Baka ditt eget kontsverk, trädgårdsfocaccia, #focacciart
Det är alltså ett vanligt focacciabröd som innan det gräddas i ugnen dekoreras med färska grönsaker. Att grönsakerna och kryddorna är färska är viktigt.
Ta vad du har och låt sedan din skapandeådra blomma ut. Ordet focaccia betyder av hjärtat. En utförlig artikel om hur denna underbara trend började och hur mästarinnan Teri själv skapar kan du läsa i artikeln Teris härliga skördebröd (klicka på länken så öppnas artikeln i ett nytt fönster).
Små tomater eller stora, spelar ingen roll men små tomater blir bäst i halvor, stora ska däremot skäras i tunna skivor. Effekten blir olika, en stor tomatskiva kan lätt föreställa en stor vallmo, komplettera med en svart urkärnad oliv i dess mitt och blomeffekten blir ett snäpp bättre. Tomater blir också väldigt gott när man äter brödet.
Är tomaterna mycket saftiga är det bra att låta dem torka lite på en bit papper.
Stjälkar passar gräslöksstrån bra till, även slätbladig persilja med blad blir suverän grönska.
Basilikablad bli snygga och smakrika men alla tunna bladkryddor ska först få dra en stund i kallt vatten med lite citron tillsatt så klarar de bättre tiden i ugnen.
Gurkörtsblommor och gurkblommor är vackert himmelsblå respektive gula innan bakningen men tiden i ugnen förändrar dem, de ändrar färg och etsar sig in i degskorpan. De liknar sedan små blomfossiler!
Lök, särskilt röd lök är lätt att forma till blommor och annat.
Paprika, särskilt små snackspaprikor skärs bäst i ringar och blir då automatiskt som en blomma.
Leta inspiration
Du behöver inta ha Instagram för att hitta inspirationsbilder, googla focacciaart så kommer mängder med bilder upp, det ena brödet vackrare än det andra.
På Instagram kan man hitta mycket, vad sägs om en påfågel?
Har du redan ett bra focacciarecept så använd det eller den franska motsvarigheten fougasse, den spanska hogaza eller den grekiska Ladenia.
Recept
På nätet finns det flera focacciarecept men ett bra grundrecept är ett från Zetas som finns i flera variationer. Det finns på matproducenten Zetas hemsida. Det går utmärkt att göra två parallella satser, alltså två satser, en i var sin bunke. Detta då det görs lätt utan maskiner, bara en bunke och en slev behövs.
En sats deg täcker en långpanna av formatet 32 x 40 cm. Bunken behöver vara 2-liters.
Jag har modifierat Zetas recept lite för att passa till focacciaart.
Deg:
25 g jäst
5 dl vatten, ljummet, ska vara cirka 36 grader (en glassked med inbyggd termometer är en bra investering). Ett alternativ är 3,5 dl vatten och 1,5 dl torrt vitt vin. Om du ersätter delar av vattnet med torrt vitt vin så lös först upp jästen i det ljumna vattnet innan du tillsätter vinet.
1 dl olivolja
1 msk salt, vanligt salt, finmalet
1 msk honung, fast eller flytande spelar ingen roll. Fast honung blir snabbt flytande när det blandas ner i det ljumna vattnet.
900 g (ca 15 dl) vetemjöl, allra helst Tipo 00 som Manitoba Cream eller Specialvetemjöl men vanligt vetemjöl fungerar också.
Till smörjning av plåten behövs olivolja, grovsalt och gärna någon torkad krydda som basilika, rosmarin eller oregano. Använder du bakplåtspapper smörjer du det med olivolja, detta för smakens skull.Man behöver inte ha kryddor på brödets undersida men de ger en extra touch till smaken.
Saltet som finns i degen, liksom honungen kommer inte att kännas, de behövs för att få jästen att jobba bra.
Du behöver också rejält med flingsalt som ska strös över konstverket när du har dekorerat klart med grönsakerna samt extra olivolja, minst 1 dl.
Degen går utmärkt att göra i en bunke som rymmer 2 liter.
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till degen, förutom vetemjölet, direkt i en bunke. Rör ordentligt så att jästen löser sig ordentligt. Har du fast honung se även till att den har löst sig.
- Rör ner vetemjölet pö om pö. När degen börjar bli som en klump knådar du den till en jämn deg. Degen ska få formen som en boll. Knåda rejält, gärna i15 minuter.
- Jag låter alltid degen nu jäsa till dubbel storlek, brukar ta 45 till 60 minuter beroende på rumstemperatur. I Italien brukar man lägga över en fuktad bakduk men en ren, fuktad kökshandduk går lika bra. Ännu bättre fungerar plastfolie.
- Under jäsningen förbereds långpannan, smörj rikligt med olivolja. Det går även utmärkt att använda bakplåtspapper men smörj även det med olivolja, för smakens skull.
- För extra smak, strö över lite flingsalt och någon krydda som matchar toppingen över plåten så att dessa smaker kommer på brödets undersida. Går bra med torkad basilika, rosmarin eller oregano, salvia eller annan lämplig krydda.
- Nu under jäsningen ska konstverket förberedas. Klyfta tomater, lägg färska örter i vatten med lite citron i, skiva paprikor, lök etc.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Häll upp den färdigjästa degen direkt i långpannan. Tryck ut degen så att den täcker så gott som hela långpannan. Det går att dra lite lätt i degen. Trycker gör du med tre fingrar á la Italianstyle, pekfinger, långfinger och ringfinger. Det går att använda kavel förstås men resultatet blir inte detsamma.
- Pensla hela brödytan, det brukar gå åt cirka 1 dl olivolja men pensla inte där du har tänkt ha färska kryddor. Lättast fungerar det att hälla ut olivoljan över brödet för att därefter använda en brödpensel.
- Om det hade varit en normal focaccia hade vi låtit degen jäsa på plåten helt orörd i cirka 30 minuter men nu används denna jästid med att först dekorera degen. Man måste trycka till grönsakerna ner i degen.
- Under dekoreringstiden kommer degen att börja jäsa, det kommer att bildas små bubblor och det är helt normalt. När du är klar med ditt ätbara trädgårdskonstverk så strör du över flingsalt och låter degen jäsa lite till innan du sätter in plåten i ugnen.
- Grädda i 225 grader, först 15 minuter i den nedersta delen av ugnen, därefter cirka 15 minuter i den översta delen. Skulle du göra tvärtom, alltså börja med att grädda i den översta delen så fungerar det också.
- Låt svalna, allra helst på galler. Njut av de första bitarna direkt när focaccian är ljummen, gärna då med lite olivolja. Känn hur härligt den smakar av dina solmogna tomater, paprika och annat gott du skördat. Och njut av det vackra bröd du skapat!
Foccacia är mycket god med en bit ost, vällagrad svensk herrgårdost, lagrad minst 18 veckor, en ost som då har smak av nöt, av mandel och en torrhet som börjar påminna om parmesan, passar utmärkt.
Jag gör alltid två satser parallellt, det fungerar bra men då gör jag inga superkonstverk. Om du ska göra en riktigt väldekorerad focaccia så tar det tid. Då är det bra att ha en plan, en skiss och ha förberett grönsakerna innan degen påbörjas.
Text och foto: Kerstin Engstrand