Drömmer du om en vit jul?

Drömmer du om en vit jul?

Foto Kerstin Engstrand

Vi svenskar är kända för att tala om vädret, och förutom sommarens behov av solsken så har julen en särställning när det gäller väderönskemål. En vit jul är mycket eftertraktad. Senast vi hade flera riktigt snörika jular var för cirka fem år sedan. SMHI har sin egen definition av en vit jul, det ska ligga ett snötäcke som är minst en centimeter djupt. Vi på Rabarber satsar i stället på ett säkrare kort än snö, på vita julblommor. Det är blomsterkreatören Gunnar Kaj som står för arrangemangen.

 

ww143956d
Foto Kerstin Engstrand

Cyklamen köps i blom, välj ett exemplar som också har många knoppar. Stänglarna ska vara stolta, raka och bladverket kompakt. Bildens brokbladiga cyklamen finns i år även att köpa i matbutikernas sortiment.

Plats: Ljust, och klarar även ganska svalt, även temperatur som går mot noll!  Klarar också att växa utan jord! Istället för att ha den i kruka kan man ha den i ett hyacintglas. Bara knölarna inte får kontakt med vattnet så står den sig fin i många fler veckor än i traditionell kruka med jord.

Nyp bort vissna blommor.

Vattning: Vattnas underifrån, på fatet. Cyklamen vill inte torka ut men heller inte få för mycket vatten. 0,5 dl-1 dl vatten per dag brukar vara tillräckligt.

 

w142438d
Foto Kerstin Engstrand

 

Azalea, köp bara exemplar vars knoppar visar vilken färg det är på blomman. Bladen ska vara friskt gröna, inte gula.

Plats: En utslagen azalea klarar sig bra en bra bit inne i rummet, en azalea i knopp bör däremot stå ljusare. Den tycker inte om att stå i närheten av element eller i sol.

Vattning: Ska torka ut mellan vattningarna men inte bli torr, den vill ha vatten regelbundet men inte stå i vatten. Lättast löses vattningen genom att ställa azalean i en ytterkruka som är en storlek större. Lägg ett lager av lecakulor i botten på ytterkrukan, och vattna så att lecakulorna är precis täckta med vatten. Då håller sig azalean sig fin i upp till åtta veckor. Annars ge den ett litet glas vatten per dag.

ww142022d

Julbegonia är lättskött, och är en av de bästa julblommorna för allergiker. Köp ett exemplar som har många knoppar och där några är utslagna. Blommorna är också vackra att lägga på ett fat, julbegonian är som gjord för små enkla arrangemang.

Plats: Ska stå ljust och luftigt, men inte i direkt sol. Ju ljusare desto längre blomning.

Vattning: Vattnas måttlig, jorden ska mellan vattningarna torka men inte torka ut! Faller knopparna av beror det i regel på torka.

Ge gärna lite flytande näring, varannan vecka brukar räcka.

 

Och så förstås vita hyacinter!

 

Hur du lyckas med dina hyacinter, klicka här.