Ramslök, vårens gröna guld, dags att planera din egen guldgruva!
998 kr kilot står det på jämförprislappen i matbutiken. Och det är inget aprilskämt. 50 gram för 49,90 kr, det blir en krona grammet för svenskodlad ramslök som har blivit en av vårens verkliga delikatesser. Ramslök smakar lätt av vitlök och ska avnjutas rå. Allium ursinium, ramslök, är behovsframkallande. Den skapar begär i dubbel bemärkelse!
I april dyker färsk ramslök upp i matbutiken:
Och i trädgården så brukar bladen visa sig saftiga och fina när de första tidigtblommande krokussorterna slagit ut:
Nu är det hög tid att planera för sin egen guldgruva. Ramslök går att odla i större delen av landet, vild växer den upp till Uppland. Det finns uppgifter om att den vilt har samma utbredningsområde som eken.
Blommorna är mycket vackra, klarvita och stjärnformade. Och de går att äta, liksom blomknopparna. De blir vackra i salladen eller på en lammstek.I regel blommar ramslöken i maj.
Ramslökens blad är blanka och trendigt gröna. De liknar liljekonvaljblad men är kraftigare och doftar samt smakar lök, vitlök. Därför ska man för att undvika förväxlingsrisk med liljekonvalj alltid gnugga bladen lite, kommer doften av lök/vitlök så är det ramslök.
Bästa sättet att odla ramslök i sin egen trädgård är att köpa plantor. Frön gror sällan, och jag säger i regel så gror inte de frön man köper alls. I välsorterade trädgårdsbutiker finns nu plantor att köpa, oftast 40 kr för en kruka med fyra plantor i.
Många säljer också barrotade plantor på nätet, priset är då i regel runt 10 kr per lök, lägre om man köper riktigt många. Det finns även möjlighet att köpa lökar på hösten, då utan blast. Ramslök vissnar,som de flesta lökväxter, ner under sommaren.
I lövskog och gärna lätt stenig sådan ser man ramslöken växa i naturen. Min erfarenhet är att den trivs ypperligt i trädgårdens lund och i skuggan av avenbokshäckar. Sakta men säker sprider den sig och nu kommer en varning, det finns trädgårdar i Skåne där ramslöken har konkurrerat ut andra växter! Bildar den för stora bestånd så blir även doften av lök mycket intensiv, det blir en konjakseffekt, helt enkelt för mycket av det goda. Då kan man ju passa på att gräva upp och sälja av, eller ge bort plantor.
Nyplanterade plantor köpta “in the green” kan se lite ledsna ut:
Året efter så var de så här frodiga:
Efter blomningen i maj/juni vissnar hela plantan ner, detsamma gör de flesta lökväxter som tulpaner.
I köket så använder vi ramslöken rå, hackad och strödd över ris ,sallader och kött. Ramslökssmör blir det också, det är ett bra sätt att ta hand om stora skördar, det går lätt att frysa in liksom pesto på ramslök.
På en del håll är den fridlyst så kontrollera innan du plockar några blad. Fuktig, mullrik och kalkhaltig jord gillar ramslök. Dess ursprung är Sibirien och Kaukasus och det var på Gotland 1741 som den först omnämns.Oftast är det just gotländsk ramslök som säljs i matbutikerna.
Har du möjlighet att plocka vildväxande ramslök så lägg dem direkt i en plastpåse, i kylskåpet förvarade i plastpåse håller de sig fräscha i upp till en vecka.
Text och foto: Kerstin Engstrand