Blåregn, trädgårdens lyxigaste vattenfall
När blåregnet kom från Kina via Amerika till Europa blev det direkt en succé. Blåregn fascinerar oss och det med rätta. Det är inte ett stilla sommarregn, det är ett vattenfall av blommor. Och det slingrar sig motsols.
April är blåregnets månad vid Medelhavet. Hos oss är slutet av maj−början av juni, vissa år slutet av juni, blåregnets blomningstid. Om du ser ett blommande blåregn i juli är det oftast ett amerikanskt blåregn. Det finns också blåregn som har vita eller rosa blommor. Blomklasarna kan vara 15−25 cm långa. De doftar svagt.
Längsta blomklasarna har det japanska blåregnet av sorten ’Longissima Alba’, vars vitblommande klasar kan bli hela 60 cm långa. Det vitblommande blåregnets doft överträffar alla andras. Om ett vitblommande blommar intensivt, ja då kan faktiskt doften ge dig en lätt konjakseffekt!
Blåregn är en klättrande buske och mycket trögt i starten, å andra sidan kan det bli flera hundra år gammalt och fortfarande blomma. Det finns flera fina exemplar i Europa som är från 1700-talet! Bladverket är vackert flikigt och blankt, vilket gör att blåregn är en tillgång under hela växtsäsongen.
Det kinesiska blåregnet, Wisteria sinensis, är det klassiska och kallas vanligen enbart för blåregn. Det har sin intensiva blomning på våren och återkommer senare under sommaren med en andra, betydligt sparsammare omgång. Blomklasarnas längd är 15−35 cm.
Det japanska blåregnet, Wisteria floridbunda, passar bäst i en pergola. Det blommar på bar kvist och blomklasarna är längre än hos det kinesiska. Båda klarar sig i zon 2 och i skyddade lägen i zon 3.
Det amerikanska blåregnet Wisteria frutescens, kom redan 1724 till Europa och är det lättaste att odla. Det amerikanska är härdigt i zon 3, i skyddade lägen klarar sig Kentyckyblåregnet ’Blue Moon’ (Wisteria frutescens var. macrostachya ‘Blue Moon’) till och med i zon 4. En klar fördel med det amerikanska är att det bjuder på flera blomningar, två och ibland tre per sommar.
En fördel med vårt klimat är att vi inte behöver bekymra oss om att blåregnet ska bli för stort och att det krävs starka stöd. Det problemet har man såväl i Storbritannien som i medelhavsländerna. Snörika vintrar är bra för ditt blåregn, snö är den bästa vintertäckningen. Bäst trivs blåregn i vårt klimat om det får växa mot en vägg, gärna en stenvägg.
Skötsel. Tålamod, beskärning och vattning den första tiden är vad som gäller. Och soligt läge, rent söderläge till sydvästläge, är ett måste för att det ska blomma. Blåregn föredrar att växa i väldränerad och näringsrik jord men klarar även stenig och mager mark. Det tycker dock inte om kalk.
Köp så stort exemplar som du kan finna, det lönar sig. Minst 1 meter hög bör plantan vara. Kan du få tag på ännu större så slå till. Det kan vara svårt att få igång tillväxten vid plantering, men om man vattnar riktigt ordentligt brukar det lyckas. Vattningen är mycket viktig första våren−sommaren. Plantans rötter måste söka sig djupt ner i jorden och om den skvättvattnas söker sig rötterna istället längs med marken. Fuktighetshållande jord och skyddat läge är en förutsättning.
En månad efter plantering, när plantan etablerat sig på växtplatsen, kan man börja ge flytande gödning en gång i veckan fram till början av juli. Vattna plantan rejält innan du häller på gödselvattnet. Detta gäller enbart första året, därefter ska du bara vattna vid extrem torka och inte gödsla blåregnet om det inte visar någon form av näringsbrist. Det som avgör om blåregnet kommer att blomma är dess ålder, och sommarens väder. Ett blåregn blommar i regel första gången när det är 3−5 år gammalt och sommaren ska bjuda på sol och värme.
Beskärning. Man brukar leda blåregnets grenar så att de växer så horisontellt som möjligt, detta för att blomklasarna ska synas väl och inte skyla varandra. Två gånger per år brukar man beskära. På hösten, i oktober, skär man tillbaka sidoskotten till 25−30 cm längd för att plantan sedan ska förgrena sig. Alla rotskott ska också tas bort. Bor du i zon 3 eller 4 är det bättre att vänta med beskärningen till april. Då ser du hur illa blåregnet har farit under vintern. Efter blomningen kortas de grenar in som man inte vill ska bli längre. Man kan korta ner dem till en längd av 1 meter. Eventuella rotskott tas bort också under sommaren.
Av Kerstin Engstrand