Chelsea Flower Show 2018: Artisans Gardens

Chelsea Flower Show 2018: Artisans Gardens

Foto: Kerstin Engstrand

Han gjorde det igen, Kazuyuki Ishihara, som numera är en riktig Chelsea veteran. Hans trädgård O-mo-te-na-shi no NIWA -The Hospitality Garden blev den mest fotograferade och fick utmärkelsen Best in Show i kategorin hantverksträdgårdar. Så här glad blev han när han fick utmärkelsen av det brittiska trädgårdsällskapets direktör, Sue Biggs:

 

Som alltid är hans trädgårdar perfekta in i minsta detalj. Vatten, lönnar och mossa är hans signum. och publiken står alltid stilla, länge, blixtstilla och njuter in i minsta detalj medan hans porlande bäck försöker överrösta Londons trafikbrus,

 

The Claims Guys: A Very English Garden blev publikens favorit

Här ett hantverk perfekt in i minsta detalj på ett helt annat sätt än den japanska. Hårdare men elegant.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Stenmurar gjorda utan gjutning, så kallade kallmurar, återfanns i flera trädgårdar i år. Jag har nog aldrig sett så många av denna typ som just i år. Och vilket hantverk!  Se den böjda formen,oerhört skickligt gjort av Andrew Loudon som byggt den. Trädgården hyllar  Arts and Crafts rörelsen, denna trädgård är skapad för hålla över tid, vara i tiden samt helt enkelt bara vara vacker. Design av Janine Crimmins och trädgården blev Publikens favorit i denna kategori.

Inspiration från Indien: British Council Garden – India: A Billion Dreams
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Sarah Eberle är en annan veteran, och den enda designer som fått medalj, och då menar vi guld, i samtliga kategorier!  I år återfanns hon på tre ställen, den största trädgården gjorde hon för Hillier’s . I år var det cricket på menyn! Med inspiration från utsökt stenhantverk som du ser på bilden ovan skapade hon en trädgård som hyllade sport. Tekniken kallas för pietra dura, stenintarsia eller florentinsk mosaik efter staden Florens. Just dessa i trädgården är skapade i Jaipur, Indien.

Foto: Kerstin Engstrand
Bergvallmo har en sällsynt vacker turkosblå färgton. Foto: Kerstin Engstrand

Bergvallmo, Meconopsis var en av växterna och dessutom vald för att just denna sort hittades 1922 av en brittiskt växtexpedition ledd av George Leigh Mallroy. I träden hängde Vandaorkideer, Vanda coerulea som första gången samlades in av en britt uppe i Khasibergen. Rosor prydde även trädgården.Rosen är vanlig som motiv, även Taj Mahal har rosmotiv på fasaden.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Pietra dura Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
Och Sarah snyggade till trädgården in i sista stund. Här strax innan de verkliga VIP:erna skulle komma, den brittiska kungafamiljen.  Foto: Kerstin Engstrand
The Supershoes, Laced With Hope Garden

Laura Anstiss gjorde debut på Chelsea med denna tankeväckande och färgstarka trädgård där graffiti drog ögonen till sig. Men särskilt ett par skor, ett par handmålade som symboliserade hur unga många är när de får en cancerdiagnos. Färg var ett självklart val för henne, för barn och ungdomar dras till färg och färg inger hopp.

 

The Viking Cruises Wellness Garden

Så gjorde en bastu entré på Chelsea Flower Show. Är det bara jag som tycker att byggnaden är väldig inspirerad av Hasselfors växthus? Nordiska växter, och vårt friska liv som vi lever i Sverige och Norge ska vara inspirationskällan men jag kände inte igen mig. Nåväl, trädgården fick en guldmedalj.

 

Text och foto: Kerstin Engstrand