Välkomna dig hem i höstrusket!

Välkomna dig hem i höstrusket!

Silvergirland, cyklamen och grå helgonört. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

När hösten kommer är det dags att liva upp planteringarna utanför entrén och ge både dig själv och dina besökare ett varmt välkomnande! För få saker gör att ditt hem känns lika välkomnande som växter. Och det finns förvånansvärt många växter som trivs i kruka, och som tål några minusgrader.Här ger svenska Blomsterfrämjandet sina bästa tips:

5 tips för vacker entréplantering:
Härlig blandning av växter i rosa, röda och gröna toner. Foto:  Blomsterfrämjandet/Hörnhems
Härlig blandning av växter i rosa, röda och gröna toner. Foto: Blomsterfrämjandet/Hörnhems

1. Välj växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.

2. När du planterar växter på hösten ska de planteras så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom låga temperaturer och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig.

3. Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte.

4. Använd gärna lite oväntade planteringskärl. Gamla trälådor eller zinkbaljor från loppisen är både fina och lätta att flytta. Planteringskärl i betong ställs med fördel på plats innan de planteras och vattnas, annars blir de väldigt tunga.

5. Det är också fint att skapa en liten grupp av växter i olika krukor och kärl. Botanisera i förrådet och använd det du har hemma! Några pumpor, äpplen eller andra frukter och en ljuslykta intill sätter pricken över i:et.

 

5 bra växter i höstens entrékruka

Prydnadsgräs

Prydnadsgräsen är vackra på hösten när de får ax och vippor. Foto:Blomsterfrämjandet
Prydnadsgräsen är vackra på hösten när de får ax och vippor. Foto:Blomsterfrämjandet

Prydnadsgräs är som allra vackrast på hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar. Ett måste i någon av höstkrukorna!

Alunrot

Alunrot är en tålig växt som håller sig fin långt in på hösten. Det finns mängder av sorter att välja blad. Foto: Blomsterfrämjandet
Alunrot är en tålig växt som håller sig fin långt in på hösten. Det finns mängder av sorter att välja blad. Foto: Blomsterfrämjandet

Alunrot är en av de allra mest användbara växterna för höstplanteringar eftersom de har så vackra och levande bladverk. Det finns ett enormt utbud av olika alunsorter på marknaden som har blad i gröna, limefärgade, bärnstensfärgade och olika nyanser av vinrött. Flera av sorterna har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym. Alunrot kan användas för att fylla ut i samplanteringar, men fungerar också utmärkt på egen hand, gärna flera olika nyanser tillsammans.

Cyklamen

Cyklamen välkomnar vid entrén. Foto: Blomsterfrämjandet
Cyklamen välkomnar vid entrén. Foto: Blomsterfrämjandet

Cyklamen trivs bäst i svala temperaturer och med jämn tillförsel av vatten. Faktum är att cyklamen med fördel kan användas ute! Cyklamen trivs i utekrukan och klarar utmärkt ett par frostgrader. Genom att plantera många tillsammans blir effekten imponerande. Cyklamen finns i en mängd olika former och storlekar, och i ett brett färgspektrum från rött, cerise, rosa till vitt.

Prydnadskål

Cyklamen i savoykålskruka. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt
Cyklamen i kruka dekorerad med savoykål. Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Läcker, tålig, formstark och lätt att kombinera, ja prydnadskålen har många fördelar! Den finns i olika nyanser av grönt, vitt och purpur och passar utmärkt att samplanera med till exempel cyklamen, prydnadsgräs och ljung. Tack vare sitt starka formspråk är prydnadskål också mycket lämplig att använda för sig själv och skapa vackra mönster av. Även grönkål går att använda som dekorativa inslag.

 

Bollkryss

Foto: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet

Bollkrysantemum är en formstark växt som numera finns i mängder av olika nyanser. Namnet är mycket talande och deras växtsätt är precis som en boll, modell badbollsstorlek. Eftersom bollkryssen är så karaktäristiska kan de vara lite svåra att blanda med andra växter, men genom att plantera två bollkryss bredvid varandra i en lite större låda fås en fin ”pareffekt”. En matta runt bollkryssen med t.ex. murgröna eller alunrot är också fint.