Chelsea Flower Show 2022: Några lite udda idéträdgårdar

Chelsea Flower Show 2022: Några lite udda idéträdgårdar

Foto: Kerstin Engstrand

Hands Off Mangrove

Foto: Kerstin Engstrand

Design: Tayshan Hayden-Smith och Danny Clarke Konstruktion: The Landscaping Consultants

Sponsor: Grow2Know CiC och Project Giving Back

En stålkonstruktion i form av mangroveplanta kom med dubbelt budskap. Först för att mangrov är mycket viktigt för jordens ekosystem men också för att komma ihåg Mangrove Nine, London. Tayshan är också känd för att skapat odlingsgrupper för de som drabbades av Greenfellbranden. Trädgården fick förgyllt silver. Mera en kvarterspark än trädgård och fylld av budskap. Att idéträdgårdar byggs upp runt ett budskap är mycket vanligt i Storbritannien. Ofta byggs de efter showens slut upp just på en skolas, sjukhus eller annan offentlig inrättnings mark.

Foto: Kerstin Engstrand

The RAF Benevolent Fund Garden

Foto: Kerstin Engstrand

Design: John Everiss Växtdesign: Rossana Porta

Konstruktion: Peter Gregory Landscapes och George Everiss Design

Sponsor: Royal Air Force Benevolent Fund och Project Giving Back Storlek: 10 x 13 meter

En ung soldat spanar mot skyn. Denna metallskulptur av renaste stål var enorm, nästan fyra meter hög, vilket du kan se när du ser hur ”stor” Joe Swift är till vänster i bild. Den halvcirkelformade muren ger både fart och lugn. Den är ett mycket vackert stenarbete. Längs muren finns sittbänkar i trä. ursprungligen skulle denna byggts upp för showen år 2020 – som blev inställd på grund av pandemin. Just år 2020 var 80- års jubileet för Battle of Britain. John Everiss som skapade skulpturen hade sin far som förebild. Fadern blev nerskjuten 1943, men klarade sig. och det är hans klocka som är kopierad på skulpturen – den hade senare funnits vid nerslagsplatsen. Fick silvermedalj.

Circle of Life

Design: Yoshihiro Tamura Konstruktion: Cube 1994 Garden Design and Landscaping

Foto: Kerstin Engstrand

Denna lilla idéträdgård i avdelningen Sancuary Gardens var den enda som inte fick medalj. Då har man inte följt de skisser etc som man blivit antagen på och kan även vara att växtmaterialet inte är bra nog. Då får man bara ett brunt kuvert.

A Swiss Sanctuary

Design: Lilly Gomm Konstruktion: Collinson’s Landscaping Sponsor:
Switzerland Tourism med partners regionerna Ticino, Lake Geneva och Bern

Foto: Kerstin Engstrand

Schweiz visade turistreklam via ett smakprov på landets unika flora. Fick bronsmedalj. Storlek: 10 x 12 meter.

Connected, by EXANTE

Design: Taina Suonio Konstruktion: Nicholsons Sponsor: Exante (Xnt) Ltd

Foto: Kerstin Engstrand

Onekligen en mycket annorlunda idéträdgård, här far tankarna direkt till sagorna och John Bauer. En skogsträdgård och i ”byggnadens” bakgrund kan du se en öppning formad som ett träd. I mitten, klädd i skogsgrön klänning ser du Taina Suonio som nu deltagit tre gånger med en trädgård i eget namn. 2019 med ”The Roots in Finland Kyrö Garden” (förgyllt silver) och den trädgården återfinns nu i den finska ambassadens trädgård i London. Hösten 2021 var hon tillbaka med ”The Finnish Soul Garden” som även den fick förgyllt silver. Och 2022 återigen förgyllt silver för sin Connected.

Tanya är tillbaka igen 2023 med en mindre trädgård med titeln The Cavernoma on My Mind. Vi håller tummarna för guld denna gång!

The St Mungo’s Putting Down Roots Garden

Design: Cityscapes; Darryl Moore & Adolfo Harrison Konstruktion: Gardenlink Sponsor: St Mungo’s homelessness charity och Project Giving Back

Färgglatt så det förslår! Här återfinns ett trägolv vars plankor tidigare har använts i en av RHS egna idéträdgårdar. Återigen en trädgård som har mera park som tema, här ska växter och människor nå varandra. och den byggdes för att fira att organisationen St Mungo’s Putting Down Roots firade 10 års jubileum. Fick silvermedalj.

Text och foto: Kerstin Engstrand