Basilika, sorter
Vi har tagit basilikan till våra hjärtan, eller rättare sagt, till våra magar. Den klassiska italienska, den thailändska, de med smak av anis, citron och kanel. Och när man har fattat tycke för denna spännande bladkrydda, så vill man bara ha mer. Vilken tur att de då är så lättodlade! Samt att du kan så dem även i mitten av juli för ytterligare en ny skörd.
Basilika heter på latin Ocimum basilicum och är en “kunglig krydda”. Dess namn kommer från grekiskans kunglig, vasilikos. Bra att veta, om du ska köpa frön i Italien, är att basilika egentligen är ordet för en stor sal, vanligen ett kyrkorum, så på italienska heter kryddan basilico.
Det är bladen man använder på denna kryddväxt som är basen i bland annat pestosås. Dessutom avger bladen vid beröring en vidunderlig doft, så enbart doften gör att det bara är ett måste att ha en kruka basilika i köket.
Egentligen är basilika flerårig, men den är ytterst känslig för kyla och odlas därför hos oss som ettårig. Och när man använder den i matlagning är det bättre att riva eller mortla bladen istället för att klippa, för då kommer aromen bättre till sin rätt. Basilika ska alltid tillsättas i slutet av matlagningen utom när man gör pestosås.
Sorter
Det finns flera olika sorters basilika, som antingen har en annorlunda form, färg eller smak på bladen: småbladig, storbladig “sallads”, röd, thai eller med citronsmak. De flesta basilikasorter blir ca 40 cm höga.
Den klassiska basilikan, det är den vanliga ’Genovese’. Märkligt att den inte saluförs med namn som pestobasilika. Det är just i trakten runt den italienska hamnstaden Genua som man främst använder basilika och då till den goda spaghettisåsen pesto. Basilika har tagit över som vår favoritkrydda efter oregano och är en härlig krydda i tomatsås och på pizza. ’Genovese’ känns lätt igen på bladens böjning. Gillar du pestosås så går det åt mycket av sorten ’Genovese’. Därför är det lättast att odla den i meterlånga balkonglådor eller i stora krukor.
Småbladig, ibland kallad för klotbasilika, ser ut som ett litet träd. Den är både vacker, lättodlad och god. Just att den har så små blad gör att den passar särskilt bra över nystekta ägg.
Salladsbasilika har enormt stora blad, därav namnet. Det finns även salladsbasilika som har lätt krusade blad. Dess smak är lite faddare än ’Genovese’ och mer rolig i formen än odlingsvärd.
Citronbasilika, även kallad lemon eller lime, har en lätt syrlig smak som passar utmärkt till soppor, fisk och sallader. Citronbasilika har släta, gröna blad.
Kanelbasilika, ’Cinnamon’, har en mycket starkt doft och smak av just kanel. Mest användbar som te. Bladen är mörkt blågröna med röda bladnerver. Högbladen vid blommorna är mörkt röda.
Persisk basilika har blad som går i grönt och rött. Passar utmärkt till lamm och fårost.
Sancta, Christmas är två namn på en och samma basilikasort som ska ha smak av glögg. Nåväl, nja, men smaken är i alla fall lätt fruktig.
Thaibasilika, också kallad för ’Thai Magic’ och ’Holy basilica’ har en mörkgrön färgton och rödtonad stam. Den har en lätt smak av anis – lakrits. Anges basilika som ingrediens i en asiatisk maträtt är det denna sort som gäller och kan inte ersättas med vanlig basilika. Används i curryrätter, kötträtter och i sallader. Och är förvånansvärt god i vaniljglass!
Det finns även en storbladig sort av ’Thai Magic’ som har mildare smak än den vanliga thaibasilikan.
Hur lyckas du bäst med att odla basilika? Läs då denna artikel, klicka här.
Text och foto: Kerstin Engstrand