Nyskördad basilika blir pestosås
Första skörden av basilika är avklarad. Och med det frossar vi i pestosås. Det är intet för intet som basilika kallas för kungen av alla kryddor. Bara doften, den känns i magen! Tillsammans med vitlök så blir den ännu mera förförisk, och jag skulle faktiskt tänka mig just denna kombination som parfym.
Men först pestosås, parfymen lär väl vänta innan den kommer. Jag har lärt mig laga pesto i Santa Margherita Ligure som ligger i närheten av Genova. Basilikan jag odlar är därför alltid av typen Genovese. Denna blir en rejäl sats. Jag brukar frysa in i portionssatser, kakformar av aluminium fungerar bra. Basilika ska avnjutas färsk, såväl torkad som fryst smakar gräs men pestosås går att frysa in utan att den förlorar i smak.
Knepet att få en fin pesto är att tillsätta lite av det heta pastavattnet! Så tillagningen av pestosåsen görs i samband med att pasta kokas. Men det går också att göra såsen utan pastavatten, och frysa in i portioner, då tillsätts lite pastavatten i samband med att portionen används.
Du behöver:
10 dl löst packade blad och stjälkar av färsk basilika. Även eventuella blommor går bra att ta med. Är din basilika inte färdig för att skördas kan du använda motsvarande två krukor av köpt färsk basilika.
50 gram pinjenötter
2 – 3 stora vitlöksklyftor
1 – 2 dl olivolja
100 gram färsk parmesanost eller grana padano som är lite billigare. Men det ska vara färsk ost i bit. Man kan också ta hälften av varje sort. Vill man vara extra lyxig använder man istället enbart pecorinoost men pecorino är oftast svårt att få tag på.
Salt och nymalen svartpeppar
Samt en mixer.
- Skala vitlöksklyftorna och hacka dem ganska grovt.
- Riv parmesan- eller grana padanaosten.
- Rosta pinjenötterna i en het, torr stekpanna. Det går fort och pinjenötterna ska rostas tills de får en lätt brun färg och bara någon enstaka har blivit lite svart.
- Häll lite olja i mixen innan du börjar lägga i ingredienserna. Lägg i en tredjedel åt gången och kör ett par varv efter varje omgång.
- Tillsätt lite salt och svartpeppar, bara lite, vitlöken, osten och basilikan ska dominera.Nu ser peston ut så här:
- Nu kommer tricket, häll i lite av det nykokta pastavattnet i såsen. Det är inte mycket, ca 1 dl eventuellt lite mer. Nu får peston en vacker ljusgrön färg, len konsistens och blir dessutom varm. Se vilken skillnad:
Och kom ihåg, pesto ska serveras till pasta som är trådformad, som vanlig spaghetti.
Man kan också göra en snabblasagnevariant, så kallade fazzoletti, där man varvar pestosås med nykokta delade lasagneplattor. Fazzoletti är näsdukar på italienska, delade lasagneplattor ser ut som näsdukar därav namnet. Dela lasagneplattorna innan du kokar dem. Lättast är då att använda färska lasagneplattor, de torkade går inte att dela utan att de går sönder.
Vi har också gärna pestosås på färsk avokado, underbart gott. Samt på lax gjord i ugnen.
Färsk basilika klipper vi gärna över stekta ägg.
Samt vi kan inte leva utan Monika Ahlbergs basilikasås, den är en höjdare på vanlig grön sallat. Hennes recept hittar du på flera ställen på nätet, bland annat här.
Läs också: Så lyckas du med basilika som tipsar om att du lätt kan få tre skördar på en svensk sommar. Andra basilikasorter kan du läsa om i artikeln Basilikasorter.
Smaklig måltid!
Buen appetito!
Av Kerstin Engstrand