Chelsea Flower Show 2022: Andy & Sarah visar igen på vilken klass...

Chelsea Flower Show 2022: Andy & Sarah visar igen på vilken klass de har

Sarah Eberele med 2022 års guldmedalj "på säkert" ställe. Foto: Kerstin Engstrand

Andy Sturgeon och Sarah Eberle är två av flera verkliga Chelseaveteraner. Dessutom ytterst priebelönta. Sarah är en klass för sig, hon är den enda som fått alla de olika slag av utnämningar man kan få och dessutom i alla de olika kategorierna.

De fick 2022 guld – förstås. I år bjöd de på lite annorlunda trädgårdar än vad de vanligtvis brukar skapa. När det gäller titeln Best in Show i kategorien Show Gardens låg Andy med sin trädgård och bäverträdgården på samma antal poäng. Så då fick domarna välja. Mer om bäverträdgården kan du läsa här. Sarah var Sarah någon poäng efter. De kan sina saker!

Till vänster detalj från Sarahs, till höger från Andys:

Trädgårdarna var lika stora, 12 x 22 meter och som alla idéträdgårdar byggs de upp under tre veckor med byggstart runt Valborg.

The Mind Garden

Foto: Kerstin Engstrand

Design: Andy Sturgeon Konstruktion: Crocus Sponsor: Mind och Project Giving Back

The Mind Garden är tänkt för att skapa kontakt, med varandra, med en själv och med växter. Mängder med halvmåneformade låga murar skapade ett tempo men också ett lugn. Man såg varandra och man var även delvis dold. Flödet görs sig bäst på film, stillbilder gör den inte rättvisa.

Stora gräs, som Celtica (Stipa) gigantea, jättefjädergräs, dyker upp lite var stans och skapar både en aha-upplevelse som rörelse. Man förnimmer vinden.

Murarnas sträva yta förstärker växtlighetens frodighet. De inbjuder även till beröring samt avger värme. Flera sittplatser finns i anslutning till murarna.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Daggros, Rosa glauca och vallmon Lauren’s Grape återkommer flitigt i trädgården. Lauren såg vi i flera trädgårdar – en verklig favorit bland trädgårdsdesigners.

MEDITE SMARTPLY Building the Future

Foto: Kerstin Engstrand

Design: Sarah Eberle Konstruktion: Landform Consultants Sponsor: MEDITE SMARTPLY

En urskog på Chelsea? Sarah Eberele är skicklig på att tänja gränser. Plötsligt stod man inför något annorlunda, stort, gigantiskt stort och frodigt. Växtmaterialet var typiskt brittiskt men känslan som skapades var regnskog.

Det såg ut som en grotta gjord av sten, kanske skiffer? Kommer färgen från järn? Hur klarar man av att bygga något så stort och som ser så tungt ut? Frågorna dök upp. Så kom svaret – det är MEDITE SMARTPLY- och vad är det ? Jo ett modernt material gjort av – trä!

Man kände sig liten. Se på bilden ovan så ser du proportionerna. Uppe på toppen växte en tall. Till höger skymtar en damm.

Dessutom hörde man porlande vatten. Ett vattenfall!

Men också lite romantik. En honungsros i en tall:

Foto: Kerstin Engstrand

Baksidan av vattenfallet såg ut så här:

Foto: Kerstin Engstrand

Det känns som en skog. Det är en skog! Saknas nästan bara John Bauers tomtar och troll. Denna idéträdgård har Sarah skapat för sig själv. För sin egen utveckling. Sarah harvarut verksam som trädgårdsdesigner och landskapsarkitekt nu i cirka 45 år. Hon är känd för att tänka utanför boxen men detta hade nog få tänkt sig. Detta är drama. Helt fantastiskt dramatiskt.

Här några fler detaljer, återigen samma trämaterial:

Foto: Kerstin Engstrand

Trädgården fick guldmedalj och pris för bästa konstruktion i kategorin Show Gardens. Och allt på 12 x 22 meter! det ni, detta är skicklighet ut i fingerspetsarna!

Text och foto: Kerstin Engstrand