Sallat, så lyckas du
Det bästa med sallat är att bladen är så dekorativa att man lätt kan skapa snygga mönster i rabatten. Ännu snyggare blir det om sallat sås tillsammans med rädisor, ringblommor eller tagetes. Det finns sorter som bildar huvuden men jag föredrar sallatsblandningar med minst sju olika sorter. Det är klart latast, och de liknar de färdiga salladsblandningar man köper i matbutiken. Dessa mixade sallatsblandningar tål att man skördar efter behov.
Var? Sallat trivs i mullrik jord, i både soligt och halvskuggigt läge.
När? På friland, så i omgångar, första omgången när körsbärsträden blommar och fortsätt så ändå till hösten. Två veckor mellan sådderna brukar vara lagom för att ha friskt, krispigt grönt hela sommaren.
Hur? Enklast är att bredså men vill du ha huvuden ska avståndet mellan plantorna vara 15 cm. Sallat har små frön och ska sås grunt, täck med 0,5—1 cm jord. Täck sådden med fiberduk.
Vattna: Ofta annars blir smaken besk. Vattna på morgonen så minskar snigelangreppen.
Gödsla: Ingen, gödsling ger fadd smak.
Viktigt! Låt aldrig sådden torka ut. Använd färska, nyinköpta frön, gamla frön har låg grobarhet.
Skörda: När bladen är 10–15 cm höga, spara en bit av basen så kommer bladen att växa ut igen.
Sallat är vackert också odlat i långa rader. Till höger, mot staketet, växer bondbönor av sorten ’Crimson flowered’, den enda bondbönesort som har rubinröda blommor, alla andra har vita.
Läs också om hur en äkta italiensk blandad sallad ska vara. Eller mera fakta om höstsådd av sallat.
Text och foto: Kerstin Engstrand