Inte bara rödgran, vilken sorts gran väljer du?

Inte bara rödgran, vilken sorts gran väljer du?

Foto: Granboken/Johan Lygrell

Varje år säljs det 3 miljoner julgranar, av dem är ca 80 % den vanliga sorten, rödgranen. Dessutom tror man att minst lika många huggs på egen mark.

Rödgranen doftar mest, en doft som många förknippar med just julen. En julgran av normalstorlek har en halv miljon barr. Rödgranen är också den gransort som barrar mest. Det är också den gransort som anses vara miljövänligast, särskilt om den är närodlad. Det lär gå åt mindre gödsel när man odlar fram rödgranar än exempelvis en kungsgran.

Kungsgran. Foto Granboken/Yessica Thor

Kungsgran. Foto Granboken/Yessica Thor

Kungsgranen kan nog idag kallas Citygran för det är i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö den är populärast.  80% av alla granar som säljs i dessa tre städer är just kungsgran. Kungsgran kallas också för Disneygran, eller granens Rolls Royce, men heter egentligen nordmannsgran. Den introducerades på 1980–talet. De första levererades av Domänverket till Kungliga slottet. Och när man året därpå började sälja dem till allmänheten började man kalla den för kungsgran. Kungsgranen barrar knappt och kan faktiskt klara sig att stå ända till midsommar! Doftar knappt något alls.

Läs också: Anna Bensons bästa skötseltips

 

Tall blir allt mer populärt, har en viss doft och anses vara ganska allergivänlig. Tallen behöver också en julgransfot, och snyggt är att sätta tallen i en stor korg.

 

Tall. Foto: Smålandsgran
Tall. Foto: Smålandsgran

 

 

Rumsgran ser man i många inredningsreportage och i många skyltfönster. Dess latinska namn är Araucaria heterophylla och den tillhör familjen araukariaväxter. På Norfolköarna utanför Australien växer den vilt, man kan även se den växa på Madeira och Kanarieöarna. Här har vi den som krukväxt året om.  Rumsgranen är en skir och mycket vacker barrväxt som sägs ge lycka i äktenskap. Grenverket är ganska glest, och klenare än den vanliga rödgranen. Den vill stå ljust och svalt under vintern, men inte i direkt sol. Jorden ska vara lätt fuktig. Vattnas med kalfritt vatten och den trivs med att få en lätt dusch då och då.

Rumsgran Foto: Plantagen
Rumsgran Foto: Plantagen

 

Mycket jobb bakom din julgran

Granodlingarna måste skyddas från älg, rådjur och hjortar som gärna äter de saftiga småplantorna. Alla odlingar är därför rejält inhägnande, också för att skydda småplantorna för vildsvinens härjningar.

Foto Granboken/Johan Lygrell
Foto Granboken/Johan Lygrell

Efter planteringen av småplantorna kommer två känsliga år då den unga plantan kan angripas av snytbaggen. Din julgran har i regel vuxit i minst 6–10 år. Under dessa år ska de skötas, ogräs ska tas bort och många odlare låter då får beta mellan plantorna.

Granarna ska också ansas, ingen julgran har blivit naturligt julgransaktig utan klippning.  Två gånger per år, under vår och höst fram till våren innan de ska säljas, klipps de blivande julgranarna maskinellt med vad som kan sägas vara en sorts häcksax.

Text: Kerstin Engstrand

Publ. Dec 19, 2015