Bobotie, en ljuvlig köttfärsgratäng

Bobotie, en ljuvlig köttfärsgratäng

Bobotie. Foto: Kerstin Engstrand

Julen är dofternas högtid. Om tiden före första advent och Lucia fylldes av kryddpeppar, kanel och saffransdofter så fyller vi gärna juldagarna och januari och februari med andra dofter som mångt och mycket påminner om våra klassiska juldofter men med en annan tvist. Bobotie är en klassisk sydafrikansk rätt som är en härligt doftande och smakrik form av köttfärsgratäng. Görs bäst i ett stort lass vilket betyder att den även är en alldeles utmärkt lunchlåderätt.

Jag har fått flera recept från både manliga och kvinnliga kockar i Sydafrika. Men detta är min favorit, det är Beate Jouberts recept. Hon och hennes man driver en stor fruktodling med tillhörande restaurang i området Little Karoo. På menyn finns inte många rätter men de som finns är mer än bra.  

Beate Joubert med sin kokbok “Taste the Little Karoo”. Foto: Kerstin Engstrand

Den tar lite tid att laga men är ändå lättlagad. Curry, aprikosmarmelad, mangochutney och citron tillsammans med banan, mandel och yoghurt är de smaker som sätter tonen.

Bobotie serveras gärna med ris, då allra helst gult ris (färgat med gurkmeja) eller med bröd. Men denna gratäng är så smakrik att jag tycker att vanligt ris fungerar bäst till. Du kan göra en stor sats i en stor ugnsfast form eller i portionsformar. En stor form är lättast.

Denna sats fyller en form som har innermått 22 x 23 cm och är 5 cm hög. Eller cirka 8 portionsformar med en diameter på 8 cm.

8  portioner

  • 1 kilo nötfärs, eller ännu bättre nöt- och strutsfärs blandat i lika proportioner.
  • 1 dl solrosolja
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 citroner som ska ge 3 msk citronsaft, motsvarar saften från två citroner och
  • 2 tsk rivet citronskal, dvs zest. Gör zesten först innan du pressar citronerna.
  • 1 äpple, rivet
  • 0,5 dl mangochutney
  • 0,8 – 1 dl aprikosmarmelad
  • 2 msk soja
  • Svartpeppar
  • 1 dl torrt vitt vin, går att utesluta men ta då i stället lite mer buljong
  • 1 dl buljong
  • 2 mogna bananer
  • 1,5 – 2 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 1 nypa bakpulver

Till det översta lagret:

  • 10 lagerblad
  • 2 citroner, skurna i tunna skivor men ta bort kärnorna
  • 20 hela sötmandlar, gärna lätt rostade

45 ml bobotiekryddblandning bestående av:

  • 1 msk curry
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen kanel
I Swellendam fick jag bobotie serverad med banan och lökchutney separat. Foto: Kerstin Engstrand
  1. Sätt ugnen på 180 grader C.
  2. Hacka löken och finhacka vitlöksklyftorna.
  3. Hetta upp solrosoljan. Stek löken med salt tills den får färg.
  4. Tillsätt 0,45 dl av kryddblandningen och se till att den blir väl upphettad.
  5. Tillsätt köttfärsen och blanda den med lök-kryddblandningen så att den blir lätt fräst. 
  6. Tillsätt citronsaften.
  7. Därefter tillsätts det rivna äpplet, citronzest, mango chutney, soja och peppar. 
  8. Sjud under lock i 30 minuter, rör om då och då.
  9. Nu är det dags att tillsätta buljong och vin. Blanda väl. Låt sjuda i 15 minuter. Det blir gott även utan vin.
  10. Under tiden som köttfärsen sjuder, smörj formen väl.
  11. Lägg köttfärsblandningen i formen. Bred ut den väl. Färsen ska max fylla formen upp till ¾.
  12. Blanda aprikosmarmeladen med 3 matskedar citronsaft. Bred blandningen över köttfärsen.
  13. Skiva bananerna i tunna skivor och lägg ut dem över aprikoslagret.
  14. Blanda yoghurt, grädde, äggulor och bakpulver. Bred över blandningen över bananlagret.
  15. Dekorera med hela lagerblad, tunna citronskivor och sötmandlarna.
  16. Sätt in i ugnen och grädda i ca 30 minuter.    

Färdigt! Njut! Och glöm inte att ha med en portion i matlådan – dina arbetskamrater kommer att sukta över dofterna din lunch sprider!

vardagarsversionen av bobotie gjord i en stor ugnsfast glasform. Smakar lika bra som de snyggare portionsvarianterna:! Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand