart stod just vattenbrist i fokus även i år, och då triangeln vatten, människan och livet, därav alla triangelformade inslag, vilket var svårförståerligt för många. Hugos erfarenheter från Royal Botanic Garden i Amman, Jordanien har varit en viktig faktor i utvecklandet av årets trädgård. Hugo fick förgyllt silver. Storlek: 10 x 22 meter.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

Hugo Boss med sin medalj. Lite besviken på att det inte blev guld, ja. Foto: Kerstin Engstrand
Hugo Boss med sin medalj. Lite besviken på att det inte blev guld, ja. Foto: Kerstin Engstrand
Qatari Diar – The Chelsea Barracks Garden

wjotompson

Sponsor: Qatari Diar

Designer: Jo Thompson

Anläggare:  Landform

Jo Thompson har fått äran att skapa en trädgård på ett nytt område inom showen. Rosor och perenner  dominerade Jo:s trädgård som är en tänk offentlig trädgård. Fick guld, denna trädgård hade mycket svåra konstruktioner. Men många blev besvikna på designen, de hade hoppats mera av Jo.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

 

The Winton Capital Beauty of Mathematics Garden

wnickBailey

 

Sponsor: Winton Capital

Designer: Nick Bailey

Utförare: gardenlink

Matematik och algoritmer, kan det bli en trädgård? Jo,visst! Se bara gyllene snittet, men att trädgården också har Winton Capital som sponsor bidrar självfallet till temat. Flygande band av koppar var ett signifikant inslag, och även här dominerade Medelhavsväxter. Det var Nick Baileys första Chelseaträdgård.

Welcome to Yorkshire – God’s Own Country – A Garden for Yorkshire

wmwilson

Sponsor: Welcome to Yorkshire

Designer: Matthew Wilson

Fick silver men blev publikens favorit.Hela trädgården kan du läsa om här.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Vestra Wealth – The Garden of Mindful Living

wpaulmartin

Sponsor: Vestra Wealth

Designer: Paul Martin

Anläggare: Beautiful Horizon Landscape

Fick guld! Något som upprörde många, bland annat för att huset ena vägg var ett foto. Men som RHS svarade, smak ska man inte diskutera.

The Watahan East & West Garden

watahan

Sponsor: Watahan
Designer: Chihori Shibiyama & Yano Tea
Anläggare: Landform Consultants

Fick silvermedalj.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand