2016 RHS Chelsea Flower Show: Sarah Eberle kastar sig i vattnet för Hillier
Kerstin Engstrand fortsätter sin rapportering från världens mest betydelsefulla trädgårdsmässa, Chelsea Flower Show.
Hillier, det namnet förpliktigar. Dels är det en mycket ansedd plantskola, grundad 1864. De drar upp nästan två miljoner växter varje år och deras trädsektion anses vara en av de bästa i världen. De ger tillsammans med Roy Lancaster ut den bästsäljande boken “The Hillier Manual of Trees and Shrubs” och har även 12 trädgårdsbutiker runt om i Storbritannien.
Och de är den mest framgångsrika utställaren någonsin på Chelsea Flower Show. Guld är standard för dem, 70 guldmedaljer hade de fått till och med 2015. Och i år var det dags för att börja något nytt, och de hade valt Sarah Eberle att göra deras monter i det stora tältet.
Dessutom hade de nu en ny plats, för första gången på 20 år var de inte längre vid obelisken.
“Hiller in springtime” blev namnet på deras monter som är en show garden. Dessutom den största, över 12 x 22 meter. Under 11 dagar byggdes den upp och rymde 4000 växter! Det största trädet kom i en liten kruka, på 2000 liter.
Sarah valde att göra en varm modern trädgård, med en damm och ett trädgårdsrum. Växterna dominerade även om dammen rymde hela 25 000 liter. Till detta ett vattenfall som hade gabioner som bakgrund. En ny sorts gabioner, stenar i nät, skymtade också som kant längs hela trädgården.
Vad krävs det då att bygga en trädgård som denna?
- 16 ton sand, cement och ballast
- 49 ton Cotwoldssten som fyllde 37 gabioner
- 6 pallar täckbark
- 80 meter stenkant (minigabioner i nät)
- 4000 växter
- 11 dagars arbete på plats
- En mans 51 års erfarenhet att få fram växter av världskvalité.
- Samt en designer som får guld oavsett vad hon gör.
Acer ‘Moonlight’ var en av deras nyheter som återfanns på flera ställen i trädgården. Den upptäcktes som fröplanta år 1991, i Carl Munns plantskola i Oregon. De nya bladen är starkt rödrosa, och på hösten blir de återigen röda. Den ska även vara moståndskraftig mot sjukdomar och bladen lär inte heller bli så lätt brända av solen.
Namnet ‘Moonrise’ gav Carl Munn den då den påminde honom om hur månen rör sig och hur den ändrar färg. Den ska klara minus 22 grader. Carl Munn odlade den i 15 år innan han började föröka den.
Och blev det guld i år igen? Ja, den 71:e guldmedaljen och Sarah Eberle har nu fått guld för alla typer av trädgårdar på Chelsea Flower Show, showgardens utomhus och inomhus, Artisan och Fresh samt Best in Show 2007. Well done, tjejen! Det har ingen annan designer klarat av tidigare.
Text och foto: Kerstin Engstrand