Annas bästa julgranstips för en barrfri jul

Annas bästa julgranstips för en barrfri jul

Anna Benson har i år med sin bok Granboken blivit hela Sveriges fru Julgran. Dessutom driver Anna tillsammans med sin bror företaget Smålandsgran som i Stockholm och Göteborg levererar granar direkt till dörren. Granarna kommer från pappas KRAV-märkta granodling i Småland. de var nog först med att leverera hem i stor skala, numera har flera trädgårdsföretag denna service, som kedjorna Blomsterlandet och Plantagen.

 

Foto: Johan Lygrell
Foto: Johan Lygrell

Anna har fått gran nästan i bröstmjölken, hon har också stått på torget och sålt granar. Trenden att ta in granen allt tidigare ökar, det finns tre stora ”köpa julgransköpeperioder”,  till första advent, till Lucia och den 22–23 december.

Din barndoms julgran, hur såg den ut?

– Hemma i Småland hade vi en vanlig rödgran och den pyntades med allt, våra egengjorda smällkarameller, glitter och annat pynt.

Och idag, när du är superproffs på julgranar, har du julgran hemma?

– Ja, jag har en kungsgran som jag tar in redan till första advent. Men den är inte klädd med pynt, utan enbart med ljus. Den står i ett atrium i min lägenhet.

Vad gör du kvällen innan julafton, klär du då din gran eller blir du en soffpotatis i soffan efter veckor av intensivt granförsäljande?

– Ha,ha, nej, det blir bara ljus, inget pynt, för jag brukar resa bort under julen.

Foto: Smålandsgran
Foto: Smålandsgran

Och vad är det ovanligaste du gjort med en julgran?

– Ett år experimenterade jag med hur länge en kungsgran klarade av att vara inomhus. Den höll till midsommar!

Annas 5 knep för en barrfri jul
  1. Fråga försäljaren när granen är huggen, den ska vara ”färsk” och en färsk julgran är huggen i slutet av oktober och fram mot slutet av november.
  2. Mellanförvaring är viktig, om det är minus 20 grader ute, och granen ska in till rumstemperatur om 20 grader, låt den mellanlanda i svalt utrymme någon dag så att den får vänja sig. Den kan stå kvar med nätet på.
  3. Såga av stammen nedtill, plant ,rakt av gör Anna och hennes familj. Detta för att granen lättare ska kunna suga upp vatten. Yxa kan behövas för att få granen att passa i julgransfoten.

    Foto: Granboken/Johan Lygrell
    Foto: Granboken/Johan Lygrell
  4. Låt den gärna dra vatten i en hink innan det är dags att ställa den i en julgransfot. Vattna granen, under de två första dygnen kan en rödgran dra hela två liter, en kungsgran fem liter, men också knappt något alls.
  5. Ställ granen på en sval plats, inte i närheten av ett påslaget element eller där det finns golvvärme.

Och glöm magnesyl, snittblomsnäring och sockerbitar, de är alla myter hälsar Anna.

Läs också: Inte bara rödgran, vilken sorts gran väljer du?

Text: Kerstin Engstrand

Publ. Dec 19, 2015, uppdat Dec 15, 2018